5.7.10

Εκλογές στην Πολωνία: Νικητής ο Κομορόφσκι

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί χαιρέτισε σήμερα την εκλογή του φιλελεύθερου Μπρόνισλαβ Κομορόφσκι στην προεδρία της Πολωνίας λέγοντας ότι είναι "πεπεισμένος" ότι θα επιτρέψει στην Πολωνία να ενισχύσει "ακόμη περισσότερο το ρόλο της στην Ευρώπη", στην επιστολή συγχαρητηρίων η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα από το προεδρικό Μέγαρο των Ηλυσίων.


"Η Ευρωπαϊκή Ένωση πλούτισε εδώ και έξι χρόνια από την παρουσία της μεγάλης χώρας σας στους κόλπους της. Είμαι πεπεισμένος ότι, υπό την ηγεσία σας, η Πολωνία, ιδιαίτερα με την ευκαιρία της προεδρίας της στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης το δεύτερο εξάμηνο του 2011, θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο το ρόλο της στην Ευρώπη", γράφει ο Σαρκοζί.

Ο αρχηγός του γαλλικού κράτους δηλώνει επίσης πεπεισμένος πως η Γαλλία και η Πολωνία "θα συνεχίσουν και θα εμβαθύνουν τη διμερή συνεργασία" τους και εξέφρασε την επιθυμία να διατηρήσει ένα "τακτικό προσωπικό διάλογο" με τον ομόλογό του, τον οποίο προσκάλεσε να επισκεφθεί το Παρίσι "όσο το δυνατόν συντομότερα".

Για ένα "ισχυρό φιλοευρωπαϊκό σήμα", έκανε λόγο και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών.

"Η κυρίαρχη απόφαση του πολωνικού λαού υπέρ του Μπρόνισλαβ Κομορόφσκι είναι ένα ισχυρό φιλοευρωπαϊκό σήμα", δήλωσε ο Γκίντο Βεστερβέλε στο Βερολίνο.

"Ο στόχος της γερμανικής εξωτερικής πολιτικής είναι να εμβαθύνει και να ενισχύσει τις σχέσεις με την Πολωνία, όπως έγινε επιτυχώς τις τελευταίες δεκαετίες με τη Γαλλία", πρόσθεσε ο Βεστερβέλε, ο οποίος είχε μεταβεί στη Βαρσοβία κατά την πρώτη επίσκεψη του στο εξωτερικό αφού ανέλαβε το υπουργείο Εξωτερικών στα τέλη Οκτωβρίου.

Ο φιλελεύθερος υπουργός (FDP) θεωρεί πως ο πρόεδρος Κομορόφσκι είναι "ένας ισχυρός εταίρος στην οδό της εμπιστοσύνης και της συνεργασίας".

Με καταμετρημένο το 95% των εκλογικών τμημάτων, ο Μπρόνισλαβ Κομορόφσκι, σύμμαχος του ευρωπαϊστή πρωθυπουργού Ντόναλντ Τουσκ, εξασφάλισε το 52,63% των ψήφων, έναντι 47,37% του υποψήφιου του εθνικιστικού ευρωσκεπτικιστικού κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη Γιάροσλαβ Κατσίνσκι, δίδυμο αδελφό του προέδρου Λεχ Κατσίνσκι ο οποίος σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα στις 10 Απριλίου στη Ρωσία.

Τι γράφει ο πολωνικός Τύπος

Η νίκη του φιλελεύθερου υποψηφίου Μπρόνισλαβ Κομορόφσκι στις χθεσινές προεδρικές εκλογές συνιστά πρόκληση για το κόμμα του, την Πλατφόρμα των Πολιτών, το οποίο οφείλει τώρα να αποδείξει ότι έχει την ικανότητα να εισαγάγει βαθιές μεταρρυθμίσεις στη χώρα, σύμφωνα με τα σημερινά δημοσιεύματα του πολωνικού τύπου.

"Δεν είναι ο Μπρόνισλαβ Κομορόφσκι που έλαβε την εντολή, αλλά ολόκληρη η πολιτική παράταξη", αναφέρεται στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας Dziennik Gazeta Prawna. "Οι ψηφοφόροι διαβίβασαν πλήρεις εξουσίες στην Πλατφόρμα των Πολιτών, πεπεισμένοι ότι θα διαχειρισθεί καλύτερα τις συνέπειες της κρίσης...ότι θα μας εξασφαλίσει το πράσινο χρώμα στον ευρωπαϊκό αναπτυξιακό χάρτη", σχολιάζει η εφημερίδα, αναφερόμενη στις επιδόσεις της Πολωνίας, μοναδική χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης που διατήρησε την οικονομική ανάπτυξη κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Εάν επιβεβαιωθεί η νίκη της, "η Πλατφόρμα των Πολιτών δεν θα μπορεί πλέον να βρίσκει δικαιολογίες για όσα δεν έκανε", σχολιάζει η συντηρητική Rzeczpopolita . "Θα δούμε τελικά εάν αυτό το κόμμα είναι ικανό να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις στη χώρα, κυρίως σε τέτοιους τομείς όπως τα δημόσια οικονομικά, όπου θα πρέπει να έλθει αντιμέτωπο με ισχυρές ομάδες πίεσης", αναφέρεται στο σχόλιο της εφημερίδας.

"Η Πλατφόρμα των Πολιτών δεν είναι πλέον το ίδιο κόμμα των μεταρρυθμίσεων που κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές του 2007...Και η κατάσταση ανά τον κόσμο δεν μπορεί να μας επιτρέψει να διατηρήσουμε σταθερή οικονομική ανάπτυξη χωρίς την εισαγωγή καθόλου δημοφιλών μεταρρυθμίσεων", γράφει η Dziennik.

"Το αποτέλεσμα αποτελεί προειδοποίηση για την Πλατφόρμα των Πολιτών", γράφει ο συντάκτης του κυρίου άρθρου της Gazeta Wyborcza.

"Εάν η Πλατφόρμα, η οποία διαθέτει σήμερα πλήρεις εξουσίες, δεν αποδείξει ότι είναι ένα κόμμα μεταρρυθμίσεων ανοικτό στις απαιτήσεις της ευρωπαϊκής δημοκρατίας, στις πολιτισμικές και τις ηθικές διεκδικήσεις, θα χάσει τις προσεχείς εκλογές", γράφει.

Ολες οι εφημερίδες χαιρετίζουν την εκλογική επίδοση του Γιάροσλαβ Κατσίνσκι, ο οποίος κατόρθωσε να πείσει 8 εκατομμύρια ψηφοφόρους, θέτοντας τις βάσεις για θετικά εκλογικά αποτελέσματα σε επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις, όπως οι βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου 2011.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.