10.5.10

Ευφορία στην Ευρώπη για τη συμφωνία θέσπισης μηχανισμού οικονομικής υποστήριξης



   Ο Μιγκέλ Ανχελ Μορατίνος, υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας, η οποία ασκεί την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, χαιρέτισε την "πολύ θετική συμφωνία", η οποία επιτεύχθηκε τη νύκτα για την υποστήριξη, εάν χρειασθεί, του ευρώ, εκφράζοντας την ελπίδα ότι αυτή θα σημάνει και το "τέλος της μάχης" κατά των κερδοσκόπων.

    "Ηδη οι ασιατικές αγορές ανταποκρίνονται με πολύ θετικό τρόπο, άρα ελπίζω ότι θα συνεχίσουμε την ενίσχυση του ευρώ", δήλωσε ο Μιγκέλ Ανχελ Μορατίνος στις Βρυξέλλες, όπου συμμετέχει σε σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    "Πρόκειται για μια πολύ θετική συμφωνία" και απάντηση "σε όλους όσοι προσπαθούν να υπονομεύσουν την οικονομική και δημοσιονομική κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ενωσης" μέσω κερδοσκοπικών κινήσεων κατά του ευρώ. Ελπίζω ότι αυτό θα σημάνει και το τέλος της μάχης" κατά των κερδοσκόπων, είπε ο ισπανός υπουργός Εξωτερικών.

    Η ευρωζώνη ανακτά την εμπιστοσύνη των επενδυτών έπειτα από την απόφαση για τη δημιουργία μηχανισμού οικονομικής στήριξης των χωρών της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν δημοσιονομικές δυσχέρειες, δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

    Ο αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας Πιερ Λελούς εξέφρασε τη λύπη του για τη μη συμμετοχή της Βρετανίας στον μηχανισμό οικονομικής υποστήριξης που αποφασίσθηκε χθες το βράδυ στις Βρυξέλλες, και απηύθυνε έκκληση για την υιοθέτηση ευρωπαϊκών μηχανισμών οικονομικής σύγκλισης.

    Ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Αλιστερ Ντάρλινγκ κατέστησε χθες σαφές ότι η χώρα του δεν θα παράσχει εγγυήσεις για τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης τονίζοντας ότι αυτός "αφορά τις χώρες της ευρωζώνης".

    Οι Βρετανοί δεν θέλησαν να συμμετάσχουν στον μηχανισμό υποστήριξης, σε αυτή τη συλλογική προσπάθεια, και λυπάμαι γι' αυτό. Οι τύχες μας είναι συνδεδεμένες, δεν υπάρχει χωριστή λύση, όταν υπάρχει συνολική επίθεση", δήλωσε ο Πιερ Λελούς στο ραδιοφωνικό δίκτυο France Inter απευθυνόμενος στους Βρετανούς.

    "Σήμερα είμαστε στη διαδικασία ανακάλυψης μιας επαναστατικής οικονομικής σύγκλισης στην Ευρώπη. Τουλάχιστον το ελπίζω", είπε ο Πιερ Λελούς απευθύνοντας έκκληση για την επεξεργασία "κανόνων, οι οποίοι προοδευτικά θα βοηθήσουν τις κυβερνήσεις να παραμένουν εντός των πλαισίων και να συνεργασθούν".

    Αναφερόμενος στη συμφωνία θέσπισης του μηχανισμού οικονομικής υποστήριξης είπε ότι "αυτά τα χρήματα βρίσκονται στο τραπέζι υπό τον όρο ότι κάθε ένας θα τεθεί υπό ένα σύστημα συλλογικής πειθαρχίας και μηχανισμούς επιτήρησης", είπε προτείνοντας τη λήψη μέτρων, όπως η "θεσμοθέτηση του συμβουλίου της ευρωζώνης σε επίπεδο αρχηγών κρατών" και ο σχηματισμός "ομάδας σοφών, η οποία θα μπορεί να εξετάζει τους εθνικούς προϋπολογισμούς και να γνωμοδοτεί".

   

    Το σχέδιο υποστήριξης στις χώρες του ευρώ που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, με ένα ποσό περίπου 750 δισεκατομμύρια ευρώ, προκάλεσε ευφορία στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σήμερα όπου με το άνοιγμά τους σημειώθηκαν αυξήσεις από 4% έως 11% σε σχέση με το κλείσιμο της περασμένης εβδομάδας.

    Στις 13:00,ώρα Ελλάδας το Παρίσι κατέγραφε θετικό πρόσημο 8,24%, η Λισαβόνα 9,77%, το Μιλάνο 9,57%,το Αμστερνταμ 5,78%, το Λονδίνο 5,06% και η Αθήνα 10,80. Η μεγαλύτερη αύξηση ήταν στη Μαδρίτη με 11,79%.

    Στην Φρανκφούρτη η αύξηση ήταν στο 4,50% και στη Ζυρίχη 4,08%.

    Νωρίτερα,τα ασιατικά χρηματιστήρια είχαν πρώτα χαιρετίσει το ευρωπαϊκό σχέδιο με το Τόκιο να καταγράφει άνοδο 1,60%,το Σίδνεϊ 2,35%,την Ταπέϊ 1,29% και το Χονγκ Κονγκ 2,54%.

    Το ευρώ ξεπέρασε το 1,30 δολάρια το πρωί,στα 1,3014 δολάρια έναντι 1,2759 το βράδυ της Παρασκευής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.