13.10.10

400.000 Έλληνες δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν από Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια

Από Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) πάσχουν περίπου 500.000 Έλληνες αλλά στους 400.000 (80%) από αυτούς δεν έχει γίνει διάγνωση, διότι ποτέ δεν έχουν υποβληθεί σε σπιρομέτρηση, ένα απλό τεστ που εντοπίζει τις πνευμονικές νόσους πριν εκδηλωθούν τα συμπτώματα.


Η εξέταση αυτή γίνεται με ένα απλό φύσημα στο σπιρόμετρο, ένα ειδικό όργανο που καταγράφει τη ροή της αναπνοής. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των ειδικών το 2020 η ΧΑΠ θα είναι τρίτη αιτία θανάτου παγκοσμίως.

«Πρόκειται για μία νόσο για την οποία ενοχοποιείται το κάπνισμα ενώ συμπτώματά της είναι η δύσπνοια , ο βήχας και η απόχρεμψη. Στο κάπνισμα οι Ελληνίδες έρχονται πρώτες σε όλο των κόσμο, ενώ οι Έλληνες άντρες είναι πρώτοι στην Ευρώπη. Σε αυτό οφείλεται και ο μεγάλος αριθμός πασχόντων από ΧΑΠ στην Ελλάδα» επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Πνευμονολογίας του ΑΠΘ Λάζαρος Σιχλετίδης, με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα Σπιρομέτρησης.

Πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση με σπιρομέτρηση

Η πρόληψη της ΧΑΠ , όπως εξηγεί ο κ Σιχλετίδης, γίνεται με την έγκαιρη διάγνωση. Τη δυνατότητα της έγκαιρης διάγνωσης τη δίνει η σπιρομέτρηση στην οποία πρέπει να υποβάλλονται όλοι οι καπνιστές.

«Η ΧΑΠ είναι μια εξελισσόμενη νόσος, δηλαδή δεν εμφανίζεται από τη μια μέρα στην άλλη. Όλοι οι καπνιστές μετά από 20 χρόνια παρουσιάζουν ΧΑΠ. Το 80% από αυτούς μένουν αδιάγνωστοι διότι οι μη ειδικοί γιατροί στους οποίους πηγαίνουν δεν γνωρίζουν τη σπιρομέτρηση.
Πηγή: (ΑΠΕ- ΜΠΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.