29.11.10

Το WikiLeaks αποκάλυψε 250.000 απόρρητα αμερικανικά διπλωματικά τηλεγραφήματα - Μεγάλες εφημερίδες του διεθνούς Τύπου δημοσιεύουν σημαντικά στοιχεία

Διακόσιες πενήντα χιλιάδες τηλεγραφήματα αμερικανών διπλωματών αποκαλύφθηκαν από τον ιστότοπο WikiLeaks και δημοσιεύονται στις μεγαλύτερες εφημερίδες του διεθνούς Τύπου φέροντας στο φως τα άδυτα της διπλωματίας των ΗΠΑ, όπως όταν το Ριάντ καλούσε την Ουάσινγκτον να επιτεθεί στο Ιράν.


Πρόκειται για "250.000 απόρρητα αμερικανικά διπλωματικά τηλεγραφήματα", γράφει η New York Times, στην οποία το WikiLeaks έδωσε πρόσβαση στα απόρρητα έγγραφα, όπως και σε άλλες μεγάλες εφημερίδες του διεθνούς Τύπου.

Οι σημειώσεις αυτές "προσφέρουν ένα πρωτόγνωρο πανόραμα μυστικών διαπραγματεύσεων όπως αυτές που εφαρμόζουν οι πρεσβείες σε όλο τον κόσμο", παρατηρεί η αμερικανική εφημερίδα. Ορισμένα από τα έγγραφα αυτά είναι πολύ πρόσφατα, καθώς χρονολογούνται στο "μήνα Φεβρουάριο", προσθέτει. Τα περίπου 250.000 έγγραφα φέρνουν στο φως τις πρακτικές της αμερικανικής διπλωματίας που συνήθως κρατούνται μυστικές σε μια ολόκληρη σειρά θεμάτων, ευαίσθητου χαρακτήρα ή όχι.

Η βρετανική εφημερίδα "The Guardian" αναφέρει για παράδειγμα στην ιστοσελίδα της ότι ο βασιλιάς Αμπντάλα της Σαουδικής Αραβίας κάλεσε τις ΗΠΑ να επιτεθούν στο Ιράν προκειμένου να τερματίσει το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Όσον αφορά το ιρανικό θέμα, τα έγγραφα δείχνουν ότι το Ισραήλ ώθησε αποφασιστικά τις ΗΠΑ εναντίον του Ιράν, τονίζοντας ότι η αμερικανική στρατηγική υπέρ των διαπραγματεύσεων με την Τεχεράνη "δεν θα λειτουργήσει", σύμφωνα με έγγραφο που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της γαλλικής εφημερίδας "Le Monde".

Ένα αμερικανικό τηλεγράφημα αναφέρει έτσι μια συζήτηση την 1η Δεκεμβρίου του 2009 μεταξύ του Αμος Γκιλάντ, του διευθυντή πολιτικο-στρατιωτικών υποθέσεων στο ισραηλινό υπουργείο Άμυνας και της Ελεν Τάουσερ, της υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ. Η διπλωματία του προέδρου Ομπάμα, "η στρατηγική δέσμευση με το Ιράν" "είναι μια καλή ιδέα αλλά σαφές ότι δεν θα λειτουργήσει" δηλώνει ο Γκιλάντ στη συνομιλία αυτή.

Η δημοσιοποίησή τους από τη γαλλική εφημερίδα Le Monde άρχισε χθες γύρω στις 18:30' ώρα Γκρίνουιτς (20:30' ώρα Ελλάδος). Η εφημερίδα σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι περισσότερη ενημέρωση σε σχέση με τα διπλωματικά έγγραφα θα δημοσιευθεί σήμερα, Δευτέρα, σε συνεργασία με τις εφημερίδες The Guardian, The New York Times, Der Spiegel και El Pais.

Οι αμερικανικές αρχές είχαν προειδοποιήσει τουλάχιστον δέκα χώρες, μεταξύ των οποίων οι στρατηγικοί σύμμαχοί τους όπως η Αυστραλία, η Βρετανία, ο Καναδά , το Ισραήλ και η Τουρκία για τη δημοσιοποίηση των απόρρητων στοιχείων.

Ο Λευκός Οίκος, πάραυτα, καταδίκασε απερίφραστα την "ανεύθυνη και επικίνδυνη" δημοσιοποίηση των εγγράφων αυτών, τονίζοντας ότι η πρωτοβουλία του WikiLeaks μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή πολλών προσώπων. "Για να γίνει σαφές, τέτοιου είδους αποκαλύψεις θέτουν σε κίνδυνο τους διπλωμάτες μας, τα μέλη των υπηρεσιών πληροφοριών και ανθρώπους σε όλο τον κόσμο που καλούν τις ΗΠΑ να τους βοηθήσει να προωθήσουν τη δημοκρατία και μια διακυβέρνηση που θα λειτουργεί με διαφάνεια" δήλωσε ο Ρόμπερτ Γκιμπς, ο εκπρόσωπος του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.