5.7.10

Σκάνδαλα και παραιτήσεις υπουργών σε Γαλλία και Ιταλία

Ο Γάλλος υφυπουργός Συνεργασίας Αλέν Ζουαντέ υπέβαλλε την παραίτησή του, εξαιτίας πλήθους δημοσιευμάτων των τελευταίων μηνών που τον αφορούσαν και υπονόμευαν την κυβέρνηση.


"Ένας τίμιος άνδρας, όπως εγώ, δεν μπορεί να δεχθεί να είναι θύμα ενός αμαλγάματος. Μετά από προσεκτική σκέψη, αποφάσισα να εγκαταλείψω την κυβέρνηση" ανακοίνωσε ο Αλέν Ζουαντέ στο μπλογκ του.

Ο πρώην υφυπουργός ήρθε στο προσκήνιο τον Μάρτιο όταν αποκαλύφθηκε ότι για να μεταβεί στη Μαρτινίκα για μια επίσημη σύνοδο είχε ενοικιάσει ένα ιδιωτικό τζετ έναντι 116.500 ευρώ.

"Ούτε ένα ευρώ από δημόσιο χρήμα δεν έχει διοχετευθεί για προσωπικό όφελος μου ή της οικογένειάς μου" πρόσθεσε ο κ. Ζουαντέ.

Την παραίτηση του Ζουαντέ, ακολούθησε αυτή του υφυπουργού Ανάπτυξης Κριστιάν Μπλαν, ο οποίος βρέθηκε στο στόχαστρο όταν αγόρασε πούρα Κούβας έναντι 12.000 ευρώ, χρεώνοντάς τα στο υπουργείο.

Την παραίτηση των δύο υπουργών επιβεβαίωσε το γραφείο του προέδρου Νικολά Σαρκοζί.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης Λουκ Σατέλ, ο Γάλλος πρόεδρος και ο πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν ήταν εκείνοι που ζήτησαν τις παραιτήσεις των δύο υπουργών.

"Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο πρωθυπουργός αποφάσισαν να δεχθούν τις συνέπειες των γεγονότων των τελευταίων ημερών, που οι Γάλλοι ούτε έχουν καταλάβει ούτε έχουν δεχθεί" δήλωσε ο κ. Σατέλ.

"Μετά από προσεκτική εξέταση, ζήτησαν από τους κκ. Ζουαντέ και Μπλαν, αφού συνομίλησαν με τους ίδιους, να παραιτηθούν" πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης.

Και στην Ιταλία

Παραιτήθηκε από υπουργός Ομοσπονδιακών Υποθέσων ο Αλντο Μπράντσερ πρώην στέλεχος του ομίλου Fininvest του πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Ο Μπράντσερ είχε διοριστεί υπουργός τον περασμένο μήνα και ενώ δικαζόταν για μια υπόθεση διαφθοράς.

"Ανακοινώνω την αμετάκλητη απόφασή μου να παραιτηθώ", δήλωσε σήμερα ενώπιον δικαστηρίου του Μιλάνου ο Μπράντσερ.

Ο αιφνιδιαστικός διορισμός του στενού συνεργάτη του Μπερλουσκόνι προκάλεσε την αντίδραση της αντιπολίτευσης.

Αυτό όμως που προκάλεσε ακόμα εντονότερες αντιδράσεις ήταν όταν πέντε ημέρες μετά τον διορισμό του ο Μπράντσερ διαμήνυσε στο δικαστήριο ότι θα κάνει χρήση του νόμου περί «νομίμων εμποδίων» που ενέκρινε η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι τον Μάρτιο και επικαλέστηκε φόρτο εργασίας για την οργάνωση του νέου υπουργείου ώστε να μην παραστεί στη δίκη.

Οι δηλώσεις του Μπράντσερ προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων από όλο το πολιτικό φάσμα της Ιταλίας και ιδιαίτερα από τον πρόεδρο, Τζιόρτζιο Ναπολιτάνο. «Δεν υπάρχει κανένα υπουργείο που πρέπει να οργανωθεί γιατί ο Μπράντσερ διορίστηκε υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου», ανακοίνωσε σε απάντηση των ισχυρισμών του υπουργού. Μετά και από αυτή την εξέλιξη, ο Μπράντσερ υπαναχώρησε και ανακοίνωσε ότι θα παραστεί κανονικά στη δίκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.