12.7.10

Μουντιάλ 2010: Η Ισπανία πρωταθλήτρια κόσμου

Για πρώτη φορά στην ιστορία της η Ισπανία κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο, καθώς στον μεγάλο τελικό που διεξήχθη στο «Σόκερ Σίτι» του Γιοχάνεσμπουργκ νίκησε 1-0 στην παράταση την Ισπανία με γκολ του Αντρές Ινιέστα (116') και στέφθηκε παγκόσμια πρωταθλήτρια στα γήπεδα της Νότιας Αφρικής. Οι «οράνιε» έπαιζαν με δέκα παίκτες από το 109', λόγω αποβολής του Χάιντινγκα με 2η κίτρινη κάρτα.


«Πρωτάρα» η Ισπανία σε τελικό, ωστόσο μπήκε πολύ πιο δυνατά και στο πρώτο δεκάλεπτο είχε τρεις εξαιρετικές στιγμές για να σκοράρει. Στο 4' σε φάουλ του Τσάβι και κεφαλιά του Σέρχιο Ράμος, που απέκρουσε ο Στεκέλενμπουργκ, στο 9' σε μπάσιμο από δεξιά του Σέρχιο Ράμος και γύρισμα, που έδιωξε ο Χάιτινγκα, και στο 10' σε σέντρα του Τσάβι και σουτ του Βίγια άουτ.

Μετά το 15λεπτο η Ολλανδία κατάφερε να περιορίσει κάπως το «πάσινγκ γκέιμ» των Ισπανών και ισορρόπησε το ματς, χωρίς όμως να γίνει επικίνδυνη, με εξαίρεση ένα σουτ του Ρόμπεν στο 44', που εξουδετέρωσε ο Κασίγιας. Η υπεροχή της Ισπανίας στη μεσαία γραμμή ήταν ανούσια, οι Ολλανδοί καταναλάωθηκαν και σε κάποια σκληρά μαρκαρίσματα κι έτσι ολοκληρώθηκε το πρώτο μέρος της μεγάλης αναμέτρησης.

Στους ίδιους ρυθμούς ξεκίνησε το β' ημίχρονο, όμως στο 61' η Ολλανδία είχε τη μεγάλη στιγμή να ανοίξει το σκορ. Από μπαλιά του Σνάιντερ, ο Ρόμπεν βρέθηκε μόνος με τον Κασίγιας, αλλά νικήθηκε από τον αρχηγό της Ισπανίας. Η «απάντηση» ήρθε στο 69'. Σε σέντρα του Νάβας και λάθος του Χάιτινγκα, ο Βίγια βρέθηκε απέναντι από τον Στεκέλενμπουργκ, όμως δεν κατάφερε να σκοράρει, ενώ στο 77' και σε κόρνερ του Τσάβι, ο Σέρχιο Ράμος αφύλακτος, έστειλε με κεφαλιά την μπάλα άουτ.

Στο 82' ο Ρόμπεν νίκησε στην ταχύτητα τον Πουγιόλ, αλλά όχι και τον Κασίγιας, που έπεσε στα πόδια και του πήρε την μπάλα και κάπως έτσι ολοκληρώθηκε η κανονική διάρκεια. Το 0-0 παρέμεινε σε τελικό για δεύτερη φορά στην ιστορία (μετά το 1994 ανάμεσα στη Βραζιλία και την Ιταλία), ενώ για δεύτερη συνεχόμενη φορά και πέμπτη συνολικά, ο τελικός του Παγκοσμίου Κυπέλλου οδηγήθηκε στην παράταση.

Η Ισπανία είχε μεγάλη ευκαιρία στο 94', όταν από μπαλιά του Ινιέστα ο Φάμπρεγας βρέθηκε μόνος, αλλά σούταρε πάνω στα πόδια του Ολλανδού τερματοφύλακα. Στο ημίχρονο της παράτασης ο Τόρες πέρασε στη θέση του Βίγια και τέσσερα λεπτά αργότερα (109'), ο Χάιντιγκα ανέτρεψε με τα χέρια τον Ινιέστα έξω από την περιοχή, πήρε την 2η κίτρινη και άφησε την ομάδα του με δέκα παίκτες.

Τελικά, η φάση που έκρινε το Μουντιάλ έγινε στο 116' και ο Αντρές Ινιέστα έγινε ο άνθρωπος του τελικού. Πήρε την μπάλα από τον Φάμπρεγκας και μέσα από την περιοχή «εκτέλεσε» τον Στεκέλενμπουργκ.

Η Ισπανία κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο και έγινε η πρώτη ευρωπαϊκή ομάδα που το πετυχαίνει αυτό εκτός Ευρώπης, ενώ έγινε η τρίτη ομάδα που κατέκτησε «κολλητά» Παγκόσμιο Κύπελλο και Ευρωπαϊκό μετά την Δυτική Γερμανία (1972 & 1974) και την Γαλλία (1998 & 2000). Από τη δική της μεριά η Ολλανδία από την αρχή της διοργάνωσης (προκριματικά) και μέχρι τον σημερινό τελικό παρέμεινε αήττητη. Μόνο μια ήττα έκανε, σήμερα απότ την Ισπανία κι έτσι απέτυχε για τρίτη φορά να στεφθεί πρωταθλήτρια κόσμου, μετά το 1974 και το 1978.

Τέλος, ο Βιθέντε Ντελ Μπόσκε έγινε ο δεύτερος προπονητής μετά τον Μαρσέλο Λίπι, που κατακτά Παγκόσμιο Κύπελλο και Τσάσμπιονς Λιγκ (με τη Ρεάλ Μαδρίτης)



ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Χάουαρντ Γουέμπ (Αγγλία)

ΚΟΚΚΙΝΕΣ: 109' Χάιτινγκα (2η κίτρινη)

ΚΙΤΡΙΝΕΣ: Φαν Πέρσι, Φαν Μπόμελ, Ντε Γιόνγκ, Φαν Μπρόνκχορστ, Ρόμπεν, Φαν Ντερ Βιλ, Ματάισεν - Πουγιόλ, Σέρχιο Ράμος, Καπντεβίλα, Ινιέστα, Τσάβι

ΟΛΛΑΝΔΙΑ (Μπερτ φαν Μάρβαϊκ): Στεκέλενμπουργκ, Φαν Ντερ Βίελ, Χάιτινγκα, Ματάισεν, Φαν Μπρόνκχορστ (105' Μπράαφχαϊντ), Φαν Μπόμελ, Ντε Γιόνγκ (99' Φαν Ντερ Φάαρτ), Κάιτ (71' Ελία), Σνάιντερ, Ρόμπεν, Φαν Πέρσι.

ΙΣΠΑΝΙΑ (Βιθέντε Ντελ Μπόσκε): Κασίγιας, Σέρχιο Ράμος, Πικέ, Πουγιόλ, Καπντεβίλα, Μπούσκετς, Τσάμπι Αλόνσο (86' Φάμπρεγας), Τσάβι, Ινιέστα, Πέδρο (60' Νάβας), Βίγια (105' Τόρες).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.