5.5.10

Απεργία σήμερα 5/5 από ΑΔΕΔΥ-ΓΣΕΕ

Σε απεργιακό κλοιό βρίσκεται η χώρα. Την Δευτέρα άρχισε η 48ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ, ενώ το απεργιακό κύμα κατά των οικονομικών μέτρων κορυφώνεται σήμερα Τετάρτη με την πανεργατική απεργία ΑΔΕΔΥ-ΓΣΕΕ.

    Στη απεργία της ΑΔΕΔΥ συμμετέχουν οι δάσκαλοι (ΔΟΕ), οι καθηγητές γυμνασίων και λυκείων (ΟΛΜΕ), Νοσοκομειακοί γιατροί και οι εργαζόμενοι στα Νοσοκομεία και το ΕΚΑΒ. Την απεργία τους συνεχίζουν και οι εργαζόμενοι στους δήμους (ΠΟΕ-ΟΤΑ).


    Η ΑΔΕΔΥ μαζί με τις Ομοσπονδίες των Εκπαιδευτικών πραγματοποίησε χθες συλλαλητήριο στα Προπύλαια και πορεία στη Βουλή, ενώ νωρίτερα συνταξιούχοι συγκέντρώθηκαν στην πλατεία Κοτζιά και στη συνέχεια έκαναν πορεία επίσης μέχρι τη Βουλή.

    Εξάλλου, αδιόριστοι εκπαιδευτικοί απέκλεισαν την είσοδο του Υπουργείου Παιδείας.

    Στο μεταξύ, μέλη του ΠΑΜΕ, διαμαρτυρόμενοι για τα οικονομικά μέτρα, ανέβηκαν στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης και ύψωσαν πανό στα ελληνικά και τα αγγλικά με το σύνθημα "Λαοί της Ευρώπης ξεσηκωθείτε". Το μεσημέρι ύστερα από διαβουλεύσεις και κατόπιν παρέμβασης του εισαγγελέα, οι διαδηλωτές αποχώρησαν από τον Ιερό Βράχο, προκειμένου να μην ασκηθούν ποινικές διώξεις εις βάρος τους.

    Στη Θεσσαλονίκη, οι εργαζόμενοι στον Δήμο Καλαμαριάς κατέλαβαν συμβολικά το δημαρχείο, από τις 10 το πρωί έως τις 12 μετά το μεσημέρι, διαμαρτυρόμενοι για τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης, τις αλλαγές στο ασφαλιστικό και το συνταξιοδοτικό, καθώς και το σχέδιο «Καλλικράτης».

    Στο πλαίσιο της απεργίας στο Δημόσιο και τους ΟΤΑ, το ΠΑΜΕ πραγματοποίησε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ) και πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης (Τσιμισκή, Βενιζέλου, Ερμού, Αγίας Σοφίας). Μέλη του ΠΑΜΕ πραγματοποίησαν, επίσης, περιφερειακά, συμβολικές καταλήψεις στα δημαρχεία του Εύοσμου, των Αμπελοκήπων και στα δημοτολόγια του δήμου Θεσσαλονίκης.

    Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο

    Με πορεία προς τη Βουλή ολοκληρώθηκε το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε από την ΟΛΜΕ, τη ΔΟΕ και την ΑΔΕΔΥ στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου, με βασικά αιτήματα την κατάργηση των οικονομικών μέτρων που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση, την αποχώρηση της τρόικας και την απόσυρση του πολυνομοσχεδίου για την παιδεία.

    Ο αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Ηλίας Βρεττάκος κάλεσε όλους τους εκπαιδευτικούς και τους εργαζομένους να συμμετάσχουν δυναμικά στην πανελλαδική απεργία και στις απεργιακές κινητοποιήσεις της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση με την πολιτική της προσπαθεί να «διασπάσει την ελληνική κοινωνία» ενώ συμπλήρωσε ότι είναι χρέος όλων να μην επιτραπεί «να επιστρέψουμε στη δεκαετία του πενήντα» όσον αφορά τα εργασιακά δικαιώματα και τα κεκτημένα.

    Ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Δημήτρης Πεπές και ο πρόεδρος της ΔΟΕ Δημήτρης Μπράτης, εξέφρασαν την αντίθεση του εκπαιδευτικού κόσμου απέναντι στα οικονομικά μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση και στο πολυνομοσχέδιο για την παιδεία. Ο κ. Πεπές ανέφερε ότι «θα ακυρώσουμε στην πράξη τις διατάξεις αυτού του νομοσχεδίου», ενώ ο κ. Μπράτης τόνισε ότι οι εκπαιδευτικοί θα αγωνιστούν για «να μην ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο, αλλά και αν ψηφιστεί, να μην εφαρμοστεί» ενώ κάλεσε με τη σειρά του όλους τους εκπαιδευτικούς σε «συντονισμένο απεργιακό αγώνα μαζί με όλους τους εργαζομένους».

    Εκπροσωπώντας την πανελλήνια ένωση αδιόριστων εκπαιδευτικών και το συντονιστικό όργανο των ωρομισθίων, η κα Βίκυ Κοτρίκλα κατήγγειλε τον τραυματισμό του Στάθη Κατσούλα από δυνάμεις των ΜΑΤ χθες το βράδυ στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ. Η κα Κοτρίκλα ανέφερε ότι ο συνάδελφός της διακομίστηκε στον "Ερυθρό Σταυρό" με κάταγμα στο πόδι.

    Περιορισμένης έκτασης επεισόδια έγιναν μόλις η πορεία έφτασε στη Βουλή. Οι διαδηλωτές προσπάθησαν να διασπάσουν τον κλοιό της αστυνομίας επί της οδού Βασιλίσσης Σοφίας και οι δυνάμεις των ΜΑΤ «απάντησαν» με χρήση χημικών, χωρίς να υπάρξει περαιτέρω ένταση.

    Αντιπροσωπεία των ΔΣ της ΑΔΕΔΥ, της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο και του παρέδωσε ψήφισμα, με το οποίο ζητούσε την κατάργηση του πολυνομοσχεδίου για την παιδεία και την απόσυρση των κυβερνητικών μέτρων.

    Νωρίτερα συνταξιούχοι πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Κοτζιά, αντιδρώντας στη μείωση των συντάξεων.

    Η απεργία της ΓΣΕΕ

    Σήμερα απεργεί για δεύτερη ημέρα ο δημόσιος τομέας. Επίσης, 24ωρη απεργία έχουν κηρύξει η ΟΤΟΕ (εργαζόμενοι στις τράπεζες), η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ και η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ). Ακόμη, απεργούν οι μηχανικοί, οι δημοσιογράφοι σε όλα τα μέσα ενημέρωσης και οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ και τον Προαστιακό.

    Η κεντρική απεργιακή συγκέντρωση της ΓΣΕΕ θα πραγματοποιηθεί, στο Πεδίον του Αρεως στις 11 πμ.

    Την πραγματοποίηση 24ωρης απεργίας σήμερα 5 Μαΐου αποφάσισε και το ΠΑΜΕ, καλώντας τους εργαζόμενους στις απεργιακές συγκεντρώσεις που διοργανώνει σε όλη τη χώρα. Η κεντρική συγκέντρωση του ΠΑΜΕ θα πραγματοποιηθεί στην Ομόνοια στις 11 πμ.

    Στάση εργασίας οι υπάλληλοι της Βουλής

    Τετράωρη στάση εργασίας εξήγγειλαν για σήμερα, τις ώρες 11.00 - 15.00, και οι υπάλληλοι της Βουλής, συμμετέχοντας στην απεργία της ΑΔΕΔΥ και «εμποδίζοντας, κατά τον τρόπο αυτό, την κατάθεση του αντεργατικού νομοσχεδίου».

    Στην ανακοίνωση του Συλλόγου αναφέρεται ότι «για την κρίση, που πλήττει τη χώρα μας, δεν φταίνε οι εργαζόμενοι, αλλά οι κυβερνήσεις που με τις επιλογές και παραλείψεις τους έφεραν τη χώρα σε αυτό το τέλμα».

    «Ζητάμε να ανακληθούν τα αντιλαϊκά μέτρα, που πλήττουν όλους τους εργαζομένους και υποβαθμίζουν το βιοτικό επίπεδο και τη ζωή μας», καταλήγουν οι υπάλληλοι της Βουλής.

    Ο πρόεδρος του Σώματος, Φίλιππος Πετσάλνικος, δήλωσε στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ότι οι υπηρεσίες της Βουλής θα λειτουργήσουν κανονικά με προσωπικό ασφαλείας.
 
Άδικα τα μέτρα, λένε τα ευρωπαϊκά συνδικάτα

    Οι έλληνες μισθωτοί "δεν θα πρέπει να πληρώσουν ένα άδικο τίμημα για τη διάσωση της Ελλάδας", υπογραμμίζει η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικάτων (CES) σήμερα, την επομένη της ανακοίνωσης του σχεδίου διάσωσης της Ελλάδας από την ΕΕ και το ΔΝΤ ύψους 110 δισεκατομμυρίων ευρώ με αντίτιμο μια "θεραπεία" λιτότητας.

    Τα μέτρα που αποφασίστηκαν από την ελληνική κυβέρνηση "θα πλήξουν βαρειά τους έλληνες εργαζόμενους και πολίτες", σημειώνει η CES, η οποία συσπειρώνει 82 συνδικαλιστικές οργανώσεις σε 36 ευρωπαϊκές χώρες.

    "Οι περικοπές μισθών και συντάξεων αντιπροσωπεύουν μόνο ένα μέρος των βαριών περικοπών των δημοσίων δαπανών και θα επιδεινώσουν την οικονομική κατάσταση της χώρας, η οποία έχει ήδη καταστεί πολύ εύθραυστη", υπογραμμίζει ο γενικός γραμματέας της CES Τζον Μονκς, σύμφωνα με τον οποίο "δεν θα πρέπει οι εργαζόμενοι να πληρώσουν ένα άδικο τίμημα για τη διάσωση της Ελλάδας".

    Αντιπροσωπεία της CES και έλληνες, βέλγοι και ισπανοί συνδικαλιστές θα συναντήσουν αύριο στις Βρυξέλλες τον πρόεδρο της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ για να του γνωστοποιήσουν τις "ανησυχίες τους σε σχέση με την ελληνική κατάσταση και (με την κατάσταση) ευρύτερα στην Ευρώπη». Η συνάντηση αυτή θα γίνει την παραμονή της γενικής απεργίας στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.