12.4.10

Πένθος μιας εβδομάδας στην Πολωνία


   Πένθος μιας εβδομάδας κηρύχθηκε στην Πολωνία μετά από το θάνατο του προέδρου Λεχ Κατσίνσκι και άλλων αξιωματούχων σε αεροπορικό δυστύχημα στη Ρωσία, σύμφωνα με ανακοίνωση του προέδρου της Κάτω Βουλής Μπρόνισλαβ Κομορόφσκι.

    Ο Γιαροσλάβ Κατσίνσκι, ο οποίος μετέβη στον τόπο του δυστυχήματος, αναγνώρισε το πτώμα του πολωνού προέδρου και αδελφού του.

    Μόνον 14 από τις 95 σορούς των θυμάτων της συντριβής του αεροσκάφους του πολωνού προέδρου Λεχ Κατσίνσκι, οι οποίες μεταφέρθηκαν στη Μόσχα, μπορούν να αναγνωριστούν "χωρίς πρόβλημα", δήλωσε η υπουργός Υγείας της Πολωνίας Έβα Κόπατζ.

    "Άλλα 10 πτώματα μπορούν επίσης να αναγνωριστούν ίσως χάρη σε ιδιαίτερα διακριτικά σημάδια", προσέθεσε η ίδια σε δηλώσεις που έκανε από τη Μόσχα στο ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο της Πολωνίας tvn24.

    Σύμφωνα με την ίδια, για να αναγνωριστούν οι σοροί των υπολοίπων θυμάτων της αεροπορικής τραγωδίας χρειάζεται να γίνουν τεστ DNA.

    Η υπουργός Υγείας δεν διευκρίνισε αν μεταξύ των τελευταίων βρίσκεται και η σορός της πρώτης κυρίας της Πολωνίας, της 59χρονης Μαρία Κατσίνσκα, η οποία σύμφωνα με ανακοίνωση της πολωνικής προεδρίας, δεν έχει καταστεί δυνατό μέχρι στιγμής να αναγνωριστεί.

    Οι σοροί των θυμάτων της αεροπορικής τραγωδίας μεταφέρθηκαν στη Μόσχα. Μόνον η σορός του προέδρου Λεχ Κατσίνσκι, που αναγνωρίστηκε από τον δίδυμο αδελφό του Γιάροσλαβ, μεταφέρθηκε σήμερα αεροπορικώς στη Βαρσοβία.

    Νεκροί είναι και οι 96 επιβαίνοντες του προεδρικού αεροσκάφους.

    Στο μεταξύ η μητέρα του πολωνού προέδρου, η οποία είναι βαρειά άρρωστη και νοσηλεύεται στη Βαρσοβία, δεν έχει ενημερωθεί ακόμη για το θάνατο του γιου της, έγινε γνωστό από πηγή του στρατιωτικού νοσοκομείου στο οποίο βρίσκεται.

    "Λόγω της κατάστασης της υγείας της, ο γιος της (Γιάροσλαβ, αδελφός του εκλιπόντος προέδρου) δεν ήθελε να την ενημερώσουν", δήλωσε ο εκπρόσωπος του νοσοκομείου Πιοτρ Νταμπροβιέσκι.

    Η Ευρωπαική Ενωση αποφάσισε για σήμερα (Δευτέρα) να κηρύξει ημέρα πένθους στις Βρυξέλλες, ανακοινώθηκε από ισπανικές κυβερνητικές πηγές.

    Οι σημαίες στα ευρωπαικά κτίρια στις Βρυξέλλες κυματίζουν μεσίστιες ενώ σε όλες τις συνεδριάσεις που θα γίνουν αύριο θα τηρηθεί σιγή δύο λεπτών στη μνήμη του πολωνού προέδρου, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

    Τα μέτρα αυτά αποφασίστηκαν κατά τις διαβουλεύσεις του ισπανού υπουργού Εξωτερικών, Μιγκέλ Ανχελ Μορατίνος η χώρα του οποίου ασκεί την ευρωπαική προεδρία το παρόν εξάμηνο και του προέδρου της ΕΕ, Χέρμαν βαν Ρόμπεϊ , σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή.

    Τη θλίψη τους για το θάνατο του Πολωνού προέδρου, εκφράζουν οι ηγέτες όλου του κόσμου. Τη βαθιά τους λύπη εξέφρασαν επίσης ο Κάρολος Παπούλιας και ο Γιώργος Παπανδρέου.

    O ασκών χρέη προέδρου στην Πολωνία, Μπρονισλάβ Κομορόβσκι δήλωσε ότι θα ανακοινώσει την ημερομηνία των προεδρικών εκλογών, λόγω του αιφνίδιου θανάτου του προέδρου Λεχ Κατσίνσκι, μετά από συνομιλίες που θα έχει με όλα τα πολιτικά κόμματα της Πολωνίας.

    "Είναι καθήκον μου να ανακοινώσω την ημερομηνία διεξαγωγής των προεδρικών εκλογών εντός των επόμενων 14 ημερών ενώ οι εκλογές θα πρέπει να διεξαχθούν στις επόμενες 60 ημέρες από την ανακοίνωσή τους", δήλωσε ο κ. Κομορόβσκι σε τηλεοπτικό μηνυμά του προς τον πολωνικό λαό.

    Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ζήτησε από την επιτροπή των ερευνητών να βρει "το συντομότερο δυνατό" τα αίτια του αεροπορικού δυστυχήματος.

    Την ίδια ώρα ο ρώσος υπουργός Εκτάκτων Καταστάσεων Σεργκέι Σόιγκου ανακοίνωνε ότι βρέθηκαν οι σοροί των 97 θυμάτων της αεροπορικής τραγωδίας και διευκρίνισε ότι στη Μόσχα όλα είναι έτοιμα για την υποδοχή των οικογενειών των θυμάτων.

    Ο Σόιγκου επανέλαβε τις συνθήκες του δυστυχήματος. "Το αεροσκάφος κατέπεσε σε απόσταση 300 μέτρων από τον διάδρομο προσγείωσης. Σε αυτό επέβαιναν 97 άτομα, μεταξύ τους οκτώ μέλη του πληρώματος. Όλοι είναι νεκροί", επανέλαβε.

    Ενενήντα επτά άνθρωποι επέβαιναν στο μοιραίο Τουπόλεφ-154, μεταξύ τους ο Λεχ Κατσίνσκι, η σύζυγός του και ανώτατοι αξιωματούχοι. Το αεροσκάφος συνετρίβη σε δασική περιοχή κοντά στο Σμολένσκ, προκαλώντας το θάνατο όλων των επιβαινόντων.

    Οι ρωσικές αρχές εντόπισαν τα δύο μαύρα κουτιά του αεροσκάφους, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ.

    "Οι καταγραφείς καθώς και παράμετροι της πτήσης του αεροσκάφους και ηχητικό υλικό βρέθηκαν στο σημείο της καταστροφής. Πραγματογνωμοσύνη για τα αίτια της καταστροφής, διενεργείται ήδη, διευκρίνισε ο ρώσος υπουργός.

    Την ίδια ώρα ρώσος στρατιωτικός αξιωματούχος δήλωσε, σύμφωνα με το Ιντερφάξ, ότι ο πιλότος του μοιραίου Τουπόλεφ Tu-154, αγνόησε τις εντολές να μην προσγειωθεί, τις οποίες έδινε επανειλημμένα η υπηρεσία ελέγχου της εναέριας κυκλοφορίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.