28.11.09

"Βιονικό μάτι"

Ενας τυφλός άνδρας που πίστευε ότι δεν θα μπορέσει να κάνει ξανά απλά αλλά τόσο σημαντικά πράγματα στη ζωή του, όπως το διάβασμα ενός βιβλίου, ανέκτησε μερικώς την όρασή του χάρη σε ένα «βιονικό» μάτι. Ο Πίτερ Λέιν από το Μάντσεστερ είναι ένας από τους πρώτους ανθρώπους στον κόσμο στους οποίους εμφυτεύτηκαν εντός των οφθαλμών ηλεκτρονικοί δέκτες, οι οποίοι μέσω μιας πρωτοποριακής διαδικασίας χαρίζουν και πάλι το φως σε ανθρώπους που ζουν στο σκοτάδι.
Το αποτέλεσμα είναι ότι σήμερα ο επί 30 έτη τυφλός λόγω γενετικής εκφυλιστικής οφθαλμικής πάθησης κ. Λέιν μπορεί να διακρίνει το περίγραμμα αντικειμένων, αλλά και να διαβάζει γράμματα μέσω μιας σειράς κουκκίδων φωτός, οι οποίες προβάλλονται σε μια ειδική οθόνη.

Το σύστημα που τοποθετήθηκε στον 51χρονο λειτουργεί ως εξής: ο ασθενής φορά ένα ειδικό ζευγάρι γυαλιά, τα οποία λαμβάνουν μια εικόνα και στέλνουν την πληροφορία σε έναν επεξεργαστή. Ο επεξεργαστής είναι τοποθετημένος στη ζώνη του ασθενούς μαζί με μπαταρίες οι οποίες «τροφοδοτούν» το όλο σύστημα. Μέσω του επεξεργαστή η εικόνα μετατρέπεται σε ηλεκτρονικό σήμα το οποίο και αποστέλλεται σε έναν πομπό που βρίσκεται επάνω στα γυαλιά. Στη συνέχεια το ηλεκτρονικό σήμα αποστέλλεται στους ηλεκτρονικούς δέκτες που είναι εμφυτευμένοι εντός του αμφιβληστροειδούς χιτώνα του ματιού. Τα στοιχεία μεταδίδονται συγκεκριμένα μέσω ενός μικροσκοπικού καλωδίου και οι ηλεκτρικοί παλμοί που προκύπτουν αποστέλλονται μέσω του οπτικού νεύρου στον εγκέφαλο. Το αποτέλεσμα είναι να προκύπτουν μοτίβα κουκκίδων φωτός τις οποίες «βλέπει» ο ασθενής.

Ο κ. Λέιν, ο οποίος υπεβλήθη στη διαδικασία τοποθέτησης του εμφυτεύματος που είναι «τέκνο» της αμερικανικής εταιρείας Second Sight στο Βασιλικό Οφθαλμολογικό Νοσοκομείο του Μάντσεστερ, είναι ένας από τους 32 ασθενείς που λαμβάνουν μέρος παγκοσμίως σε μια κλινική δοκιμή της πρωτοποριακής τεχνολογίας. Απώτερος στόχος είναι να βοηθηθούν άτομα με μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια- πρόκειται για μια ομάδα γενετικών νόσων των οφθαλμών οι οποίες «πλήττουν» τον αμφιβληστροειδή και προκαλούν σταδιακή απώλεια της όρασης.

Στο Νοσοκομείο του Μάντσεστερ άλλοι δύο ασθενείς έχουν υποβληθεί στην ίδια διαδικασία με πολύ καλά αποτελέσματα, σύμφωνα με τους ειδικούς. Μέσα στο επόμενο διάστημα στο σπίτι του κ. Λέιν θα τοποθετηθεί μια ειδική μηχανή προβολής και μια οθόνη που θα μεγεθύνει τα γράμματα επιτρέποντάς του να διαβάζει ο ίδιος τα ηλεκτρονικά μηνύματά του για πρώτη φορά ύστερα από χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.