14.10.10

Μείωση μισθών και μετατάξεις υπαλλήλων στις ζημιογόνες ΔΕΚΟ

Αύξηση 31% σημείωσαν τη διετία 2007- 2009 οι ζημιές των έντεκα πιο ζημιογόνων ΔΕΚΟ, ενώ τα συνολικά έσοδά τους μειώθηκαν πέρυσι κατά 6,8% σε σχέση με το 2008 και ο καθαρός δανεισμός τους είναι 8 φορές μεγαλύτερος από τα ετήσια έσοδα.


Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία για τις 11 πιο ζημιογόνες ΔΕΚΟ που δημοσιοποίησε το υπουργείο Οικονομικών (Ειδική Γραμματεία Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών), προαναγγέλλοντας ουσιαστικά και τις αλλαγές στις οποίες θα προχωρήσει, με την περαιτέρω μείωση του μισθολογικού κόστους, τις συγχωνεύσεις, τις μετατάξεις υπαλλήλων και την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας τους.

Οι ζημιές των ΔΕΚΟ και οι καταπτώσεις εγγυήσεων του Δημοσίου για τα δάνεια που έχουν λάβει, αποτελούν, άλλωστε, «αγκάθι» στα δημοσιονομικά στοιχεία της χώρας, με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat) να προχωρά σε επί τα χείρω αναθεώρηση του ελλείμματος για το 2009, ακόμη και πάνω από το 15% του ΑΕΠ.

Με κριτήριο το δημόσιο συμφέρον και τα εργασιακά δικαιώματα, θα ληφθούν οι όποιες αποφάσεις για τις ΔΕΚΟ, δήλωσε ο Γ. Πεταλωτής. Από την πλευρά του, ο Π. Παναγιωτόπουλος ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ "είχε μετατρέψει τις ΔΕΚΟ σε θερμοκήπια κομματισμού". Για ευθύνες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ έκανε λόγο το ΚΚΕ, ενώ ο Αλ. Τσίπρας ανέφερε ότι "οι κυβερνήσεις του δικομματισμού, προσπαθούν να φορτώσουν όλα τα βάρη στους εργαζόμενους".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.