15.11.10

Aποτελέσματα δεύτερου γύρου περιφερειακών και δημοτικών εκλογών: Ρεκόρ αποχής και αύξηση άκυρων και λευκών ψηφοδελτίων

Πλην της αποχής, που δείχνει να σπάει όλα τα ρεκόρ, τη δεύτερη Κυριακή των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών, αύξηση παρουσιάζουν και τα λευκά και τα άκυρα ψηφοδέλτια.


Στις περιφερειακές εκλογές, με καταμετρημένο το 87%, η συμμετοχή ανέρχεται σε 46,5% και τα άκυρα και λευκά έφτασαν το 11,3%, έναντι της πρώτης Κυριακής, οπότε η συμμετοχή είχε φτάσει το ποσοστό 61% και τα λευκά και άκυρα το 9,1 %.

Στη χθεσινή αναμέτρηση για την ανάδειξη δημάρχων η συμμετοχή έφτασε, με καταμετρημένο μόνον το 86,3%, σε ποσοστό 49,5% και τα άκυρα και λευκά 7,5%, έναντι της πρώτης Κυριακής, οπότε η τελική συμμετοχή ήταν στο 61% και τα άκυρα-λευκά στο 5,5%.

Οκτώ Περιφέρειες αναμένεται να κερδίσει το ΠΑΣΟΚ και πέντε η ΝΔ, σύμφωνα με εκτίμηση του διευθύνοντα συμβούλου της Singular Logic Γιάννη Καρακαδά, λίγο μετά τις 9 το χθες βράδυ.

Στις 00.40` η εξέλιξη των αποτελεσμάτων για τις περιφερειακές εκλογές είχε ως εξής:

Στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης προηγείται ο Α. Γιαννακίδης ( με στήριξη ΠΑΣΟΚ) με ποσοστό 52,14% και ακολουθεί ο Γ. Παυλίδης (ΝΔ) με ποσοστό 47,86%.

Στην περιφέρεια Αττικής προηγείται ο Γ. Σγουρός (με στήριξη ΠΑΣΟΚ) με ποσοστό 52,61% και ακολουθεί ο Β. Κικίλιας (ΝΔ) με ποσοστό 47,36%.

Στην περιφέρεια Βορείου Αιγαίου προηγείται ο Α. Γιακαλής (με στήριξη ΠΑΣΟΚ) με ποσοστό 50,79% και ακολουθεί ο Π. Βογιατζής (ΝΔ/ΛΑΟΣ) με ποσοστό 49,19%.

Στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας προηγείται ο Α. Κατσιφάρας (με στήριξη ΠΑΣΟΚ) με ποσοστό 57,12% και ακολουθεί ο Γ. Παπαναστασίου (ΝΔ) με ποσοστό 42,90%.

Στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας προηγείται ο Γ. Δακής (με στήριξη ΝΔ.) με ποσοστό 51,86% και ακολουθεί ο Γ. Παπαϊορδανίδης με ποσοστό 47,94%.

Στην περιφέρεια Ηπείρου προηγείται ο Α. Καχριμάνης (με στήριξη ΝΔ.) με ποσοστό 55,21% και ακολουθεί ο Ε.Αργύρης με ποσοστό 44,79%.

Στην περιφέρεια Θεσσαλίας προηγείται ο Κ. Αγοραστός (με στήριξη ΝΔ) με ποσοστό 50,55% και ακολουθεί ο Α.Παπατόλιας με ποσοστό 49,45%.

Στην περιφέρεια Ιονίων Νήσων προηγείται ο Σπ.Σπύρου (με στήριξη ΝΔ) με ποσοστό 50,73% και ακολουθεί ο Ηλ. Μπεριάτος (ΠΑΣΟΚ) με ποσοστό 49,22%.

Στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας προηγείται ο Π.Ψωμιάδης (με στήριξη ΝΔ) με ποσοστό 52,48% και ακολουθεί ο Μ.Μπόλαρης (ΠΑΣΟΚ) με ποσοστό 47,52%.

Στην περιφέρεια Πελοποννήσου προηγείται ο Π.Τατούλης (με στήριξη ΠΑΣΟΚ) με ποσοστό 51,79% και ακολουθεί ο Δ.Δράκος με ποσοστό 48,21%.

Στην περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας προηγείται ο Κ.Περγαντάς (με στήριξη ΠΑΣΟΚ) με ποσοστό 52,88% και ακολουθεί ο Α.Χειμάρας με ποσοστό 47,12%.

Οι Περιφέρειες Κρήτης και Νοτίου Αιγαίου έχουν εκλέξει Περιφερειάρχη από τον πρώτο γύρο. Στην Κρήτη εκλέχθηκε ο Σταύρος Αρναουτάκης (ΠΑΣΟΚ) και στο Νότιο Αιγαίο ο Ιωάννης Μαχαιρίδης (ΠΑΣΟΚ).

Νέος Δήμαρχος Αθηναίων, σύμφωνα με εκτίμηση της Singular Logic και εκτός απροόπτου, φαίνεται πως θα είναι ο Γιώργος Καμίνης, με ποσοστό 51,6%, ενώ στη Θεσσαλονίκη ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Γιάννης Καρακαδάς δεν θέλησε να κάνει εκτίμηση, καθώς, όπως είπε, θα πρέπει να περιμένουμε ίσως και όλο το βράδυ.

Επίσης, στον Πειραιά, σύμφωνα με την εκτίμηση της Singular Logic, εκλέγεται ο Βασίλης Μιχαλολιάκος με 52,4% και στην Πάτρα ο Ιωάννης Δημαράς με 53,2%.

Ωστόσο, για την Πάτρα η εκτίμηση αποτελέσματος δεν είναι ασφαλής, λόγω της μικρής ενσωμάτωσης των εκλογικών κέντρων.

«Φίλες και φίλοι από απόψε οι πολίτες της Αθήνας κρατούν τις τύχες της πόλης στα χέρια τους. Τώρα πρέπει να αποδείξουμε ότι μπορούμε να αλλάξουμε την Αθήνα». Με αυτά τα λόγια ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, απευθύνθηκε στο συγκεντρωμένο πλήθος, που από νωρίς το βράδυ, είχε συρρεύσει στο εκλογικό του κέντρο, στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Καλή επιτυχία και δύναμη να ανταποκριθεί στο δύσκολο έργο, που τον περιμένει, ευχήθηκε ο απερχόμενος δήμαρχος Αθηναίων, Νικήτας Κακλαμάνης, στον νέο, Γιώργο Καμίνη.

«Ο σοφός λαός μας δικαίωσε. Σήμερα η Μακεδονία μίλησε, η Μακεδονία ψήφισε, περιφερειάρχη όλων των Μακεδόνων», δήλωσε ο Παναγιώτης Ψωμιάδης που εκλέγεται περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας.

Να λάβει το μήνυμα που έστειλαν οι πολίτες κάλεσε τον Π. Ψωμιάδη ο υποψήφιος περιφερειάρχης Μάρκος Μπόλαρης και σημείωσε: «Εμείς θα συνεχίσουμε να είμαστε παρόντες για την ανάπτυξη της περιφέρειας».

Επιδίωξή πρωταρχική θα είναι να διευρύνουμε την δημοτική πλειοψηφία, δήλωσε ο κ. Βασ. Μιχαλολιάκος, που εκλέγεται δήμαρχος Πειραιά και χαιρέτισε την πρωτοβουλία του Γιάννη Μίχα να τον επισκεφτεί για να τον συγχαρεί και να τον διαβεβαιώσει ότι "μαζί θα πολεμήσουμε".

Από την πλευρά του, ο κ. Μίχας έκανε λόγο για "δήμαρχος μειοψηφία", σημειώνοντας ωστόσο ότι «αυτό δεν αμφισβητεί ουδόλως τη νίκη του κ. Μιχαλολιάκου». Πρέπει όμως να προβληματίσει όλους μας και κυρίως εμάς τους Πειραιώτες που περισσότερο από κάθε άλλη πόλη έχουμε ανάγκη την ενότητα των δυνάμεών μας» τόνισε ο κ. Μίχας.

«Σήμερα νίκησαν οι πολίτες, όλοι οι πολίτες. Σήμερα νίκησε ο Καλλικράτης. Σήμερα νίκησε το καινούργιο, η ελπίδα, το όραμα που η Νέα Πελοπόννησος φέρνει μαζί της. Η υπέρβαση που εδώ και καιρό είχανε κάνει οι πολίτες, αποτυπώθηκε σήμερα στην μεγάλη μας νίκη», ανέφερε Πέτρος Τατούλης, που εκλέγεται Περιφερειάρχης Πελοποννήσου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.