24.3.10

Το κάπνισμα στο αυτοκίνητο είναι επικίνδυνο για τα παιδιά


Βρετανική ιατρική οργάνωση προτείνει την απαγόρευση του καπνίσματος στο αυτοκίνητο, υπογραμμίζοντας ιδιαίτερα τον κίνδυνο που συνεπάγεται το παθητικό κάπνισμα για τα παιδιά, σε έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Το Βασιλικό Ιατρικό Κολέγιο (Royal College of Physicians-RCP), οργανισμός που εκπροσωπεί περισσότερους από 20.000 γιατρούς και έχει συμβουλευτικό ρόλο προς την κυβέρνηση της Βρετανίας, υπογραμμίζει ότι κάθε χρόνο 300.000 παιδιά χρειάζονται ιατρική φροντίδα, εξαιτίας του παθητικού καπνίσματος.


Η έκθεση που έχει τίτλο "Το παθητικό κάπνισμα και τα παιδιά" εκτιμά ότι το φαινόμενο προκαλεί κάθε χρόνο στα παιδιά "περισσότερες από 20.000 λοιμώξεις των πνευμόνων", 120.000 ασθένειες του ανώτερου αναπνευστικού και 200 περιπτώσεις μηνιγγίτιδας.

Σαράντα βρέφη πεθαίνουν κάθε χρόνο από το σύνδρομο του αιφνίδιου βρεφικού θανάτου, εξαιτίας του παθητικού καπνίσματος, προσθέτει το RCP.

Ως εκ τούτου, το Βασιλικό Ιατρικό Κολέγιο συνιστά την απαγόρευση του καπνίσματος παρουσία παιδιών, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες.

"Η έκθεση δεν αφορά μόνο την προστασία των παιδιών από το παθητικό κάπνισμα. Αφορά την πλήρη εξάλειψη του καπνού από τη ζωή των παιδιών", εξηγεί ο Τζον Μπρίτον, υπεύθυνος της μελέτης η οποία δημοσιεύθηκε στο πλαίσιο της αναθεώρησης της ισχύουσας νομοθεσίας περί καπνίσματος η οποία πρόκειται να πραγματοποιηθεί εντός του έτους.

Το RCP εκτιμά επίσης ότι είναι απαραίτητο να απαγορευθεί ρητά και καθ' ολοκληρία το κάπνισμα εντός του αυτοκινήτου, ακόμη και όταν δεν επιβαίνει παιδί, καθώς είναι δύσκολο να γίνει διάκριση στα αυτοκίνητα.

Οι γιατροί θέλουν επίσης να απαγορευθεί το κάπνισμα σε όλους τους χώρους όπου συχνάζουν παιδιά, όπως τα πάρκα, οι πισίνες και τα προαύλια των σχολείων. To RCP θα ήθελε να απαγορευθεί το κάπνισμα και εντός του σπιτιού, παραδέχεται ωστόσο ότι είναι πολύ δύσκολο να εφαρμοστεί κάτι τέτοιο.

Το κάπνισμα εντός αυτοκινήτου όπου επιβαίνουν παιδιά απαγορεύεται ήδη σε ορισμένες πολιτείες των ΗΠΑ, στον Καναδά και την Αυστραλία, ενώ χώρες όπως η Ιταλία και η Ολλανδία εξετάζουν ενδεχόμενη εφαρμογή του μέτρου αυτού.
Πηγή: (ΑΠΕ-ΜΠΕ-Γαλλ. Πρακτ.-Ρόιτερ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.