Ύστερα από περισσότερους από τρεις αιώνες, η "ταπεινή" επιταγή στη Βρετανία σχετικά σύντομα πρόκειται να μεταβληθεί σε...ιστορική ανάμνηση, δεδομένου ότι οι βρετανικές τράπεζες αποφάσισαν να την αντικαταστήσουν με έναν πολύ πιο σύγχρονο τρόπο πληρωμής.
Πράγματι, το διοικητικό συμβούλιο του "Βρετανικού Συμβουλίου για τις Πληρωμές", δηλαδή το θεσμικό όργανο που εποπτεύει και διακανονίζει τις πληρωμές στη Βρετανία, στην πλειοψηφία του συγκείμενο από τραπεζίτες, συμφώνησε σήμερα, ότι "η 31η Οκτωβρίου του 2018 πρέπει να είναι η καταληκτική ημερομηνία απόσυρσης της επιταγής από την αγορά"."Τον 21ο αιώνα, υπάρχει πιο σύγχρονος τρόπος πληρωμών από το χαρτί , έχει έλθει το πλήρωμα του χρόνου η οικονομία εν τω συνόλω της να επωφεληθεί από την κατάργηση της επιταγής", αποφάνθηκε επίσης σήμερα το ίδιο θεσμικό όργανο.
Στη Βρετανία κατά τα 10 τελευταία έτη, η χρήση κι η αποδοχή της επιταγής μειώθηκαν δραστικά.
Οι χρεώσεις έγιναν, πράγματι, "λογιστικές" για να μην αναφερθεί κανένας στη λίαν διαδεδομένη πρακτική των συναλλαγών μέσω πιστωτικών καρτών.
Παράδειγμα: το 1990 κυκλοφορούσαν στη Βρετανία 10,9 εκατομμύρια επιταγές, ενώ πέρυσι μόλις 3,8 εκατομμύρια, για να αφήσουμε στην άκρη και τη μία λίρα που κοστίζει στο (υπερχρεωμένο) βρετανικό δημόσιο η έκδοση καθεμιάς επιταγής.
Τα σούπερ μάρκετ, πολλοί έμποροι της λιανικής, τα πρατήρια των καυσίμων δεν αποδέχονται εδώ και καιρό τις επιταγές ως μέσον πληρωμής.
Γενικεύθηκε ως τρόπος πληρωμής το "πλαστικό" χρήμα αλλά εσχάτως και οι πωλήσεις μέσω διαδικτύου, με "λογιστικές" εγγραφές χρέωσης.
Υπάρχει βέβαια και ο "αντίλογος"... δηλαδή, χωρίς τις επιταγές οι πολίτες θα κρατάνε κατ' ανάγκην μέσα στο σπίτι τους μεγάλες ποσότητες χρημάτων, θα υφίστανται ληστείες αλλά και άλλες καταχρήσεις στο διαθέσιμο εισόδημά τους...ενώ εντελώς "απροστάτευτοι" θα παραμείνουν οι ηλικιωμένοι πολίτες, που βέβαια θα είναι λίγο...αργά ν αλλάξουν τις συναλλακτικές συνήθειές τους.
Όμως οι τραπεζίτες, από την πλευρά τους, θέλουν--ακριβώς όπως έγινε πράξη στη Σουηδία και στη Νορβηγία, όπως επιχειρείται να γίνει στην Ιρλανδία, τη Νότια Αφρική , αλλά και στην Αυστραλία--η ερχόμενη γενιά των Βρετανών να είναι πλέον "απαλλαγμένη" από τις επιταγές, μαζί με όλα τα συμπαρομαρτούντα (πρωτίστως τις "ακάλυπτες").
Τα επίσημα αρχεία μάς πληροφορούν ότι, εν έτει 1659 συντάχθηκε επιταγή στη Βρετανία, ονομαστικής αξίας 400 λιρών (42 χιλιάδων σημερινών!) : από τον κ. Νίκολας Βάνακερ, πληρωτέα στο δικηγόρο Ντέλμπο, μέσω του τραπεζικού ομίλου "Μεσρς-Μόρις-Κλέϊτον" τού τότε "Σίτι".
Η επιταγή αυτή, όπως ήταν τότε η συνήθεια, συντάχθηκε μέσα σ ένα καφενείο.
Και τούτο, γιατί το πρώτο εκδοτήριο επιταγών στο Λονδίνο λειτούργησε το "μακρινό" 1833.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.