12.10.10

Το ΔΝΤ έτοιμο να παρατείνει την αποπληρωμή των δανείων στην Ελλάδα

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι έτοιμο να παρατείνει την αποπληρωμή των δανείων που χορηγεί στην Ελλάδα στο πλαίσιο του πακέτου των 110 δισ. ευρώ, εφόσον κάνουν την ίδια κίνηση πρώτες οι χώρες της ΕΕ, δήλωσε σε συνέντευξή του στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΝΤ κ. Ντομινίκ Στρος-Καν.
"Αν οι Ευρωπαίοι αποφασίσουν να κάνουν κάτι, θα κάνουμε σίγουρα το ίδιο", είπε ο κ. Στρος-Καν, προσθέτοντας ότι το Ταμείο συμμετέχει κατά το ένα τρίτο στο πακέτο των 110 δισ. ευρώ.

Ο επικεφαλής του ΔΝΤ τόνισε ότι η ελληνική Κυβέρνηση κάνει "ακριβώς ότι χρειάζεται" για να περιορίσει τις δαπάνες και να επιτύχει τους στόχους που τέθηκαν ως όροι για τη βοήθεια. Το αν θα χρειαστεί η παράταση αποπληρωμής των δανείων - πέραν της τριετίας που προβλέπει το Μνημόνιο Συνεργασίας της Ελλάδας με την ΕΕ και το ΔΝΤ - θα εξαρτηθεί από την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας, είπε ο κ. Στρος-Καν. Πριν από τη συνέντευξη του στο Bloomberg, είχαν προηγηθεί αντίστοιχες δηλώσεις από την εκπρόσωπο του ΔΝΤ κυρία Σιμονέτα Ναρντίν και το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Λορέντζο Μπίνι Σμάγκι.

Αντίθετη όμως με την παράταση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων που παίρνει η Ελλάδα, στο πλαίσιο του πακέτου των 110 δισ. ευρώ, είναι η Γερμανία, σύμφωνα με το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg.

Όπως αναφέρεται, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας κ. Bertrand Benoit δήλωσε, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί του το Πρακτορείο, ότι "δεν είμαστε υπέρ της παράτασης του χρονοδιαγράμματος αποπληρωμής", προσθέτοντας ότι μία τέτοια κίνηση σήμερα είναι πρόωρη και ότι "η Ελλάδα πρέπει να έχει μία καταγεγραμμένη επίδοση στην εφαρμογή του προγράμματος (σ.σ.: που συμφωνήθηκε από την Κυβέρνηση με την ΕΕ και το ΔΝΤ), όπως κάνει έως σήμερα".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.