Ορισμένες από τις ουσίες που χρησιμοποιούνται για να δίνουν τη χαρακτηριστική «καπνιστή» γεύση σε τυριά, αλλαντικά και ψάρια, ενδέχεται να χρησιμοποιούνται σε υπερβολικά υψηλές συγκεντρώσεις, με αντίκτυπο στην ανθρώπινη υγεία, εκτιμά η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας των Τροφίμων (EFSA).
Η επιτροπή της EFSA που ασχολείται με τα αρτύματα εξέφρασε ανησυχίες για την ασφάλεια αρκετών ουσιών που χρησιμοποιούνται στα «καπνιστά», καθώς τα επίπεδα πρόσληψης βρίσκονται σχετικά κοντά στα επίπεδα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν αρνητικές επιδράσεις στην υγεία των καταναλωτών τους. Πάντως, η επιτροπή διευκρινίζει ότι τα διαθέσιμα δεδομένα για την επικινδυνότητα των ουσιών αυτών είναι ακόμα περιορισμένα.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σκοπεύει τώρα να συντάξει λίστα με τα ενισχυτικά γεύσης για τα «καπνιστά», που μπορούν να χρησιμοποιούνται με ασφάλεια.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σκοπεύει τώρα να συντάξει λίστα με τα ενισχυτικά γεύσης για τα «καπνιστά», που μπορούν να χρησιμοποιούνται με ασφάλεια.