Ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί διέταξε χθες Τετάρτη τη διάλυση 300 καταυλισμών Ρομά σε όλη τη Γαλλία, δηλώνοντας παράλληλα ότι όσοι από τους κατοίκους τους διαπιστωθεί ότι βρίσκονται παράνομα στη Γαλλία θα απελαθούν άμεσα.
Η κυβέρνηση χαρακτήρισε τους καταυλισμούς αυτούς εστίες εγκλήματος, αλλά οι επικριτές μιλούν για επιχείρηση αποκλεισμού και εξάλειψης μίας εθνοτικής μειονότητας.
"Μέσα στους επόμενους τρεις μήνες, οι μισοί από τους παράνομους καταυλισμούς θα έχουν διαλυθεί, δηλαδή περίπου 300", δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Μπρις Ορτφέ ύστερα από κυβερνητική συνεδρίαση για το συγκεκριμένο θέμα, ενώ η ανακοίνωση που εκδόθηκε από το προεδρικό γραφείο περιγράφει τους καταυλισμούς αυτούς ως "εστίες λαθρεμπορίου, βαθύτατα σοκαριστικών συνθηκών διαβίωσης, εκμετάλλευσης παιδιών για επαιτία, πορνεία και έγκλημα".
Η εντολή αυτή έρχεται ως απάντηση στις ταραχές που ξέσπασαν την περασμένη εβδομάδα στην πόλη Σεντ Ενιάν στην Κοιλάδα του Λίγηρα, όταν περίπου 50 Ρομά αντέδρασαν στη δολοφονία ενός 22χρονου ομοφυλού τους από αστυνομικό, επιτιθέμενοι στο αστυνομικό τμήμα οπλισμένοι με τσεκούρια και σιδηρολοστούς, κόβοντας δέντρα και πυρπολώντας αυτοκίνητα.
Ο αστυνομικός πυροβόλησε και σκότωσε τον νεαρό επειδή δεν σταμάτησε για έλεγχο.
Τον περασμένο χρόνο περίπου 10.000 Ρομά απελάθηκαν από τη Γαλλία.
Εγκρίνει η ΕΕ
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε σήμερα τη συγκατάθεσή της στην απόφαση της γαλλικής κυβέρνησης να εντατικοποιήσει την πολιτική της διάλυσης παράνομων καταυλισμών Ρομά και την απέλαση προς τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία όσων από τους κατοίκους τους βρίσκονται παράνομα στη χώρα.
"Οι ευρωπαϊκοί νόμοι για την ελευθερη μετακίνηση των ευρωπαίων πολιτών δίνουν το δικαίωμα στα κράτη μέλη (της ΕΕ) να ελέγχουν το έδαφός τους και να καταπολεμούν την εγκληματικότητα", υπογράμμισε ο εκπρόσωπος Τύπου της Βίβιαν Ρέντινγκ, ευρωπαίας Επιτρόπου αρμόδιας για τη Δικαιοσύνη και τα Θεμελιώδη Δικαιώματα των Πολιτών.
"Οι απελάσεις πρέπει να εξεταστούν ανά περίπτωση αν υπάρξει πρόβλημα με κάποιο άτομο", πρόσθεσε. "Πρέπει να λάβουμε υπόψη τους προγόνους του ατόμου, τις κατηγορίες που το βαραίνουν, τη διάρκεια της παραμονής του, τους δεσμούς του με τη χώρα", διευκρίνισε. "Ομως το κράτος θα αποφασίσει", επέμεινε.
Από την πλευρά της μία ρουμανική μη κυβερνητική οργάνωση κατήγγειλε σήμερα την απόφαση της Γαλλίας, εκτιμώντας ότι πρόκειται για "παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων".
"Η απόφαση της Γαλλίας να απελάσει ολόκληρες κοινότητες Ρομά χωρίς να εξετάσει τον κάθε άνθρωπο ξεχωριστά αποτελεί παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Μάγκντα Ματάς διευθύντρια της ΜΚΟ Romani Criss.
"Κάθε περίπτωση πρέπει να εξεταστεί ξεχωριστά", επέμεινε, καταγγέλοντας "την έλλειψη συνεργασίας μεταξύ της Γαλλίας και της Ρουμανίας για την υιοθέτηση κοινών πολιτικών που θα οδηγήσουν στην ενσωμάτωση των Ρομά".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.