27.3.10

Οι ταινίες της εβδομάδας από 26-3-2010

ΣΕ ΤΕΝΤΩΜΕΝΟ ΣΚΟΙΝΙ -MAN ON WIRE

Βραβευμένο με Όσκαρ καλύτερου ντοκιμαντέρ (2009) σε σκηνοθεσία Τζέιμς Μαρς πραγματεύεται την ιστορία του νεαρού Γάλλου Φιλίπ Πετίτ, ταχυδακτυλουργού και καλλιτέχνη του δρόμου , ο οποίος το 1974 , κατάφερε και, ισορρόπησε πάνω σε ένα σχοινί, το οποίο αιωρείτο ανάμεσα στους δίδυμους πύργους της Νέας Υόρκης. Για 45 ολόκληρα λεπτά, περπατούσε, χόρευε και γονάτιζε πάνω στο τεντωμένο σχοινί. Στη συνέχεια συνελήφθη και κλείστηκε στη φυλακή.

Μέχρι τη στιγμή της αναρρίχησης, κανείς δεν ήξερε τίποτα σχετικά με αυτή την ενέργεια, εκτός από τον Πετίτ και τους "συνενόχους" του, που οργάνωναν για μήνες αυτό το μεγαλεπήβολο σχέδιο. Είχαν σκεφτεί μέχρι και την παραμικρή λεπτομέρεια, σαν να ήταν επαγγελματίες ληστές τραπεζών: πώς να παρακάμψουν την ασφάλεια του World Trade Center, πώς να κρεμάσουν το σχοινί ανάμεσα στους δύο πύργους, πώς να δράσουν μέσα στη νύχτα, ώστε να μην τους δει κανείς. Η πράξη τους αυτή έμεινε στην ιστορία ως "το καλλιτεχνικό έγκλημα του αιώνα" και απασχόλησε τα πρωτοσέλιδα των αμερικανικών εφημερίδων περισσότερο απο το θόρυβο που είχε τότε ξεσπάσει για την παραίτηση του Νίξον.

Ο Φιλίπ Πετίτ ήταν πάντα ανατρεπτικός, όπως λέει ο ίδιος: Περιφρονούσε την εξουσία, είχε διωχθεί από κάθε σχολείο που πήγαινε. Είχε συλληφθεί πάνω από 500 φορές για κλοπή πορτοφολιών και απάτες με θαύματα στον δρόμο, όμως ηταν αυθεντία στο σκάκι, τη μαγεία, τη γλυπτική, την ξιφασκία, την ταυρομαχία καιβέβαια "διέπρεψε" στο περπάτημα σε τεντωμένο σχοινί.


Το πρώτο εγχείρημα έγινε τον Ιούνιο του 1971 καθώς περπάτησε ακροβατώντας πάνω σε σχοινί ανάμεσα στους δύο οβελίσκους της Notre Dame στο Παρίσι.Προετοιμαζόταν έναν χρόνο, με τη βοήθεια των δύο "βοηθών- συνωμοτών" του, του Ζαν-Λουί Μπλοντό και του Ζαν-Φρανσουά Χέκελ. "Ο Ζαν-Λουί μου έλεγε ότι ήταν παράνομο", λέει ο Ζαν-Φρανσουά, "ήταν ενάντια στον νόμο, όχι όμως κάτι αμαρτωλό ή κακό... ήταν θαυμάσιο!".

Στη συνέχεια ο Πετίτ φεύγει για το Σίδνεϊ της Αυστραλίας για το δεύτερο παράνομο εγχείρημά του. Με τη βοήθεια ενός Αυστραλού φίλου, του Μαρκ Λιούις, τοποθετεί ένα σχοινί ανάμεσα στους βόρειους πυλώνες της γέφυρας Harbour. Το αποτέλεσμα είναι οι έκθαμβοι περαστικοί να σταματούν για να θαυμάσουν το θέαμα αυτού του νεαρού "ποιητή των ουρανών".



ΟΤΑΝ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ - ADRIFT


Δραματική ταινία , βραζιλιάνικης παραγωγής σε σκηνοθεσία Ετόρ Ντάλια με τους Βενσάν Κασέλ, Καμίλα Μπελ, Ντέμπορα Μπλοκ, Κάουα Ρέιμοντ, Λόρα Νέιβα.Θέμα της ταινίας η ζωή ενός ζευγαριού με τρία παιδιά τη δεκαετία του '80, που οι σύζυγοι σιγά- σιγά αποξενώνονται και η σχέση τους φθείρεται. Ο πατέρας συγγραφέας , η μητέρα αλκοολική.η μεγαλύτερη κόρη της οικογένειας , η 14χρονη Φιλίπα, ενώ βρίσκονται οικογενειακώς για διακοπές στο εξοχικό τους , ανακαλύπτει ότι ο πατέρας της έχει ερωμένη , μιά γυναίκα που ζεί σ ένα σπίτι δίπλα στη θαλασσα.Όμως αυτό δεν είναι το μόνο οικογενειακό μυστικό ...

Για το πώς προέκυψε η ιδέα για το σενάριο της ταινίας το εξηγεί ο ίδιος ο σκηνοθέτης:

"Μια μέρα, ενώ οδηγούσα, μου ήρθε η ιδέα για μια ταινία με θέμα ένα νεαρό κορίτσι που πιάνει στα πράσα τον πατέρα της στο κρεβάτι με την ερωμένη του. Με βάση αυτό, όλα τα άλλα σχηματίστηκαν στη συνέχεια: η παραλία, το διαζύγιο και η στιγμή που η 14χρονη πρωταγωνίστρια ανακαλύπτει τη σεξουαλικότητά της- σταδιακά συνειδητοποιεί ότι τα πράγματα μπορεί να είναι πιο περίπλοκα απ' ό,τι αρχικά φανταζόταν".

Και αποκαλύπτει πόσο κοντά είναι στα παιδικά βιώματα τουίδιου : "Μιας και η ταινία έχει να κάνει με την ενηλικίωση, θυμήθηκα τη δική μου παιδική ηλικία και τα νεανικά μου χρόνια. Ζούσα με τους γονείς μου κοντά σε παραλίες για πάνω από 20 χρόνια, αλλά μια από αυτές, η Pau Amarelo, ήταν ιδιαίτερη. Οι γονείς μου χώρισαν όταν ήμουν 10 ετών- ήμουν δηλαδή μικρότερος απ' ό,τι η Φιλίπα στην ταινία. Αφού ενσωμάτωσα στοιχεία της παιδικής μου ηλικίας, η ταινία άρχισε να παίρνει μορφή και να αποκτά περισσότερο νόημα- όλο αυτό το σύμπαν των παιδικών φίλων, καθώς και των φίλων των γονιών."




2019 ΝΕΑ ΦΥΛΗ - DAYBREAKERS

Αυστραλιανή ταινία , επιστημονικής φαντασίας -τρόμου σε σκηνοθεσία των αδελφών Μάικλ και Πίτερ Σπίριγκ με τους Ίθαν Χοκ, Γουίλεμ Νταφόε, Ιζαμπέλ Λούκας, Σαμ Νιλ.

Εν έτει και ένας ιός έχει μολύνει τη γή και η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων έχει μετατραπεί σε βαμπίρ.Το ανθρώπινο είδος θεωρείται κατώτερο και αναλώσιμο ενώ βρίσκεται σε συνεχή κίνδυνο εξάλειψης, αφού το αίμα του αποτελεί ιδανική τροφή για τους βρικόλακες.Μόνο το 5% είναι άνθρωποι και πλέον οι βρικόλακες δεν βρίσκουν αίμα για να τραφούν. Όσοι βρικόλακες μένουν επί μακρόν χωρίς αίμα, υποτροπιάζουν και μεταλλάζονται σε τέρατα.

Όλα εξαρτώνται από τον Εντουάρτ Ντάλτον,έναν επιστημονικό ερευνητή-βαμπίρ, ο οποίος αρνείται να τραφεί με ανθρωπινό αίμα και προσπαθεί να τελειοποιήσει ένα υποκατάστατο του, προκειμένου να συντηρούνται οι βρικόλακες αλλά και να σωθούν οι ελάχιστοι εναπομείναντες άνθρωποι. Τα χρονικά περιθώρια στενεύουν μέχρι που ο Εντουαρτ συναντά τυχαία την Οντρεϋ, μια από τους ανθρώπους, που τον οδηγεί σε μια επαναστατική επιστημονική ανακάλυψη, για την οποία τόσο οι άνθρωποι όσο και οι βρικόλακες θα σκότωναν για να αποκτήσουν. Πλέον ο Εντ θα πρέπει να παλέψει με το είδος του σε μία μοιραία μάχη που θα καθορίσει την μοίρα του ανθρώπινου είδους.



4 ΜΑΥΡΑ ΚΟΥΣΤΟΥΜΙΑ - 4 BLACK SUITS

Ελληνική ταινία , "μαύρη κωμωδία" σε σκηνοθεσία Ρένου Χαραλαμπίδη
με τους Ρένο Χαραλαμπίδη, Γιάννη Ζουγανέλη, Τάκη Σπυριδάκη, Άλκη Παναγιωτίδη, Δημήτρη Πουλικάκο, Τιτίκα Σαριγκούλη


Υπόθεση: Τέσσερις χρεοκοπημένοι νεκροθάφτες οργανώνουν την αρπαχτή που θα τους δώσει την ευκαιρία να αλλάξουν τη ζωή τους εγκαταλείποντας το επάγγελμα - που αρχικά ξεκίνησαν σαν προσωρινή λύση, αλλά έμειναν σε αυτό μία ζωή. Πραγματοποιούν, με την υπόσχεση μεγάλης αμοιβής, την τελευταία επιθυμία αποθανόντα Έλληνα της αλλοδαπής, που είναι να τον πάνε για ταφή από την Αθήνα σε κάποιο χωριό της Βοιωτίας, με τα πόδια. Πραγματοποιώντας αυτήν την παράξενη τελευταία επιθυμία, θα εμπλακούν σε μια οδύσσεια, που θα μετατραπεί σε ένα απροσδόκητο ταξίδι αυτογνωσίας...

Οι συντελεστές "συστήνοντας" την ταινία λένε:

"Τα «4 Μαύρα Κουστούμια» είναι κάτι περισσότερο από μία μαύρη κωμωδία. Είναι μία ταινία με λαϊκή καρδιά και φευγάτο πνεύμα που διαθέτει ταυτόχρονα γέλιο, συγκίνηση και χαρακτήρα. Η ζωή και ο θάνατος, η επιτυχία και η αποτυχία, η αισιοδοξία και η απογοήτευση, είναι όλα διαφορετικές όψεις του ίδιου νομίσματος, ενός νομίσματος όμως που για τους ήρωες της ταινίας μέχρι τώρα ήταν κάλπικο! Έτσι, αποφασίζουν να φορέσουν τα μαύρα τους κουστούμια, για τελευταία ελπίζουν φορά, και να μπλέξουν σε μια ιστορία που θα μπορούσε να τους αποζημιώσει για τα καλά".

"Με κωμικοτραγικές καταστάσεις, ζωντανές ατάκες που «σκοτώνουν», ανεκπλήρωτα όνειρα και εκπληρωμένες υποσχέσεις, τα «4 Μαύρα Κουστούμια» θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι μια feel-good περιπέτεια ζωής και θανάτου. Μα πάνω από όλα – και με μια ανατροπή που κανείς δεν περιμένει - τα «4 Μαύρα Κουστούμια» φιλοδοξούν να είναι ένα μάθημα για τη δύναμη του έρωτα: του έρωτα για τη ζωή, αλλά και …γενικότερα"!




ΝΙΚΑΡΙΑ ΜΟΥ

Ελληνική ταινία σε σκηνοθεσία Σπύρου Τέσκου , ένα ντοκυμαντέρ ουσιαστικά για της ζωή και τις ασχολίες των κατοίκων της Ικαρίας.Εκτός απο τους ηθοποιούς (Γιώργος Στενός, Χαρ. Στρούπας ,Γιώργος Κοχιλάς, Γιάννης Κουτουφάρης , Λίνα Κούβδου Πλατής Φραντζέσκος Λαζαρίδης) παίζουν και όλοι οι κάτοικοι του χωριού Αγ.Δημήτρης Ραχών Ικαρίας.

Αφορμή για την ταινία στάθηκε ένα έθιμο που ακολουθείται ακόμα στα χωριά της Ικαρίας την ημέρα του Πάσχα και που οι ντόπιοι το αποκαλούν Μνημόσυνο .«Το μνημόσυνο είναι το αποκορύφωμα της αγάπης, της αλληλεγγύης και της ισότητας» δηλώνει ο πρωταγωνιστής της ταινίας. Σύμφωνα με το έθιμο αυτό την ημέρα του Πάσχα, συγκεντρώνονται όλοι οι κάτοικοι του χωριού, και απολαμβάνουν το κρέας που οι κτηνοτρόφοι κυρίως προσφέρουν, στην μνήμη των νεκρών τους,κάνοντας το μνημόσυνο, ένα από τα μεγαλύτερα γλέντια του τόπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.