17.12.09

Αξιωματούχοι προειδοποιούν για τον κίνδυνο αποτυχίας της διάσκεψης της Κοπεγχάγης

Με προειδοποιήσεις για τον κίνδυνο αποτυχίας ξεκίνησε χθες η συνεδρίαση των υπουργών Περιβάλλοντος στο πλαίσιο της διάσκεψης της Κοπεγχάγης για το Κλίμα, εξαιτίας του αδιεξόδου στο οποίο έχουν περιέλθει οι διαπραγματεύσεις.

Οι υπουργοί κήρυξαν την έναρξη των εργασιών τους παρουσία του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, ο οποίος υπογράμμισε ότι η σύνοδος αυτή συνιστά μία «κρίσιμη ιστορική στιγμή». Η παρουσία του Μπαν του Κι Μουν είχε ως στόχο να δώσει ώθηση στις συνομιλίες, που παραμένουν καθηλωμένες λόγω των αντιθέσεων ως προς τη χρηματοδότηση και τον καθορισμό συγκεκριμένων στόχων μεταξύ πλούσιων και αναπτυσσόμενων χωρών.

Η υπουργός Κλίματος και Περιβάλλοντος της Δανίας, Κόνι Χεντεγκάαρντ, η οποία προέδρευσε της συνεδρίασης, προειδοποίησε τους ομολόγους της για το ενδεχόμενο να μην υπάρξει αίσια κατάληξη. «Εάν θέλουμε να επιτύχουμε -και θα πρέπει να επιτύχουμε- οφείλουμε να αλλάξουμε. Αυτό σημαίνει ότι η λέξη κλειδί των δύο επόμενων ημερών πρέπει να είναι 'συμβιβασμός'», τόνισε, ενώ ο αρμόδιος του ΟΗΕ για το κλίμα, Ίβο ντε Μπόερ, επισήμανε ότι «πλησιάζει η λήξη της διάσκεψης» και εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι η πρόοδος που σημειώθηκε δεν επαρκεί για να θεωρηθεί επιτυχής.
Από την πλευρά του, ο Μπαν Κι Μουν τόνισε ότι η οικονομική βοήθεια προς τις πλέον ευάλωτες χώρες συνιστά κρίσιμο στοιχείο ενδεχόμενης συμφωνίας.
Η χρηματοδότηση αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα θέματα διαφωνίας μεταξύ των βιομηχανοποιημένων και των αναπτυσσόμενων χωρών, όπως επίσης ο ορισμός συγκεκριμένων στόχων και ο καταμερισμός των προσπαθειών.
Χθες, η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ, Χίλαρι Κλίντον, τόνισε πως δεν πρέπει να ασκείται πίεση αποκλειστικά στις βιομηχανοποιημένες χώρες που «οφείλουν ασφαλώς να δείξουν το δρόμο», επικαλούμενη το γεγονός ότι «πρακτικά η αύξηση των εκπομπών αερίων τα επόμενα 20 χρόνια θα προέλθει από τις αναπτυσσόμενες».
Το σημείο αυτό αποτελεί σημείο τριβής μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, των δύο μεγαλύτερων ρυπαντών του πλανήτη. Αμφότερες επανέλαβαν χθες τις θέσεις τους προκαλώντας την οργή της Ε.Ε.
«Υπάρχουν δύο χώρες που ευθύνονται για το ήμισυ των εκπομπών παγκοσμίως», δήλωσε ο Σουηδός υπουργός Περιβάλλοντος, Αντρέας Κάρλγκρεν, του οποίου η χώρα προεδρεύει των 27, προσθέτοντας ότι «περιμένουμε από αυτές να μειώσουν τις εκπομπές αερίων».
Προβληματισμένη από τον αργό ρυθμό των συνομιλιών εμφανίστηκε χθες και η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, που δήλωσε επιφυλακτική ως προς τα αποτελέσματα της διάσκεψης και αναφέρθηκε στην ανάγκη να συγκροτηθεί διεθνής μηχανισμός ελέγχου της εφαρμογής όσων αποφασιστούν στην Κοπεγχάγη.
Αλλά και ο Βρετανός πρωθυπουργός, Γκόρντον Μπράουν, ο οποίος έφτασε στην πρωτεύουσα της Δανίας χθες, εκτίμησε ότι η επίτευξη συμφωνίας θα είναι «πολύ δύσκολη».
Αντιθέτως, ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα επιτευχθεί μία «λειτουργική και διαφανής» συμφωνία.
Σήμερα, η Κόνι Χεντεγκάαρντ έδωσε τη σκυτάλη της προεδρίας των εργασιών της Διάσκεψης στο Δανό πρωθυπουργό Λαρς Ρασμούσεν, καθώς ξεκινά η τελική φάση της διεθνούς συνόδου. (AFP, ASSOCIATED PRESS, REUTERS, BBC, CNN)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.