Μια νέα μεγάλη ολλανδική επιστημονική έρευνα έρχεται να επιβεβαιώσει προηγούμενες μελέτες ότι το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων ειδών καρκίνου του στομάχου και του οισοφάγου, ενώ η κατανάλωση αλκοόλ έχει μικρότερη επίπτωση, αυξάνοντας τον κίνδυνο μιας μορφής καρκίνου του οισοφάγου.
Η έρευνα, υπό την Τζέσι Στίβενς της Σχολής Ογκολογίας και Αναπτυξιακής Βιολογίας του πανεπιστημίου του Μάαστριχτ, η οποία δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό “Gut” (Έντερο), σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ, μελέτησε πάνω από 120.000 ενηλίκους, ηλικίας 55 έως 70 ετών, επί 16 χρόνια.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης των δύο κυριότερων μορφών καρκίνου του στομάχου, καθώς και των δύο κυριότερων μορφών καρκίνου του οισοφάγου, από 60% έως 263%, σε σχέση με τους μη καπνιστές. Η νέα έρευνα ενισχύει τις γενικές ιατρικές συστάσεις για συγκρατημένη κατανάλωση αλκοόλ και κόψιμο του τσιγάρου προς αποφυγή των επικίνδυνων παρενεργειών τους.
Το αλκοόλ έχει μικρότερο εύρος επιπτώσεων, αυξάνοντας μόνο τον κίνδυνο για εμφάνιση μιας μορφής καρκίνου του οισοφάγου (στο άνω τμήμα του). Όσοι πίνουν πάνω από 30 γραμμάρια αλκοόλ τη μέρα κατά μέσο όρο (ποσότητα που ισοδυναμεί με δύο έως τρία ποτήρια κρασιού ημερησίως), έχουν σχεδόν πενταπλάσια πιθανότητα να εμφανίσουν καρκίνο του οισοφάγου, σε σχέση με όσους δεν πίνουν καθόλου.
Οι πρώην καπνιστές βρέθηκαν να έχουν επίσης αυξημένο ρίσκο εμφάνισης καρκίνου (αν και μικρότερο σε σχέση με όσους συνεχίζουν να καπνίζουν), γύρω στο 40% περισσότερο έναντι όσων δεν κάπνισαν ποτέ στη ζωή τους.
Σε μια συγκεκριμένη μορφή καρκίνου του άνω οισοφάγου, κάπνισμα και αλκοόλ αλληλοενισχύονται και αυξάνουν περαιτέρω τον κίνδυνο εμφάνισης της ασθένειας. Όσοι είναι καπνιστές και παράλληλα πίνουν περισσότερα από ένα ή δύο ποτήρια κρασί τη μέρα, κινδυνεύουν οκτώ φορές περισσότερο να αναπτύξουν καρκίνο σε σχέση με όσους δεν καπνίζουν, ούτε πίνουν αλκοόλ. Αυτή η αρνητική «συνέργια» πάντως μεταξύ τσιγάρου και αλκοόλ δεν εμφανίζεται στον καρκίνο του στομάχου, ούτε στον καρκίνο του κάτω οισοφάγου.
Σύμφωνα με τις ως τώρα μελέτες, εκτός από το κάπνισμα, για τον καρκίνο του στομάχου άλλοι παράγοντες αυξημένου κινδύνου είναι το βεβαρημένο οικογενειακό ιστορικό με παρόμοια περιστατικά, η διατροφή που είναι πλούσια σε φαγητά καπνιστά, αλμυρά ή διατηρημένα στην άλμη, καθώς και η μόλυνση με το βακτήριο H.pylori που προκαλεί έλκος (αν και οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν το συγκεκριμένο κοινό βακτήριο, δεν αναπτύσσουν ποτέ καρκίνο). Οι άνδρες έχουν υψηλότερα ποσοστά τόσο καρκίνου του στομάχου όσο και οισοφάγου σε σχέση με τις γυναίκες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.