15.12.09

Εντατικές διαβουλεύσεις των υπουργών Περιβάλλοντος στην Κοπεγχάγη


Εντατικές διαβουλεύσεις των υπουργών Περιβάλλοντος διεξάγονται στην Κοπεγχάγη στο πλαίσιο της Διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα, σε μια δύσκολη προσπάθεια γεφύρωσης των διαφορών μεταξύ πλουσίων και αναπτυσσόμενων χωρών, η οποία θα επιτρέψει την επίτευξη συμφωνίας μέχρι το τέλος της εβδομάδας.
Ο Ίβο ντε Μπόερ, διευθυντής της Γραμματείας του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή, εξέφρασε χθες την ελπίδα ότι όλες οι χώρες θα βελτιώσουν τις θέσεις τους για τις περικοπές καυσαερίων, αναφερόμενος έμμεσα στις διαφωνίες που έχουν ανακύψει μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Οι υπουργοί επωφελήθηκαν από την διακοπή της διάσκεψης για μία ημέρα, προκειμένου να προλειάνουν το έδαφος για την άφιξη την προσεχή Πέμπτη και Παρασκευή, ηγετών από 100 και πλέον κράτη, μεταξύ των οποίων και ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα.

Η Κίνα και η Ινδία υποστηρίζουν ότι οι βιομηχανικές χώρες πρέπει να προχωρήσουν σε μεγαλύτερες περικοπές εκπομπών και να βοηθήσουν τις φτωχές χώρες να προσαρμοστούν και να πραγματοποιήσουν τη μετάβαση σε «πράσινες» οικονομίες. Οι πλούσιες χώρες υποστηρίζουν πως οι εκπομπές αερίων στον αναπτυσσόμενο κόσμο αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς, καθιστώντας αναγκαίες γενναίες περικοπές στις αναδυόμενες οικονομίες.Ο βραβευμένος με Νόμπελ, αιδεσιμότατος Ντέσμοντ Τούτου, παρέδωσε χθες στον Ίβο ντε Μπόερ κείμενο με χιλιάδες υπογραφές από όλο τον κόσμο, με το οποίο καλούνται οι συμμετέχοντες στη διάσκεψη να αναλάβουν δράση κατά της κλιματικής αλλαγής. Εξάλλου, χθες το απόγευμα, στον Καθεδρικό ναό της Κοπεγχάγης έλαβε χώρα, παρουσία της βασιλικής οικογένειας της Δανίας, λειτουργία στην οποία χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος του Κάντερμπουρι, ενώ οι καμπάνες εκκλησιών ανά τον κόσμο ηχούσαν για να «μεταδώσουν το μήνυμα υπέρ του κλίματος».(REUTERS)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.