Την «τελευταία ευκαιρία» για ευνοϊκή ρύθμιση οφειλών τους προς τα ασφαλιστικά ταμεία, θα έχουν εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις μέχρι τις 15 Οκτωβρίου, καθώς μετά από αυτή την ημερομηνία, δεν πρόκειται να δοθούν άλλα περιθώρια για διευθέτηση χρεών με συμφέροντες όρους, όπως ξεκαθάρισαν στη διάρκεια εκδήλωσης, στη Θεσσαλονίκη, οι αρμόδιοι υπουργοί και γενικοί γραμματείς και οι διοικητές των ταμείων.
Οι υπουργοί Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Λούκα Κατσέλη και Υγείας-Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Ανδρέας Λοβέρδος, κάλεσαν τους επιχειρηματίες να εκμεταλλευτούν τη ρύθμιση, που προβλέπει μεταξύ άλλων μείωση 80% στις προσαυξήσεις για τις οφειλές, χωρίς προκαταβολή.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας, Γεώργιος Κουτρουμάνης, επεσήμανε ότι οι βεβαιωμένες οφειλές επιχειρήσεων προς τα ταμεία υπολογίζονται σε 12 δισ. ευρώ, ποσό, που κατόπιν ελέγχων, δεν αποκλείεται να αποδειχτεί ότι φτάνει στα 15-16 δισ. Η εισφοροδιαφυγή (μαύρη εργασία) υπολογίζεται σε πρόσθετα 9 δισ. Σημείωσε ότι 37%-38% των ασφαλισμένων στον Οργανισμό Ελεύθερων Επαγγελματιών-Εμπόρων (ΟΑΕΕ) και 27% εκείνων του ΙΚΑ, δεν καταβάλουν εισφορές, όπως κι ένας στους τρεις αγρότες, ασφαλισμένους του ΟΓΑ.
Από την πλευρά τους, οι διοικητές των ταμείων ΙΚΑ, ΟΑΕΕ και ΟΓΑ προειδοποίησαν ότι τα «ψέματα έχουν τελειώσει» για όσους εισφοροδιαφεύγουν (σε 800.000 υπολογίζονται μόνο οι οφειλέτες με βεβαιωμένες οφειλές προς τα ταμεία, που έχουν "αμελήσει" να πληρώσουν, χωρίς να υπολογίζεται η «καθαρή» εισφοροδιαφυγή). Διεμήνυσαν ότι οι έλεγχοι θα είναι αυστηροί, ακόμη και αναδρομικοί (π.χ., στο ΙΚΑ).
Μιλώντας στην ειδική ενημερωτική σύσκεψη για τη ρύθμιση των χρεών, στη Θεσσαλονίκη, ο κ.Λοβέρδος παραδέχτηκε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε σταυροδρόμι: από τη μία πρέπει να αντιμετωπίσει τις κακές συνέπειες τη μη νομιμότητας, που συνεπάγεται η μη καταβολή εισφορών και από την άλλη πρέπει να βρει τις ισορροπίες, ώστε να μην κλείσουν προβληματικές εταιρίες, με ό,τι αυτό σημαίνει για την απασχόληση. Κάλεσε τις επιχειρήσεις να ρυθμίσουν τις οφειλές τους, διαβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί, για να ερμηνεύσει τον νόμο προς διάσωσή τους.
Τους στόχους του υπουργείου της για δραστική μείωση εισφοροδιαφυγής, κατά 5% ετησίως (σ.σ.σήμερα υπολογίζεται στο 25%), εφαρμογή ενεργητικών πολιτικών εργασίας και απασχόλησης και "απόλυτο έλεγχο" φαρμακευτικών δαπανών, παρουσίασε η Λούκα Κατσέλη. Πρόσθεσε ότι η ρύθμιση των οφειλών μέχρι τις 15/10 "συμφέρει όλες τις πλευρές".
«Ήρθε η ώρα να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας [...] Οι υποχρεώσεις είναι για όλους»: με αυτή τη φράση εξέφρασε την αποφασιστικότητα για σύλληψη της εισφοροδιαφυγής-εισφοροαποφυγής ο κ.Κουτρουμάνης. Πέρυσι, είπε, ο κρατικός προϋπολογισμός χρηματοδότησε τα ταμεία με 17,1 δισ. -κι αυτά δανεικά- ποσό που έπεσε στα 13 δισ. το 2010. Το 2008-2009 τα ταμεία «έζησαν» τη χειρότερη κρίση της 60ετίας. «Η κατάσταση σήμερα είναι υπό έλεγχο, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα, εξαιτίας και των οποίων αναγκαστήκαμε να εφαρμόσουμε το σκληρό και άδικο μέτρο της περικοπής των συντάξεων», κατέληξε.
Σε επιχειρήσεις με έναν έως 50 εργαζόμενους αντιστοιχούν περίπου 1,5 δισ. ευρώ από τις συνολικές οφειλές προς το ΙΚΑ, είπε η γενική γραμματέας Εργασίας, Αθηνά Δρέττα. Το 1 δισ. το οφείλουν εκείνες που απασχολούν μέχρι δέκα άτομα. «Ήρθαμε για να μαζέψουμε λεφτά», είπε χαριτολογώντας η κα Βρέττα και πρόσθεσε: «με 500 εκατ. ευρώ κλείνουμε τον προϋπολογισμό μας». Παραδέχτηκε ότι για την εισφοροδιαφυγή ευθύνεται και το κράτος. Ενδεικτικά ανέφερε ότι σε υποκατάστημα του ΙΚΑ, όπου ανήκουν 10.000 επιχειρήσεις, μόνο σε 1.000 γίνονται τυπικοί έλεγχοι και μόλις σε 300 ουσιαστικοί. Τα μέτρα ελέγχου, ωστόσο, έχουν αρχίσει να αποδίδουν, καθώς σημειώνεται αύξηση 4% στην είσπραξη εισφορών.
ΙΚΑ: Αναδρομικοί έλεγχοι ενόψει
Για αναδρομικούς ελέγχους («σε λίγο θα μπορούμε να ελέγξουμε όλο το παρελθόν») και «άκαμπτη και αμείλικτη στάση απέναντι σε όσους κλέβουν» προειδοποίησε ο διοικητής του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, Ροβέρτος Σπυρόπουλος. Πρόσθεσε ότι ο στόχος για μείωση των εισφορών δεν είναι ασύμβατος με την αναβάθμιση των υπηρεσιών του ΙΚΑ, το οποίο σχεδιάζει την οργανωτική και λειτουργική αποκέντρωσή του, σε πλήρη αντιστοίχιση με τις γεωγραφικές περιφέρειες της Ελλάδας.
Πρόσθεσε ότι με πρωτοβουλία του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, σχεδιάζεται ένα ιδιόμορφο "καρτέλ", με ΟΓΑ-ΟΑΕΕ και ΟΠΑΔ, για κοινές δράσεις προμηθειών-ελέγχου του συνόλου ιατροφαρμακευτικών δαπανών και κόστους περίθαλψης. Για τις ιατροφαρμακευτικές δαπάνες είπε ότι μειώθηκαν κατά 28,5% (55 εκατ.) τον Ιούλιο, αλλά η μείωση θα πρέπει να ξεπεράσει τα 65-70 εκατ. φέτος, με τελικό ζητούμενο -για το 2011- συνολικές δαπάνες λιγότερες κατά 1 δισ.
ΟΑΕΕ: «Θ΄ανακαλύψουν ότι τους ανακαλύψαμε»!
Ποσά 2.000-10.000 ευρώ οφείλουν στον ΟΑΕΕ οι 300.000 από τους περίπου 400.000 οφειλέτες του ταμείου, επί συνόλου 850.000 ενεργών ασφαλισμένων, όπως γνωστοποίησε ο διοικητής του, Γεράσιμος Βουδούρης. Διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται για χρέη που δημιουργήθηκαν την τελευταία διετία λόγω κρίσης, αλλά για συσσωρευμένες-βεβαιωμένες οφειλές 5-15 ετών.
«Πολύ σύντομα, κάποιοι θα ανακαλύψουν ότι τούς έχουμε ανακαλύψει», είπε, αναφερόμενος σε όσους εισφοροδιαφεύγουν. Επεσήμανε ότι «τις συντάξεις στον ΟΑΕΕ τις πληρώνουν οι εισφορές», αφού αποτελούν το 70% των εσόδων του ταμείου. Υποστήριξε ότι αν δεν είχε ληφθεί το μέτρο περιορισμού των συντάξεων, ο ΟΑΕΕ θα χρειαζόταν πέρυσι επιχορήγηση 900 εκατ. ευρώ, ενώ τελικά θα "κλείσει" με τη μισή.
ΟΓΑ: Μείωση 25% ιατροφαρμακευτικών δαπανών το τελευταίο 3μηνο
Μειωμένες κατά 25% ή 25 εκατ. ευρώ μηνιαίως ήταν το τελευταίο τρίμηνο οι δαπάνες για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στον ΟΓΑ -η μείωση αναμένεται να φτάσει τα 300 εκατ. στο σύνολο 2010. Κατά 38% μειώθηκαν οι συνταγές με μηδενική συμμετοχή των ασφαλισμένων, αποτυπώνοντας τη βελτίωση της κατάστασης, σημείωσε ο διοικητής του ταμείου, Παναγιώτης Πέτρουλας. Επεσήμανε, πάντως, ότι 76.000 αγρότες δεν είναι ενήμεροι ασφαλιστικά. Τόνισε ότι πρέπει να σταματήσουν οι μικρές και μεγάλες καταχρήσεις και υπενθύμισε ότι οι αγρότες μπορούν να ρυθμίσουν ευνοϊκά τις οφειλές τους προς τον ΟΓΑ, σε εξαμηνιαίες δόσεις.
«Μπαταχτσήδες» και «κορόιδα»
Στα 5 δισ. ευρώ ανέρχονται οι οφειλές μόνο των ιδιωτικών επιχειρήσεων προς τα ταμεία, επεσήμανε ο διοικητής ΟΑΕΔ, Ηλίας Κικίλιας, προσθέτοντας ότι «οι υγιείς βιώσιμες επιχειρήσεις προσπαθούν να καλύψουν όλο το σύστημα και τους "μπαταχτσήδες" και το μαύρο τμήμα της οικονομίας αποκτά τρομερό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι των υγιών βιώσιμων κορόιδων». Πρόσθεσε ότι ο δεύτερος κύκλος προγραμμάτων ΟΑΕΔ βρίσκεται προ των πυλών, με παρεμβάσεις για 20.000 νέους και 3.500 ΑμΕΑ, κατάρτιση για 32.000 εργαζομένους και τοπικές παρεμβάσεις 400 εκατ. ευρώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.