6.9.10

Οι παγιδευμένοι μεταλλωρύχοι στη Χιλή συνομίλησαν με τους συγγενείς τους μέσω βίντεο

Οι 33 μεταλλωρύχοι στη Χιλή που βρίσκονται εδώ και ένα μήνα παγιδευμένοι σε βάθος 700 μέτρων είχαν συνομιλία, μέσω βίντεο, με τους συγγενείς τους.


Κάθε μεταλλωρύχος είχε στη διάθεσή του ένα λεπτό για να συνομιλήσει με τρεις δικούς του ανθρώπους, γεγονός που τους έκανε να αισθανθούν καλύτερα στη διάρκεια της δοκιμασίας τους, η οποία αναμένεται να διαρκέσει ως τον Δεκέμβριο.

"Ηταν συναρπαστικό. Πραγματικά ήθελα να απλώσω το χέρι μου και να τον πιάσω", δήλωσε η Αντόνια Γκοντόι, μητέρα ενός από τους εργάτες.

Μέχρι τώρα οι συγγενείς επικοινωνούσαν με τους παγιδευμένους εργάτες μόνο μέσω κινητών τηλεφώνων.

Συγκίνηση προκάλεσε και η επίσκεψη στον καταυλισμό Εσπεράνσα κοντά στο ορυχείο τεσσάρων από τους 16 ουρουγουανούς παίκτες ράγκμπι που επέζησαν 73 ημέρες στις Ανδεις όταν το αεροσκάφος τους συνετρίβη το 1972.

Ο Χοσέ Λουίς Ινσιάρτε, ο Γκουστάβο Ζερμπίνιο, ο Πέδρο Αλγκόρτα και ο Ραμόν Σαμπέλα έφτασαν στο ορυχείο για να προσφέρουν την συμπαράστασή τους στους παγιδευμένους, αλλά και στις οικογένειές τους.

"Οταν όλα θα έχουν τελειώσει και τα χρόνια θα έχουν περάσει, όταν θα είναι γέροι σαν και μας, τα προβλήματα αυτά θα φαίνονται τόσο ασήμαντα σε σχέση με τη χαρά της ζωής", τόνισε ο Σαμπέλα.

Απρόσμενες εντάσεις

Ερωμένες που ζητούν να μάθουν νέα, ανεπιθύμητοι συγγενείς που τους προσήλκυσαν οι αποζημιώσεις: η ιστορία των 33 μεταλλωρύχων που είναι παγιδευμένοι σε ορυχείο στη βόρεια Χιλή έφερε απρόσμενες εντάσεις στην επιφάνεια, οι οποίες βρίσκονται ωστόσο σε καλό δρόμο για να ξεπεραστούν, σύμφωνα με μέλος του Ερυθρού Σταυρού της Χιλής.

Οι γυναίκες πολλών μεταλλωρύχων που έχουν παγιδευτεί 700 μέτρα κάτω από τη γη μετά το ατύχημα της 5ης Αυγούστου είδαν να προκύπτουν ανταγωνίστριες, οι οποίες παρουσιάζονται ως οι ερωμένες των συζύγων τους και ζητούν να μάθουν νέα τους, δήλωσε η Μάρτα Φλόρες, μέλος του Ερυθρού Σταυρού της Χιλής.

Οι ερωμένες "επέστρεψαν ήδη στα σπίτια τους και έχουν ηρεμήσει. Ελπίζουν ότι όταν (οι μεταλλωρύχοι) βγουν, θα λύσουν τα ερωτικά τους προβλήματα", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

"Προσπαθούμε να δουν την πραγματικότητα και να τους εξηγήσουμε το εξής: ως γυναίκα, αν αγαπάω πολύ έναν άνδρα, θα περιμένω να λύσει μόνος του τα προβλήματά του", προσέθεσε.

Η Μάρτα Φλόρες όφειλε επίσης να αντιμετωπίσει την άφιξη ξεχασμένων συγγενών, στους οποίους γεννήθηκε ξαφνικά η επιθυμία να συσφίξουν εκ νέου τις σχέσεις τους με τους μεταλλωρύχους όταν άκουσαν να γίνεται λόγος για τις αποζημιώσεις που θα πάρουν αυτοί όταν βγουν από το ορυχείο.

"Τους είπαμε το ίδιο πράγμα: να επιστρέψουν στα σπίτια τους και ότι οι μεταλλωρύχοι ξέρουν τί πρέπει να κάνουν όταν βγουν", είπε.

Οι 33 μεταλλωρύχοι δεν αναμένεται να έχουν βγει από το ορυχείο πριν από τα τέλη Νοεμβρίου ή τις αρχές Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τις αρχές.

Διάνοιξη ενός δεύτερου πηγαδιού

Ξεκίνησε η επιχείρηση διάνοιξης ενός δεύτερου πηγαδιού με ένα νέο γεωτρύπανο στο ορυχείο Σαν Χοσέ της Χιλής.

Το νέο γεωτρύπανο, με την ονομασία Τ-130 άρχισε να σκάβει μια κάθετη στοά, παράλληλα με αυτήν, μήκους 67 μέτρων, που είχε ανοίξει το "Strata-950" στο πλαίσιο του 'σχεδίου Α'.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό, οι μεταλλωρύχοι θα μπορέσουν να βγουν από το ορυχείο στις αρχές Δεκεμβρίου ή "στις αρχές Νοεμβρίου αν επαληθευτούν οι αισιόδοξες προβλέψεις".

Το T-130 θα συνεχίσει το πηγάδι που υπάρχει ώστε να φτάσει σε μια στοά την οποία μπορούν να προσεγγίσουν οι παγιδευμένοι εργάτες. Η επιχείρηση αυτή αναμένεται να διαρκέσει τρεις μήνες.

Όπως προκύπτει από έγγραφο των συνεργείων διάσωσης, υπάρχει και 'σχέδιο Γ' το οποίο προβλέπει το άνοιγμα μέσα σε δύο μήνες ενός πηγαδιού μήκους 597 μέτρων μέχρι μια πλατφόρμα στην οποία έχουν τη δυνατότητα να φτάσουν οι 33 άντρες.

Για την ολοκλήρωση του σχεδίου αυτού απαιτείται γεωτρύπανο που χρησιμοποιείται στην πετρελαιοβιομηχανία και αυτό για να εγκατασταθεί χρειάζεται επιφάνεια μήκους 100 μέτρων και πλάτους 80.

Και στις τρεις περιπτώσεις, οι μεταλλωρύχοι θα φτάσουν στην επιφάνεια μέσα σε αν κουβούκλιο μήκους 2 ως 2,5 μέτρα και διαμέτρου 55 ως 60 εκατοστά.

Σύμφωνα με τους τεχνικούς υπάρχουν κίνδυνοι εξαιτίας του όγκου των βράχων, αλλά με δεδομένα τα τρία σχέδια "υπάρχει εύλογη βεβαιότητα για την επιτυχία" της επιχείρησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.