20.9.10

Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων των ιδιοκτητών φορτηγών και βυτιοφόρων Δημόσιας Χρήσης

Από νωρίς, σήμερα το πρωί, "έπιασαν δουλειά" η αστυνομία και οι οδηγοί φορτηγών και βυτιοφόρων Δημόσιας Χρήσης, οι οποίοι, όπως έχουν προαναγγείλει εδώ και μέρες, κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις, καθώς τα χρονικά όρια στενεύουν και το επίμαχο νομοσχέδιο για την απελευθέρωση των οδικών μεταφορών, θα είναι σε δύο μέρες νόμος του κράτους.


Το πρωί επικράτησε ένταση στην εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου, στο ύψους του Δαφνίου, η οποία έμεινε εντελώς κλειστή για αρκετές ώρες.

Ιδιοκτήτες φορτηγών έκλεισαν πεζή και την κάθοδο της λεωφόρου Αθηνών, διαμαρτυρόμενοι για το ότι η Τροχαία δεν τους επιτρέπει να μετακινήσουν τα φορτηγά που είναι παραταγμένα από το πρωί στην άνοδο. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Φορτηγών Πάνος Τζωρτζάτος δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι "εμείς διαμαρτυρόμαστε ειρηνικά και συνεχίζουμε τον αγώνα μας, η Τροχαία ωστόσο, έχει κλείσει το δρόμο και δεν μας αφήνει να μετακινήσουμε τα φορτηγά".

Το μεσημέρι, κομβόι των ιδιοκτητών φορτηγών ξεκίνησε πορεία, μετά από άδεια της αστυνομίας. Τα οχήματα κατευθύνθηκαν προς τη λεωφόρο Κηφισού και την Πέτρου Ράλλη και θα επιστρέψουν πίσω στη Μαγούλα απ' όπου ξεκίνησαν τα περισσότερα.

Σύμφωνα με τους επαγγελματίες αυτοκινητιστές, είναι παρατεταγμένα σε δρόμους στο Λεκανοπέδιο Αττικής, πάνω από 750 φορτηγά και Βυτιοφόρα.

Σε όλα τα σημεία συγκέντρωσης βρίσκονται άνδρες της τροχαίας και δυνάμεις των ΜΑΤ, οι οποίοι έχουν ρητές εντολές να μην επιτρέψουν στα φορτηγά να φύγουν ομαδικά και να κάνουν πορεία προς το κέντρο της Αθήνας.

Συγκέντρωση φορτηγών έχουμε και περιφερειακά της Θεσσαλονίκης, αλλά και σε άλλες πόλεις της χώρας

Στη Θεσσαλονίκη, και κυρίως στα δυτικά της πόλης, σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές έχουν συγκεντρωθεί περίπου 300 φορτηγά, τα οποία παραμένουν δεξιά και αριστερά των δρόμων και οδικών κόμβων, χωρίς να δημιουργούν πρόβλημα στην κίνηση των οχημάτων.

Στο μεταξύ, η αστυνομία έχει δεχθεί καταγγελίες για προπηλακισμούς οδηγών φορτηγών, από συναδέλφους τους που έχουν ακινητοποιημένα τα φορτηγά τους στα σημεία συγκέντρωσης. Ιδιοίτερες καταγγελίες έχουν γίνει για την περιοχή των διοδίων της Ελευσίνας.

Η αστυνομία δρα "πυροσβεστικά" , όπως αναφέρουν αξιωματικοί του σώματος, με στόχο να μην αυξηθεί η ένταση και να προστατευτούν οι εργαζόμενοι και τα αυτοκίνητά τους.

Δηλώσεις του υπουργού ΥΜΔ

Οι αντιδράσεις και οι κινητοποιήσεις των μεταφορέων, ήταν σε ένα βαθμό αναμενόμενες, δήλωσε ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Δημήτρης προσθέτοντας ότι είναι δικαίωμά τους να τις κλιμακώσουν εφόσον κινούνται μέσα στα νόμιμα και συνταγματικά πλαίσια.

Ο υπουργός δεν παρέλειψε να διαμηνύσει στους μεταφορείς ότι υπάρχουν τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας και ξεκαθάρισε πως αν παρακωλύονται οι συγκοινωνίες οι μεταφορείς ασφαλώς παρανομούν, όπως επίσης παρανομούν αν δεν εκτελούν μεταφορικό έργο για το οποίο έχουν συμβόλαια ή για το οποίο έχουν δεχτεί παραγγελίες. Και γι' αυτό θα πρέπει να υπάρχει η ανάλογη πρωτοβουλία από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του κράτους, είτε είναι δικαστικές ή εισαγγελικές Αρχές, είτε είναι η Ελληνική Αστυνομία, προκειμένου να αποδοθούν οι ευθύνες.

Ο κ. Ρέππας αποσαφήνισε ότι ο νόμος αυτός θα εφαρμοστεί και απέκλεισε το ενδεχόμενο παράτασης της μεταβατικής περιόδου, αφού, όπως είπε, κάτι τέτοιο, ουσιαστικά οδηγεί σε παράταση του ελλείμματος της ανταγωνιστικότητας της χώρας.

Τέλος, ο υπουργός ΥΜΔ επανέλαβε ότι η συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία διαμορφώνει ένα νέο περιβάλλον στις εμπορευματικές μεταφορές και ταυτοχρόνως παρέχει τη δυνατότητα στους επαγγελματίες μεταφορείς, που σήμερα δραστηριοποιούνται στον χώρο, να έχουν προϋποθέσεις και εφόδια ώστε να ενταχθούν ομαλά σε αυτήν τη νέα πραγματικότητα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.