3.11.10

Οδηγίες για τους ψηφοφόρους στις αυτοδιοικητικές εκλογές

Στις 7 το πρωί της Κυριακής ανοίγουν οι κάλπες για τις εκλογές στην αυτοδιοίκηση, ενώ η διαδικασία της ψηφοφορίας θα ολοκληρωθεί στις 7 το απόγευμα.
Αμέσως μετά θα ξεκινήσει η καταμέτρηση των αποτελεσμάτων.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εταιρειών δημοσκοπήσεων, τα πρώτα πανελλαδικά αποτελέσματα αναμένονται στις 9.30 το βράδυ.

Όπως και σε άλλες εκλογικές αναμετρήσεις έτσι και σε αυτήν θα εφαρμοστεί το σύστημα αποστολής αποτελεσμάτων στο Υπουργείο Εσωτερικών μέσω κινητών τηλεφώνων από τους δικαστικούς αντιπροσώπους 5.500 εκλογικών τμημάτων από απομακρυσμένες περιοχές σε όλη την Ελλάδα. Ειδικά στην εκλογική περιφέρεια του νομού Θεσσαλονίκης η ίδια διαδικασία θα εφαρμοστεί δειγματοληπτικά σε 352 εκλογικά τμήματα (σε σύνολο 1.774), εκ των οποίων τα 112 θα είναι στο Δήμο Θεσσαλονίκης.

Σε ό,τι αφορά τη σταυροδοσία, για πρώτη φορά στις επικείμενες εκλογές θα εφαρμοστεί ένα νέο σύστημα που απορρέει από τη νέα διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας και το σχέδιο «Καλλικράτης». Στους νέους δήμους που έχουν προκύψει από συνενώσεις το ψηφοδέλτιο κάθε συνδυασμού θα αποτελείται από τρία μέρη. Στο πρώτο θα μπορεί ο πολίτης να ψηφίσει από έναν μέχρι τρεις υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους του δημοτικού διαμερίσματος (πρώην δήμου) από το οποίο προέρχεται. Στο δεύτερο μέρος θα μπορεί να ψηφίσει έναν υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο από κάποιο από τα υπόλοιπα δημοτικά διαμερίσματα (πρώην δήμους) που έχουν συνενωθεί. Στο τρίτο μέρος θα πρέπει να ψηφίσει δύο υποψήφιους για την προεδρία του δημοτικού, τοπικού, διαμερίσματος από το οποίο προέρχεται ο δημότης.

Στους δήμους όπου δεν έγιναν συνενώσεις, η διαδικασία σταυροδοσίας δεν αλλάζει σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές, καθώς δεν θα υπάρχουν το δεύτερο και το τρίτο τμήμα του προαναφερόμενου ψηφοδελτίου. Έτσι οι δημότες αυτών των δήμων δεν θα κληθούν να σταυροδοτήσουν δημοτικούς συμβούλους άλλων δημοτικών διαμερισμάτων (πρώην δήμων) ούτε υποψήφιους προέδρους δημοτικών διαμερισμάτων, καθώς δεν υπάρχουν δημοτικά διαμερίσματα.

Αν ο πρώην δήμος στον οποίο είναι κάποιος ψηφοφόρος εγγεγραμμένος εκλέγει μέχρι τώρα μέχρι τρεις δημοτικούς συμβούλους, τότε ο εκλογέας θα βάζει έναν μόνο σταυρό προτίμησης.

Σε κάθε περίπτωση, για τη διευκόλυνση των ψηφοφόρων σε κάθε ψηφοδέλτιο θα αναγράφεται πόσους σταυρούς έχει κανείς δικαίωμα να σημειώσει. Παράλληλα, πινακίδες με οδηγίες θα είναι αναρτημένες σε κάθε εκλογικό τμήμα.

Τα παραπάνω στοιχεία παρουσιάστηκαν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν ενόψει των εκλογών ο νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης και ο Γενικός Γραμματέας της νομαρχίας Δημήτρης Λευκόπουλος.

Αναλύοντας τη διαδικασία για την εκλογή περιφερειάρχη και περιφερειακών συμβούλων στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ο κ. Λευκόπουλος σημείωσε ότι οι ψηφοφόροι του νομού Θεσσαλονίκης θα μπορούν να βάλουν από έναν μέχρι 4 σταυρούς, του νομού Ημαθίας από έναν μέχρι 2, του νομού Κιλκίς έναν, του νομού Πέλλας από έναν έως 2, του νομού Πιερίας από έναν έως 2, του νομού Σερρών από έναν μέχρι 3 και του νομού Χαλκιδικής από έναν μέχρι δύο.

Για τους υποψήφιους περιφερειάρχες και αντιπεριφερειάρχες, καθώς και για τους υποψήφιους δημάρχους οι ψηφοφόροι δεν πρέπει να βάλουν σταυρό, αν όμως μπουν οι σταυροί το ψηφοδέλτιο δεν θεωρείται άκυρο.

Επιπλέον, ανακοινώθηκε ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες, οι ομογενείς και οι νομίμως διαμένοντες υπήκοοι τρίτων χωρών οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους των Δήμων, δεν ψηφίζουν για την ανάδειξη περιφερειάρχη, αλλά μόνο για την ανάδειξη δημάρχου. Εξάλλου, οι ετεροδημότες στις εκλογές του Νοεμβρίου ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα μόνο στο Δήμο, στους εκλογικούς καταλόγους του οποίου φέρονται γραμμένοι και όχι στο Δήμο όπου μένουν.

Για τον νομό Θεσσαλονίκης οι ψηφοφόροι μπορούν να ενημερώνονται για το εκλογικό κέντρο όπου θα ψηφίσουν καλώντας στο τετραψήφιο τηλεφωνικό νούμερο 1536.

Σχολιάζοντας τις επικείμενες εκλογές, ο νομάρχης Θεσσαλονίκης και υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτης Ψωμιάδης, τόνισε ότι πρόκειται για αυτοδιοικητική αλλά και πολιτική αναμέτρηση, ωστόσο κάλεσε τους πολίτες να προβάλλουν την αυτοδιοικητική ιδιότητα των υποψηφίων και τόνισε: «Αν θέλουν οι πολίτες να τιμωρήσουν τα πολιτικά κόμματα δεν είναι τώρα η ώρα».

1 σχόλιο:

  1. Πολύ ύποπτες οι τοποθετήσεις βομβών και η αποστολή πακέτων εκκρηκτικών λίγες μέρες μόνο πριν από τις εκλογές, ενώ φαίνεται ότι το ΠΑΣΟΚ παθαίνει πανωλεθρία. Τα ΜΜΕ παπαγαλάκια της κυβέρνησης όλα ασχολούνται σχεδόν κατ' αποκλειστικότητα με τις βόμβες και έχουν παραμερήσει το θέμα των εκλογών. Ποιόν συμφέρουν αυτά μέσα στην Ελλάδα είναι προφανές. Τον κ Παπανδρέου. Γιατί τόσο καιρό είχαμε ησυχία και ξαφνικά βόμβες και εμπρησμούς αυτοκινήτων από αναρχικούς (που είναι εξαφανισμένοι οι αναρχικοί τόσους μήνες ΠΑΣΟΚ);

    ΑπάντησηΔιαγραφή