Εγκρίθηκε επί της αρχής κατά πλειοψηφία και μετά από ονομαστική ψηφοφορία που είχαν ζητήσει ΚΚΕ και ΛΑΟΣ, το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για το ασφαλιστικό του δημοσίου.
Σε σύνολο 289 βουλευτών, το νομοσχέδιο υπερψήφισαν 157 βουλευτές από το ΠΑΣΟΚ, το καταψήφισαν 129 από την αντιπολίτευση, ανάμεσα τους και η ανεξάρτητη βουλευτής Σοφία Σακοράφα, ενώ 3 δήλωσαν παρών.
Οι ανεξάρτητοι βουλευτές Γιάννης Δημαράς και Βασίλης Οικονόμου δήλωσαν παρών ενώ το ίδιο δήλωσε και ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Κιλτίδης.
Η ανεξάρτητη βουλευτής Ντόρα Μπακογιάννη ήταν απούσα από την ψηφοφορία.
Στο νέο νομοσχέδιο προβλέπεται σύνταξη στα 65 έτη ή στα 60 με 40 χρόνια ασφάλισης, εξίσωση ορίων ηλικίας γυναικών και ανδρών, ασφάλιση στο ΙΚΑ όλων των υπαλλήλων του δημοσίου από 1/1/2011, ενώ εξισώνονται τα ισχύοντα στον ιδιωτικό με τον δημόσιο τομέα.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο υπουργός Οικονομικών προχώρησε σε τέσσερις αλλαγές που αφορούν ένστολους, εργαζόμενους στους ΟΤΑ, μητέρες ανηλίκων και άγαμες θυγατέρες, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση έλαβε υπόψη της τις εποικοδομητικές απόψεις και προτάσεις όλων των κομμάτων.
Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις:
-Μειώνεται κατά δύο χρόνια το όριο συνταξιοδότησης των γυναικών που εργάζονται στην καθαριότητα των ΟΤΑ, οι οποίες σταδιακά έως το 2013 θα συνταξιοδοτούνται στο 58ο έτος ηλικίας και όχι στο 60ο όπως αρχικά προβλεπόταν.
-Μειώνεται κατά 5 έτη, από τα 55 στα 50 χρόνια, το όριο συνταξιοδότησης γονέων με ανίκανα παιδιά, όπως αυτά που πάσχουν από αιμορροφιλία Α και Β ή μυασθένεια -μυοπάθεια ή έχουν υποστεί ακρωτηριασμό των άνω ή κάτω άκρων ή έχουν υποστεί μεταμόσχευση μυελού.
- Θα προσμετράται και για τους ένστολους πλέον, ως πλασματικός και ο χρόνος σπουδών τους σε ανώτατες σχολές. Παράλληλα, τους δίνεται η δυνατότητα για αναγνώριση μέχρι 5 πλασματικά έτη μάχιμης υπηρεσίας. Η αναγνώριση θα γίνεται με την καταβολή εισφορών για εργασία πέραν του πενθημέρου.
- Για τις άγαμες θυγατέρες άνω των 50 ετών που ελάμβαναν τη σύνταξη των γονέων τους, θα υπάρχουν εισοδηματικά και ηλικιακά κριτήρια.
Να σημειωθεί ότι οι αλλαγές που αφορούν τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα των υπαλλήλων της Βουλής μέχρι 31.12.2010, θα προβλέπονται από τον Κανονισμό της Βουλής.
Αντιπαράθεση σε υψηλούς τόνους
Έντονη ήταν η αντιπαράθεση ανάμεσα στον πρόεδρο της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, και τον υπουργό Οκονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, κατά τη διάρκεια της συζήτησης
«Κοινωνικά επτωχεύσαμε», δήλωσε στη παρέμβασή του ο κ. Σαμαράς και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «με τα άδικα μέτρα, που παίρνει, οδηγεί τη χώρα σε αδιέξοδο και μακροχρόνια ύφεση». Επιπλέον, μίλησε για «πλήρη ανατροπή του ασφαλιστικού συστήματος» και υποστήριξε ότι «υπάρχει άλλος δρόμος, που η ΝΔ προτείνει, με συγκεκριμένα μέτρα, τα οποία μέσα σε δύο χρόνια θα βγάλουν τη χώρα από τους όρους του μνημονίου».
Απαντώντας ο κ. Παπακωσνταντίνου, κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ για αοριστολογίες, τον κάλεσε να εξηγήσει «με ποια συγκεκριμένα "μαγικά", όπως ισχυρίστηκε, θα μπορούσε η χώρα να ξεφύγει από τους όρους του μνημονίου σε δύο χρόνια» και συμπλήρωσε: «εμείς δεν λέμε παραμύθια με δράκους, γιατί πέρασε ο καιρός με τις χάντρες και τα καθρεφτάκια για να κερδηθεί πολιτικός χρόνος».
«Αυτό δεν είναι ασφαλιστικό συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο. Είναι ομολογία χρεοκοπίας, λευκή πετσέτα και παραδοχή ότι δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Εμείς δεν δεχόμαστε τη μοιρολατρία και δεν θα την επιτρέψουμε», είπε ο κ. Σαμαράς και ταυτόχρονα υποστήριξε ότι «με τα μέτρα, που προτείνει η ΝΔ για έναν άλλο δρόμο, τιμώντας όμως τις υποχρεώσεις μας, μπορούμε να απαλλαγούμε από τους όρους του μνημονίου, που οδηγούν την Ελλάδα σε φαύλο κύκλο και βαθιά ύφεση».
Ο κ. Παπακωνσταντίνου διέψευσε τους ισχυρισμούς του προέδρου της ΝΔ ότι «αποσύρεται η εγγύηση του κράτους από το ασφαλιστικό» τονίζοντας ότι «το αντίθετο γίνεται, καθώς το κράτος εγγυάται όχι μόνο τη βιωσιμότητά του, αλλά και αξιοπρεπή σύνταξη.
Καταβάλετε φιλότιμη προσπάθεια να διασώστε ένα σύστημα χωρίς προοπτική που οδηγεί στη βαρβαρότητα, υπογράμμισε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, ο οποίος έκανε λόγο για νομοσχέδιο που συνιστά την δεύτερη πράξη ενός προαναγγελθέντος θανάτου, με τον ενταφιασμό και του ασφαλιστικού συστήματος των δημοσίων υπαλλήλων.
"Το ΠΑΣΟΚ μετέτρεψε το προεκλογικό του σύνθημα, 'λεφτά υπάρχουν', σε σύνθημα, χρόνια για να δουλεύετε υπάρχουν» και ότι είναι κυβέρνηση ακροτήτων και επικίνδυνων λαϊκισμών. Ακόμα έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο δημογραφικό πρόβλημα, τονίζοντας ότι με τα χάλια που έχει η πολιτεία, θα έπρεπε να ενισχύει τις οικογένειες που έχουν από δύο παιδιά και πάνω", δήλωσε ο εισηγητής του ΛΑΟΣ, Κώστας Αϊβαλιώτης.
Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση άσκησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, μιλώντας για «πλήρη κατάλυση του Συντάγματος» και υποστηρίζοντας ότι «η κυβέρνηση και με αυτό το νομοσχέδιο συνεχίζει το πραξικόπημα, που καταλύει το Σύνταγμα και την κοινοβουλευτική τάξη».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.