10.5.10

Ηλεκτρική διασύνδεση νησιών με υποβρύχιο καλώδιο



   Την κατασκευή ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα, με υποβρύχιο καλώδιο, ανήγγειλε η Υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη, μιλώντας στο 4ο Εθνικό Συνέδριο για την εφαρμογή των ΑΠΕ.

    Όπως είπε, το υπουργείο βρίσκεται σε συνεννόηση με το Διαχειριστή του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΣΜΗΕ) προκειμένου να ενταχθούν άμεσα στη νέα Μελέτη Ανάπτυξης Συστήματος Μεταφοράς οι διασυνδέσεις των περισσότερων νησιών και της Κρήτης. Το έργο αποτελεί τμήμα του λεγόμενου Mediterranean ring (Μεσογειακός δακτύλιος), που θα βοηθήσει ουσιαστικά στην ενσωμάτωση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην Ευρώπη. Παράλληλα, προχωρά η διασύνδεση του Πολυποτάμου - Νέας Μάκρης και Κυκλάδων.

    "Η διασύνδεση των νησιών αποτελεί εθνική προτεραιότητα με πολλαπλά οφέλη", τόνισε η υπουργός ΠΕΚΑ. "Σήμερα, πρόσθεσε, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στηρίζεται στη λειτουργία ακριβών και ρυπογόνων τοπικών πετρελαϊκών σταθμών, επιβαρύνοντας την εθνική οικονομία, ενώ το πλούσιο αιολικό και ηλιακό δυναμικό παραμένει ουσιαστικά ανεκμετάλλευτο. Σήμερα, η διασύνδεση των νησιών εμφανίζεται -περισσότερο από ποτέ- ως τεχνικά εφικτή".

    Η κα Μπιρμπίλη αναφέρθηκε ακόμη στις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για τις Ανανεώσιμες Πηγές, τονίζοντας ότι με τις νέες ρυθμίσεις επιχειρείται η μείωση του μέσου χρόνου αδειοδότησης σε 10- 12 μήνες από 4-5 χρόνια που ήταν μέχρι σήμερα.

    Τέλος, αναφέρθηκε εκτενώς στο ζήτημα της κοινωνικής αποδοχής των επενδύσεων σε ΑΠΕ, επισημαίνοντας ότι "Δεν φτάνει να είμαστε πολίτες κατά του λιθάνθρακα, πρέπει να είμαστε και πολίτες υπέρ των ΑΠΕ".

    "Δεν μας τιμά, τόνισε η υπουργός, σε θεωρητικό επίπεδο να είμαστε υπέρ των ΑΠΕ και της πράσινης ανάπτυξης, και στην πράξη μέρος της διαδικασίας αδειοδότησης ενός έργου να είναι και η προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Οι κάτοικοι στην Κοζάνη και στην Πτολεμαΐδα μισό αιώνα τώρα βάζουν υποθήκη την υγεία τους για να παρέχουν φθηνή ηλεκτρική ενέργεια σε όλη την Ελλάδα. Στην ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από τον φθηνό, εγχώριο, αλλά και με περιβαλλοντικές επιπτώσεις, λιγνίτη, στηρίχθηκε η ανάπτυξη της Ελλάδας. Αν πριν από 40 χρόνια, είχαμε ανάγκη από φθηνή ηλεκτρική ενέργεια αδιαφορώντας για το περιβάλλον, αυτή η εποχή πέρασε. Σήμερα πρέπει να κάνουμε εκ νέου τις ενεργειακές μας επιλογές στις οποίες και ο λιγνίτης θα αποτελέσει τμήμα. Ήρθε η ώρα όλες οι περιοχές της Ελλάδας να συνεισφέρουν και να αποκομίσουν οφέλη από αυτό που μας προίκισε η φύση: από την καθαρή αιολική, ηλιακή ενέργεια, καθώς και τη γεωθερμία. Είναι σημαντικό, οι τοπικές κοινωνίες να συμμετέχουν σε αυτά τα έργα. Ο νέος νόμος δίνει κάποιες κατευθύνσεις, για να βοηθήσει στην αποδοχή των ΑΠΕ από τις τοπικές κοινωνίες και να ενισχύσει τη συμμετοχή των πολιτών στα άμεσα οφέλη των ΑΠΕ. Στις περιοχές που εγκαθίστανται έργα ΑΠΕ, το ειδικό τέλος πλέον μοιράζεται πρωτίστως στον καταναλωτή και μετά στους δήμους και στο πράσινο ταμείο".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.