Το Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ της κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της κυβέρνησης του Κατάρ, το οποίο πραγματοποιείται μέσω της Qatar Investment Authority, υπογράφτηκε χθες το βράδυ στη Νέα Υόρκη από τον υπουργό Επικρατείας, αρμόδιο για επενδύσεις, Χάρη Παμπούκη και τον εκτελεστικό
διευθυντή της κρατικής επενδυτικής αρχής του Κατάρ Αχμάντ Αλ Σαγέντ, παρουσία του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και του Εμίρη του Κατάρ Χαμάντ Μπιν Χαλίφα Αλ Τάνι.
Στο μνημόνιο αναφέρεται ότι τα μέρη ενδιαφέρονται για την ανάπτυξη και την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας τους στον τομέα των επενδύσεων. Τα μέρη εκφράζουν την αμοιβαία πρόθεσή τους να εντείνουν τη συνεργασία τους για την προώθηση επενδυτικών σχεδίων και ευκαιριών μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Επενδυτικής Αρχής του Κατάρ, κυρίως στους τομείς των ακινήτων, του τουρισμού, των μεταφορών, των εγκαταστάσεων σε λιμάνια και αεροδρόμια, στον τραπεζιτικό χώρο, στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, στην ενέργεια και σε άλλους τομείς.
Σύμφωνα με το συμφωνητικό των δυο πλευρών, η Qatar Investment Authority επιβεβαιώνει την πρόθεσή της να επενδύσει στην Ελληνική Δημοκρατία ακόμη και μέσω θυγατρικών της εταιριών, με συνολικό προϋπολογισμό - στόχο για επενδύσεις ύψους πέντε δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Τέλος, τα μέρη εκφράζουν την κοινή πρόθεσή τους να συνεργαστούν για να διερευνήσουν τρόπους με τους οποίους η Qatar Investment Authority μπορεί να συμμετέχει σε επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα.
Ελληνικές πηγές αναφέρουν ότι "αυτό είναι το πρώτο βήμα, αλλά ταυτόχρονα και πολύ σημαντικό" και τώρα θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για το είδος των επενδύσεων. Η μεικτή επιτροπή θα συνεδριάζει στην Αθήνα και στην Ντόχα εναλλάξ, κάθε τρεις μήνες.
Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου χαρακτήρισε το ενδιαφέρον του Κατάρ "ψήφο εμπιστοσύνης" για την χώρα μας.
ΝΔ: Δηλώσεις Κ. Χατζηδάκη για Μνημόνιο και συμφωνία με Κατάρ
«Η Ελλάδα χρειάζεται ξένες επενδύσεις. Θέλουμε να εξετάσουμε τη συμφωνία. Δεν θα κάνουμε αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση, αλλά δεν θα δώσουμε και λευκή επιταγή» επεσήμανε μιλώντας στον Real Fm ο Κωστής Χατζηδάκης, σχολιάζοντας το μνημόνιο συνεργασίας της χώρας με το Κατάρ.
Κληθείς να κάνει μία αποτίμηση του ταξιδιού του Γ. Παπανδρέου στις ΗΠΑ, ο βουλευτής της ΝΔ επεσήμανε ότι είναι σωστό ο πρωθυπουργός να είναι στο εξωτερικό, εκφράζοντας πάντως την εκτίμηση ότι «έχει παραγίνει. Κάποιος πρέπει να είναι και εδώ», σημείωσε χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντας ότι έχει γίνει ένας ανασχηματισμός, ωστόσο ακόμη δεν έχουν ξεκαθαριστεί οι αρμοδιότητες των υπουργών.
Ο πρώην υπουργός σημείωσε ότι η ΝΔ δεν είναι ένα «δεξιό ΚΚΕ», τονίζοντας πως έχει ψηφίσει το 50% των νομοσχεδίων που έχει καταθέσει το ΠΑΣΟΚ. «Η κριτική που κάνουμε, έχει να κάνει με το μείγμα της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση», πρόσθεσε.
Αναφορικά με το μνημόνιο, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε πως «σε καμία περίπτωση δεν ισχυρίζεται κανείς ότι θα μπορούσαμε να αποφύγουμε έναν δανεισμό τον Μάιο, όταν έφτασε ο κόμπος στο χτένι», υπενθυμίζοντας όμως πως τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, τα spreads ήταν ελαφρά υψηλότερα από τον τελευταίο δανεισμό της ΝΔ, εκτιμώντας πως η κυβέρνηση άφησε να περάσει ο χρόνος, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει στο συμπέρασμα, ότι ήταν συνειδητή επιλογή το μνημόνιο. Ο ίδιος παραδέχθηκε πως κάποιες από τις δύσκολες, όπως τις χαρακτήρισε, πρωτοβουλίες που έχει πάρει η κυβέρνηση, θα έπρεπε να έχουν ληφθεί από τη ΝΔ, σημειώνοντας πως «αν η ΝΔ θέλει να έχει προοπτική, πρέπει να κάνει αυτοκριτική - και νομίζω ότι κάνει αυτοκριτική», συμπλήρωσε.
Ο κ. Χατζηδάκης απέφυγε να σχολιάσει την αντιπρόταση Καρατζαφέρη προς την πρόταση της ΝΔ για πρόκληση εξεταστικής επιτροπής για το μνημόνιο, σημειώνοντας πως «το θέμα είναι να δούμε πως η χώρα είναι σε μία μεγάλη δίνη, να βάλουμε πάνω από όλα το συμφέρον της Ελλάδας και να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση, είτε ως κυβέρνηση, είτε ως αντιπολίτευση, δίνοντας τον καλύτερό μας εαυτό».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.