5.11.10

Δημιούργησαν "μανδύα" που κάνει τα αντικείμενα αόρατα

Βρετανοί επιστήμονες έκαναν σημαντική πρόοδο για την κατασκευή ενός "μανδύα αορατότητας" α λα Χάρι Πότερ, καθώς κατασκεύασαν ένα εύκαμπτο φιλμ από ένα μετα-υλικό, το οποίο "χειραγωγεί" με τέτοιο τρόπο το φως που πέφτει πάνω στα αντικείμενα, ώστε ουσιαστικά τα εξαφανίζει από το οπτικό πεδίο των θεατών.


Οι ερευνητές, υπό τον δρα Αντρέα Ντι Φάλκο του πανεπιστημίου του Σεν Άντριους στη Σκωτία, δημοσίευσαν τη σχετική εργασία στο βρετανικό περιοδικό φυσικής "New Journal of Physics", σύμφωνα με το BBC και το Γαλλικό Πρακτορείο. Άλλοι φυσικοί, όπως ο καθηγητής Όρτγουιν Ες του Imperial College του Λονδίνου, χαιρέτισαν το επίτευγμα ως "τεράστιο βήμα προόδου".

Μέχρι σήμερα είχαν δημιουργηθεί και άλλα μετα-υλικά με στόχο την αορατότητα, ήσαν όμως άκαμπτα και επιπλέον λειτουργούσαν σε μεγαλύτερα μήκη κύματος φωτός στο φάσμα της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας και όχι με το ορατό φως, όπως αυτή τη φορά.

Οι βρετανοί ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα λεπτό φιλμ από πολυμερές, που περιέχει μικροσκοπικές δομές, οι οποίες δίνουν στο υλικό το χαρακτηριστικό ενός εύκαμπτου τρισδιάστατου μετα-υλικού που "απωθεί" το φως, το οποίο πέφτει πάνω του και το κάνει να "ρέει" προς άλλες κατευθύνσεις, με συνέπεια το αντικείμενο (που δεν "απορροφά" πια το φως) να γίνεται "αόρατο".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου