11.4.10

Αρωματικά φυτά με πλούσιες θεραπευτικές ιδιότητες

Ο Γιάννης Συλλιγνάκης είναι φαρμακοποιός. Πάντα είχε μεγάλο ενδιαφέρον για τη φύση, ενώ κατάφερε να αναπτύξει μια ειδική τεχνική φωτογράφησης φυτών. Συμμετείχε, μάλιστα, στη δημιουργία της Ερυθράς Βίβλου Σπάνιων και Απειλούμενων Φυτών Ελλάδας.

Πριν από καιρό, ήρθε σε επαφή με βοτανολόγους, επιστήμονες και εκπροσώπους του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Έρευνας (ΕΘΙΑΓΕ), στη Θεσσαλονίκη. Μίλησαν για το κρίταμο, ένα φυτό που ευδοκιμεί σε περιοχές κοντά στη θάλασσα και περιέχει υψηλής ποιότητας αντιοξειδωτικές ουσίες και λιπαρά ωμέγα τρία.
Έτσι, ξεκίνησε μια πιλοτική καλλιέργεια κρίταμου στο Εργαστήριο Προστασίας και Αξιοποίησης Αυτοφυών και Ανθοκομικών Ειδών, που βρίσκεται στη Θέρμη. Ο κ. Συλλιγνάκης, από την πλευρά του χρησιμοποίησε το φυτό και το εκχύλισμά του για τη δημιουργία μιας εξαιρετικής καλλυντικής κρέμας προσώπου, με δράση κατά του αντιοξειδωτικού στρες, που συμβάλλει στη διατήρηση της νεανικής επιδερμίδας.

Λίγο μακρύτερα, στη Δυτική Μακεδονία, αγρότες της περιοχής καλλιεργούν φασκόμηλο, θυμάρι, ρίγανη, μελισσόχορτο, μαντζουράνα και μέντα. Καθένα από αυτά τα αρωματικά φυτά έχει πλούσιες φαρμακευτικές και θεραπευτικές ιδιότητες. Οι καλλιέργειες ως στιγμής υπολογίζονται σε δύο χιλιάδες στρέμματα, ενώ η συνεργασία των αγροτών με το ΕΘΙΑΓΕ συνεχίζεται με σκοπό τη συστηματική παραγωγή αιθέριων ελαίων.

Τα παραπάνω αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα αξιοποίησης της πλούσιας ελληνικής χλωρίδας προς την κατεύθυνση της προώθησης εναλλακτικών καλλιεργειών. «Αλλιώς είναι να πουλάμε ένα ματσάκι ρίγανη και αλλιώς να τη συλλέγουμε, να την ξεραίνουμε και μετά να την υποβάλλουμε στη διαδικασία της απόσταξης, ώστε να παράγονται αιθέρια έλαια, προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η ερευνήτρια του ΕΘΙΑΓΕ και εθνική εκπρόσωπος για τη διατήρηση των αυτοφυών φυτών σε βοτανικούς κήπους, Ελένη Μαλούπα.

Η ίδια τονίζει ότι η Ελλάδα διαθέτει εξαιρετικά πλούσια χλωρίδα και αναφέρει ενδεικτικά ότι στους 13 βοτανικούς κήπους της χώρας διατηρούνται 6.000 αυτοφυή είδη, από τα οποία 30% είναι σπάνια και κινδυνεύουν με εξαφάνιση. «Οι βοτανικοί κήποι διατηρούν αυτά τα αυτοφυή είδη, προάγουν την έρευνα για την αξιοποίησή τους και τα προβάλλουν μέσα από δράσεις ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης του κοινού», σημειώνει, με αφορμή την πραγματοποίηση του συμποσίου για τους Βοτανικούς Κήπους έως τις 11 Απριλίου στη Χίο, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και με τη συμμετοχή του ΕΘΙΑΓΕ, της νομαρχίας Χίου και των δήμων Χίου, Ιωνίας και Καρδαμύλων.

Στόχος του συμποσίου, σύμφωνα με την εκπρόσωπο του ΕΘΙΑΓΕ, είναι η προώθηση του στόχου της θεσμοθέτησης ενός ενιαίου δικτύου Βοτανικών Κήπων. «Δεν είναι πολυτέλεια να φτιάχνουμε βοτανικούς κήπους, αλλά συγκριτικό πλεονέκτημα της Ελλάδας έναντι της ανταγωνιστικότητας, που κορυφώνεται στην Ευρώπη», λέει η κ. Μαλούπα και υπογραμμίζει την ανάγκη εκδήλωσης πολιτικής βούλησης για την υλοποίηση μιας τέτοιας προσπάθειας, τονίζοντας: «Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα αναπτυχθούν τα απαραίτητα πρωτόκολλα πολλαπλασιασμού και καλλιέργειας αυτοφυών φυτών με οφέλη στον αγροτικό τομέα, αλλά και τον χώρο της βιομηχανίας».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.