17.4.10

Οι ταινίες της εβδομάδας από 16-04-2010

OCEANS -Ωκεανοί

Ένα ντοκυμαντέρ για τους ωκεανούς , με έντονο προβληματισμό για το πώς ο άνθρωπος επιδρά στην άγρια πανίδα και απαντά στο ερώτημα "Ωκεανός; Ποιος είναι ο Ωκεανός;" μέσα από εικόνες και συναισθήματα. Οι δημιουργοί της ταινίας OCEANS Ζακ Περίν και Ζακ Κλουζό θέλησαν να «κολυμπήσουν» σαν ψάρια, ανάμεσα σε άλλα ψάρια, είτε κινηματογραφώντας με ταχύτητα 10 κόμβους την ώρα σε μια περιοχή αλίευσης τόνου, είτε ακολουθώντας τα ακροβατικά των δελφινιών, είτε πηγαίνοντας πλάι με πλάι στο πτερύγιο ενός λευκού καρχαρία...


Με πρωτοποριακές μεθόδους κινηματογράφησης μας "ταξιδεύουν στην καρδιά των ωκεανών για να ανακαλύψουμε άγνωστα ή γνωστά θαλάσσια πλάσματα.

Να τι λέει ο ένας απο τους σκηνοθέτες , ο Ζακ Περίν:

Ο άνθρωπος άρχισε σταδιακά τις επιχειρήσεις του στη θάλασσα. Οι ανακαλύψεις του τον οδήγησαν σε πολλές κατακτήσεις. Ταξιδεύοντας πάνω από την επιφάνεια ενός μυστηριώδη κόσμου, δεν μπορούσε να φανταστεί τον ατελείωτο πλούτο και την ποικιλία που έκρυβε. Αν και τα μυστικά του ωκεανού πάντα γοήτευαν τους εξερευνητές, άνοιξαν το δρόμο και για τις άπληστες επιθυμίες τους. Πότε στο παρελθόν δεν έγιναν τόσες ανακαλύψεις, αλλά και ποτέ δεν σημειώθηκαν τόσες επιθέσεις σε αυτό το οικοσύστημα.

Παρόλα αυτά, η θάλασσα είναι ακόμα μία ανεξερεύνητη περιοχή. Τα λιμάνια του ωκεανού είναι ακόμα ανοιχτά σε νέες εξερευνήσεις. Η θάλασσα, τα καράβια και τα ψάρια είναι βασικά θέματα στις ζωγραφιές των παιδιών. Η φυσική εξέλιξη των ειδών που είναι «κρυμμένη» στη θάλασσα είναι μία θαυμάσια ζωντανή ιστορία... Το OCEANS δεν είναι ένα ντοκιμαντέρ, αλλά μία όπερα για την άγρια ζωή των θαλασσών.

Ο διευθυντής υποβρύχιας φωτογραφίας, και ο κάθε καμεραμάν του OCEANS είχαν τη δική τους συνεισφορά στη «μουσική» της ταινίας, θέλοντας να «γράψουν» έναν ύμνο για τη θάλασσα.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο δεύτερος συντελεστής της ταινίας , ο Ζακ Κλουζό:

"Ο Ωκεανός! Τι είναι ο Ωκεανός;" αναρωτιέται ένα παιδί στην αρχή της ταινίας. Προκειμένου να του απαντήσουμε, ας αφήσουμε κατά μέρους τα στοιχεία, τις αναλύσεις και τις εξηγήσεις. Στην προσπάθεια μας να αφηγηθούμε την ιστορία των ωκεανών, προσπαθήσαμε να ανοίξουμε πόρτες που δεν είχαν σχέση με τη στατιστική. Προσπαθήσαμε να πούμε μία φανταστική και μαγική ιστορία, να μιλήσουμε για τα θαύματα του μικρόκοσμου των κοραλλιογενών υφάλων, τον ηρωισμό των δελφινιών σε όλο του το μεγαλείο, τους χαριτωμένους χορούς της κυρτόραχης φάλαινας (Humpback Whale -Megaptera novaeangliae) και των γιγάντιων καλαμαριών, τον τρόμο που προκαλούν οι επιθέσεις στους ωκεανούς και στα πλάσματα που τους κατοικούν, το απίστευτο θέαμα της θάλασσας όταν αφήνεται στο έλεος μία μεγάλης καταιγίδας, τη σιωπή που κυριαρχεί σε ένα μουσείο με θαλάσσια είδη που έχουν εξαφανιστεί...



GREENBERG - ΔΕΝ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ, ΑΡΑ ΥΠΑΡΧΩ

Δραματική κομεντί σε σκηνοθεσία Νόα Μπάουμπαχ με τους Μπεν Στίλερ, Ράις Ίφανς, Τζούνο Τέμπλ, Τζένιφερ Τζέισον Λι, Μαρκ Ντιπλάς, Κρις Μεσίνα

Σύμφωνα με την υπόθεση η Φλόρενς είναι μια φιλόδοξη τραγουδίστρια που προσπαθεί να βρει το δρόμο της.Προσωρινά εργάζεται ως προσωπική βοηθός στην οικογένεια Γκρίνμπεργκ. Όταν ο Φίλιπ Γκρίνμπεργκ φεύγει για ένα μεγάλο ταξίδι με την σύζυγό του και τα παιδιά του, η Φλόρενς επισκέπτεται το σπίτι για να επιβλέπει τον σκύλο της οικογένειας αλλά και να φροντίζει λίγο τον Ρότζερ, αδερφό του Φίλιπ, που βρίσκεται στο Λος Άντζελες για να προσέχει το σπίτι.

Εργένης γύρω στα σαράντα, ο Ρότζερ είναι ευφυής, σαρκαστικός και, όπως και η Φλόρενς, ένα είδος χαμένης ψυχής. Μια χαριτωμένα εκκεντρική και απροσδόκητα σημαντική σχέση αναπτύσσεται ανάμεσα τους...



THE CRAZIES - ΠΑΡΑΝΟΙΑ

Ταινία επιστημονικής φαντασίας - θρίλερ σε σκηνοθεσία Μπρεκ Άισνερ με τους Ράντα Μίτσελ, Ντάνιελ Παναμπέικερ, Τίμοθι Όλιφαντ, Τζο Άντερσον, Πρέστον Μπέιλι, Λίζα Γουάιτ, Τζάστιν Γουέλμπορν, Κρίστι Λιν Σμιθ, Λάρι Σένταρ

Στην ταινία ο Ντέιβιντ Ντάτον είναι σερίφης σε μια ήσυχη αμερικάνικη κωμόπολη, όπου δε συμβαίνει ποτέ, τίποτα. ξαφνικά όμως, κάτι αλλάζει και μοιάζει με εφιάλτη: Ένας από τους κατοίκους έρχεται σ ένα σχολικό αγώνα μπέιζμπολ, με γεμάτη καραμπίνα, έτοιμος να σπείρει τον τρόμο. Ένας άλλος βάζει φωτιά στο σπίτι του, αφού έχει κλειδώσει μέσα τη γυναίκα και τον γιο του. Κάτι μολύνει τους κατοίκους του Όγκντεν Μαρς... με παράνοια.

Μια μυστηριώδης τοξίνη στην κεντρική δεξαμενή νερού, μολύνει και μετατρέπει τους κατοίκους της πόλης σε παρανοϊκούς δολοφόνους, ενώ οι τοπικές αρχές αφήνουν όσους δεν έχουν ακόμα προσβληθεί να οδεύουν προς τον βέβαιο θάνατό τους. Πρόκειται για διασκευή του κλασικού θρίλερ του Τζορτζ Α. Ρομέρο (1973) , όπου τότε ένας ιός θανατηφόρος είχε πλήξει την αμερικάνικη κωμόπολη και ο Στρατός απο το φόβο της πανδημίας , ήθελε να αφανίσει τους κατοίκους. Στη νέα ταινία ο σερίφης η έγκυος σύζυγός του, Τζούντι (Ράντα Μίτσελ), η Μπέκα (Ντανιέλ Παναμπέικερ), βοηθός στο τοπικό ιατρικό κέντρο και ο Ράσελ (Τζο Άντερσον) ο βοηθός του Ντάτον, βρίσκονται παγιδευμένοι στην άλλοτε ονειρική πόλη τους, που πλέον δεν μπορούν καν να αναγνωρίσουν.

Έχοντας χάσει κάθε εμπιστοσύνη στους πρώην γείτονες και φίλους τους, εγκαταλελειμμένοι από τις αρχές και τρομοκρατημένοι από τον κίνδυνο να προσβληθούν και οι ίδιοι στην απειλητική ασθένεια, αναγκάζονται να συσπειρώσουν τις δυνάμεις τους σε έναν εφιαλτικό αγώνα επιβίωσης...


THE BOUNTY HUNTER - ΕΠΙΚΗΡΥΣΣΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΡΩΗΝ

Κωμωδία δράσης σε σκηνοθεσία Άντυ Τέναντ με τους Τζέραρντ Μπάτλερ, Τζένιφερ Άνιστον, Κριστίν Μπαράνσκι.σύμφωνα με το σενάριο ο Μάιλο Μπόιντ (Τζέραρντ Μπάτλερ), ένας άτυχος κυνηγός επικηρυγμένων, αναλαμβάνει ξαφνικά να εντοπίσει τη ρεπόρτερ και πρώην σύζυγό του, Νικόλ Χάρλι (Τζένιφερ Άνιστον), η οποία είχε προφυλακιστεί με εγγύηση αλλά δεν εμφανίστηκε στη δίκη της, κυνηγώντας ένα αποκλειστικό θέμα. Αρχικά πιστεύει ότι πρόκειται για μια εύκολη δουλειά, όταν όμως η αποστολή του μπλέκεται με μια υπόθεση συγκάλυψης φόνου, ο Μάιλο συνειδητοποιεί πως τίποτα δεν είναι ποτέ απλό ανάμεσα σ εκείνον και τη Νικόλ.

Οι δύο πρώην σύζυγοι παρασύρονται σε μια απίστευτη καταδίωξη, προσπαθώντας τελικά να υπερασπίσουν τη ζωή τους. Ο γάμος τους μπορεί μα υπήρξε δύσκολος , ο αγώνας όμως δίνουν για την επιβίωση τους , αποδεικνύεται δυσκολότερος.
Ο παραγωγός Νιλ Μόριτζ και ο σκηνοθέτης Άντι Τέναντ , περιγράφουν πώς κατέληξαν στην ιδέα της ταινίας. Ως γείτονες μιά μέρα είχαν τον εξής διάλογο:

Ο πρώτοςρώτησε απλά «Ποιο θα είναι το επόμενο έργο σου?» και ο δεύτερος απάντησε «Δεν έχω ιδέα». Έτσι ο Μόριτζ έδωσε στον Τέναντ το σενάριο της Σάρα Θορπ, και αυτό οδήγησε τους δύο συντελεστές σε μια ακόμα συνεργασία.

«Δεν πρόκειται απλά για μια κωμωδία. Είναι μια κωμωδία δράσης με ρομαντικά στοιχεία. Και τα συνδυάζει όλα πολύ καλά» περιγράφει ο Μόριτζ. «Το σενάριο ήταν ανατρεπτικό και αστείο» λέει ο Άντι Τέναντ, που εμπνεύστηκε από τη δουλειά της Σάρα Θορπ. Και δεν ήταν ο μόνος: το σενάριο ήταν επίσης αυτό που κέρδισε από την πρώτη στιγμή τον πρωταγωνιστή Τζέραρντ Μπάτλερ. «Γελούσα από την αρχή μέχρι το τέλος και σκέφτηκα ότι ήθελα να παίξω αυτόν τον τύπο», λέει ο διάσημος ηθοποιός.

«Είμαι μεγάλος οπαδός του Τζέραρντ Μπάτλερ και της Τζένιφερ Άνιστον, και έχω προσπαθήσει επανειλημμένα να συνεργαστώ μαζί τους στην ίδια ταινία» ομολογεί ο παραγωγός. «Όταν έφτασε το σενάριο στα χέρια μου κατάλαβα ότι αυτή ήταν η ιδανική ευκαιρία». Ο Άντι Τέναντ όμως συμπληρώνει ότι δεν αναζητούσαν απλά μεγάλα ονόματα για τους πρωταγωνιστικούς ρόλους: αυτό που προείχε ήταν η χημεία μεταξύ τους.

Και η επιλογή τους δικαίωσε: «Βλέποντας τον Τζέραρντ και την Τζένιφερ να παίζουν μαζί, ήταν σα να βλέπεις έναν καλό αγώνα τένις», λέει ο σκηνοθέτης χαρακτηριστικά. «Η χημεία μεταξύ μας ήταν εκπληκτική» παραδέχεται ο Μπάτλερ. Και ο Νιλ Μόριτζ δίνει ακόμα μερικές εξηγήσεις για την επιλογή του cast: «ο Τζέρι έχει παίξει σε πολλά είδη ταινιών, όμως τώρα αρχίζει να εξερευνά το κωμικό του ταλέντο. Η Τζένιφερ από την άλλη πλευρά είναι όμορφη και ανεξάρτητη, ακριβώς όπως και ο χαρακτήρας τον οποίον ενσαρκώνει. Θέλαμε μια δυναμική ηθοποιό, που να έχει ταλέντο στην κωμωδία αλλά και να μοιάζει ευάλωτη ορισμένες στιγμές».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.