23.4.10

Αντιπαράθεση στην Εξεταστική Επιτροπή για Ζήμενς



   Σφοδρή αντιπαράθεση προκάλεσε στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής που ερευνά την υπόθεση Ζήμενς η απόφαση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να αποστείλει εξώδικο στην εταιρεία SAIC, προμηθεύτρια του συστήματος ασφαλείας C4I απειλώντας με καταγγελία της σύμβασης, αν δεν ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις για τις οποίες έχει δεσμευθεί με γενική δοκιμή του συστήματος.


    Από την άλλη άρχισε στην εξεταστική και συνεχίζεται σήμερα η κατάθεση της οικονομολόγου και στενής συνεργάτιδας και γραμματέως του Μιχάλη Χριστοφοράκου Αικατερίνης Τσακάλου, που μίλησε για συναντήσεις του πρώην ισχυρού άνδρα της Ζήμενς με υπουργούς της κυβέρνησης της ΝΔ στα υπουργεία τους.

    Όσον αφορά στις εξελίξεις για το σύστημα ασφαλείας προκλήθηκαν διαξιφισμοί μεταξύ των βουλευτών των δύο μεγάλων κομμάτων. Ο συντονιστής των βουλευτών της ΝΔ Κωνσταντίνος Τζαβάρας μίλησε «για γκάφα του ΠΑΣΟΚ» συμπληρώνοντας ότι «ομολογείται ότι όχι μόνο δεν έχει παραληφθεί το σύστημα, αλλά η σύμβαση της ΝΔ αφήνει στη νέα κυβέρνηση και περιθώριο χειρισμών, ώστε να απειλεί την SAIC με καταγγελία της σύμβασης».

    Ο ίδιος ως νομικός είπε ότι «αν δεν πρόκειται για συμπαιγνία με την SAIC, τότε είναι ολέθριος ο χειρισμός της υπαναχώρησης ταυτόχρονα με την απειλή καταγγελίας αν οδηγηθούμε στη διαιτησία».

    Ο αντιπρόεδρος της επιτροπής, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Νικητιάδης απάντησε ότι η σημερινή ηγεσία του υπουργείου «έκανε αυτό που δεν έκανε ο κ. Μαρκογιαννάκης κι οι υπόλοιποι υπουργοί της ΝΔ για την υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος, δηλαδή να περισώσει ό,τι μπορεί να περισωθεί από τις παράνομες τμηματικές παραλαβές των υποσυστημάτων και την τμηματική απελευθέρωση εγγυητικών».

    «Στη συγκεκριμένη περίπτωση ισχύει η παροιμία «Και η πίττα ολάκερη και ο σκύλος χορτάτος». Όσο πιο ψηλούς τόνους ανεβάζουν τα δύο κόμματα, τόσο αποδεικνύεται η συμφωνία για συγκάλυψη. Με την εξέλιξη αυτή το ένα χέρι νίβει το άλλο και τα δύο το σύστημα», σχολίασε ο Αθανάσιος Παφίλης από το ΚΚΕ.

    Ο Δημήτρης Παπαδημούλης (ΣΥΡΙΖΑ) μίλησε για «σύγκρουση συνενόχων και μάλιστα με άσφαιρα πυρά που προετοιμάζει την αυριανή συγκάλυψη και τον συμψηφισμό. Το σκάνδαλο του C4I έχει δικομματική ταυτότητα και οσμή».

    Ενημερώνοντας για τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ η κ. Βάσω Βυλλιώτη είπε ότι η μέχρι τώρα έρευνα και οι καταθέσεις κατέδειξαν ότι δόθηκε μία υπέρμετρη προθεσμία σχεδόν τεσσάρων χρόνων στην προμηθεύτρια εταιρεία και τελικά παρέδωσε τμηματικά υποσυστήματα ενός έργου που δεν έχει διαλειτουργικότητα, δηλαδή τη δυνατότητα να λειτουργεί ως σύνολο όπως παραγγέλθηκε για να παραδοθεί με το κλειδί στο χέρι.

    Ο υπουργός, συνέχισε η βουλευτής, με την εξώδικο πρόσκλησή του προσκαλεί την προμηθεύτρια να προσέλθει σε δοκιμή των συστημάτων όπως παραγγέλθηκαν ή να αποκαταστήσει τις παρεκκλίσεις του αρνούμενος πλέον τη συνέχιση της σύμβασης.

    Αν αυτή η δοκιμή καταδείξει ελαττώματα, παραλείψεις και παράβαση συμφωνηθέντων, προφανώς το ελληνικό δημόσιο θα αξιώσει όσα αδικαιολογήτως καταβλήθηκαν για ένα σύστημα που δεν λειτουργεί στο σύνολό του.

    Η κατάθεση της Αικατερίνης Τσακάλου

    Η μάρτυρας, που κατήγγειλε απειλές για τη ζωή της από τον Ιανουάριο του 2008, επιβεβαίωσε πλήρως όσα είχε καταθέσει στην προανάκριση, στον εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου, στον ανακριτή Νικόλαο Ζαγοριανό και στην εφέτη κ. Μαρία Νικολακέα.

    Παραδέχθηκε ότι ειδικά παραμονές εκλογών, στις προεκλογικές περιόδους πύκνωναν οι επαφές με τους υπευθύνους οικονομικών των δύο μεγάλων κομμάτων, είτε με πρωτοβουλία τους, είτε με πρωτοβουλία του Χριστοφοράκου.

    Σε ερώτηση του Δημήτρη Παπαδημούλη, ποιοι έκαναν τις συγκεκριμένες επαφές, περιορίστηκε να απαντήσει: «Επειδή μπορεί να με απατά η μνήμη μου, δείτε τα ονόματα στο ημερολόγιο. Είναι απολύτως ακριβές και πλήρες».

    Κατά την μάρτυρα όσα αναφέρονται ως τηλεφωνικές επαφές ή ραντεβού ισχύουν απολύτως, ακριβώς γιατί ο Χριστοφοράκος ήταν πολύ επιμελής στην τήρηση αυτών των στοιχείων.

    Δήλωσε μάλιστα ότι από ό,τι θυμάται, ελάχιστα από τα ραντεβού εκείνα ακυρώθηκαν. Στην επισήμανση βουλευτού ότι πολλοί πολιτικοί υποστηρίζουν ότι ήταν μεν το όνομά τους στο ημερολόγιο, αλλά δεν γνωρίζουν το Χριστοφοράκο κι αυτό έρχεται σε αντίφαση με αυτό που ισχυρίζεται η ίδια, είπε απλά: «Αυτό είναι δικό σας συμπέρασμα. Το ημερολόγιό μου λέει πάντα την αλήθεια».

    Η μάρτυρας επιβεβαίωσε επίσης ότι ως στενότερη συνεργάτης του Χριστοφοράκου ανελάμβανε «τους λεπτούς χειρισμούς» για τα δώρα των πολιτικών, κυρίως σε επίπεδο αποστολής οικοσκευών, είτε για δωρεάν αποστολή, είτε για έκπτωση ως 30%, ενώ ανέφερε ως αποδέκτες μέλη των οικογενειών Μητσοτάκη και Τσοχατζόπουλου.

    Εν τω μεταξύ έγινε γνωστό ότι την ερχόμενη Δευτέρα θα καταρτισθεί ο τελικός κατάλογος των πολιτικών προσώπων, αλλά και λοιπών μαρτύρων.

    Στις καταστάσεις που κατέθεσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Παντελής Οικονόμου, εκτός των ήδη γνωστοποιηθέντων από χθες προστίθενται και τα ονόματα των Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, Γιώργου Σανιδά, πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Φόλκερ Γιούνγκ, μέλους του κεντρικού διοικητικού συμβουλίου της Siemens, Γιώργο Τσουγκράνη, δικαιούχου του λογαριασμού «Ρόκος» που αποδίδεται στον Αναστάσιο Μαντέλη και Ιωάννη Γιαννίδη, δικηγόρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.