Τόνισε δε ότι στο δίλημμα κατάρρευση ή χρεοκοπία της χώρας, επιλέξαμε να σώσουμε τη χώρα.
Το πρόγραμμα προβλέπει μεταξύ άλλων:
Αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ απο 21% σε 23%, απο 10% σε 11% και απο 5% σε 5,5%, αύξηση κατά 10% των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε καύσιμα, τσιγάρα, ποτά, αύξηση των φόρων πολυτελείας κατά 10%, έκτακτη εισφορά σε κερδοφόρες επιχειρήσεις, αύξηση αντικειμενικών αξιών των ακινήτων και φορολόγηση των αυθαιρέτων και τέλος διατήρησης ημιυπαίθριων χώρων.
Στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται επίσης η δραστική περικοπή του 13ου και 14ου μισθού στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και στις συντάξεις τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.
Ειδικότερα, για τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, το δώρο του Πάσχα θα είναι 250 ευρώ, το επίδομα της αδείας 250 ευρώ και το δώρο Χριστουγέννων 500 ευρώ και θα χορηγούνται σε μικτές αποδοχές που δεν ξεπερνούν τις 3.000 ευρώ το μήνα.
Παράλληλα περικόπτονται περαιτέρω κατά 8% τα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων και κατά 3% οι μισθοί των υπαλλήλων των ΔΕΚΟ που δεν έχουν επιδόματα.
Για τις συντάξεις στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, το επίδομα Πάσχα θα είναι 200 ευρώ, το επίδομα άδειας 200 ευρώ και το δώρο Χριστουγέννων 400 ευρώ και θα χορηγούνται σε συντάξεις που δεν ξεπερνούν τις 2.500 ευρώ το μήνα.
Επίσης, μειώνονται οι υψηλές συντάξεις με την επιβολή εισφοράς ΛΑΦΚΑ, ενώ αναστέλλεται η χορήγηση της 2ης δόσης του επιδόματος αλληλεγγύης και παγώνουν οι μισθοί και οι συντάξεις για την 3ετή περίοδο του προγράμματος.
Οπως είπε ο υπουργός, το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης νέο ασφαλιστικό νόμο, αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς με την αύξηση του ορίου απολύσεων και τη μείωση των αποζημιώσεων, αύξηση της ελάχιστης περιόδου εισφορών απο τα 37 στα 40 έτη έως το 2015, περιορισμό της πρόωρης συνταξιοδότησης και αύξησης του ελάχιστου ορίου στα 60 έτη, μείωση των ασφαλιστικών ταμείων σε 3 και εφαρμογή της αύξησης του ορίου συνταξιοδότησης των γυναικών στο δημόσιο τομέα στα 65 χρόνια απο το 2011 και έως το 2013.
Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι η Ελλάδα θα έχει φέτος ύφεση 4% και οι θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης θα επανέλθουν απο το 2011.
Οπως ανέφερε ο κ. Παπακωνσταντίνου με τις δύσκολες αποφάσεις που ελήφθησαν σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο και οι οποίες είναι επίπονες για τους πολίτες, η χώρα θα μπορέσει να εξασφαλίσει τον απρόσκοπτο δανεισμό και την επιβίωσή της, ενώ τίθενται και οι βάσεις για τις μεγάλες αλλαγές.
Συνεδρίαση του Eurogrpoup
Στις 5:00 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί η έκακτη σύνοδος των υπουργών Οικονομικών του Eurogrpoup, προκειμένου να εξεταστεί η έγκριση του προγράμματος στήριξης της Ελλάδας. Την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος αναχώρησε αμέσως μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων.Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης θα υπάρξει συνέντευξη Τύπου του προέδρου του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και του αρμόδιου για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις επιτρόπου Ολι Ρεν.
Στο μεταξύ, διπλωματική πηγή ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των χωρών μελών της ευρωζώνης αναμένεται να συνεδριάσουν στις 7 Μαΐου το βράδυ στις Βρυξέλλες ή στις 8 Μαΐου και όχι στις 10 του μηνός όπως είχε εξεταστεί κάποια στιγμή, για την οριστική έγκριση της ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης.
Ευρωπαϊκές αντιδράσεις
Την ικανοποίησή του για την επίτευξη συμφωνίας σχετικά με το μηχανισμό στήριξης της Ελλάδας, εξέφρασε σε γραπτή δήλωσή του από τις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Ο Μπαρόζο αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για μια δύσκολη, αλλά αναγκαία διαδικασία μεταρρυθμίσεων, για να μπεί η ελληνική οικονομία σε βιώσιμο δρόμο και να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη και επισημαίνει πως η Επιτροπή εκτιμά ότι αυτή η συμφωνημένη δέσμη μέτρων αποτελεί ένα ισχυρό και αξιόπιστο πακέτο.
Το πλήρες κείμενο της δήλωσης του κ. Μπαρόζο έχει ως εξής:
Καλοσωρίζω τη συμφωνία που επετεύχθη στην Αθήνα με τις ελληνικές αρχές σχετικά με ένα πολυετές πρόγραμμα δημοσιονομικής σταθεροποίησης και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, το οποίο προετοιμάστηκε από κοινού από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Η ελληνική κυβέρνηση, υπό την αποφασιστική ηγεσία του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, έχει δεσμευτεί για μια δύσκολη αλλά αναγκαία διαδικασία μεταρρυθμίσεων για να μπεί η ελληνική οικονομία σε βιώσιμο δρόμο και να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη. Η Επιτροπή εκτιμά ότι αυτή η συμφωνημένη δέσμη μέτρων αποτελεί ένα ισχυρό και αξιόπιστο πακέτο. Η Επιτροπή θεωρεί ότι οι συνθήκες για να υπάρξει θετική ανταπόκριση στο αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης ικανοποιούνται και συστήνει την ενεργοποίηση του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας στη βάση ενός συμφωνημένου πολυετούς προγράμματος προσαρμογής. Αυτή η βοήθεια θα είναι καθοριστική για να ενισχυθεί η Ελλάδα να επαναφέρει την οικονομία σε τροχιά και να διαφυλάξει τη σταθερότητα της ευρωζώνης. Η ενίσχυση, στη βάση επί της οποίας έχει συμφωνηθεί να δοθεί, αποδεικνύει την κοινή αποφασιστικότητα των μελών της ευρωζώνης και των θεσμικών οργάνων της για δράση σε πνεύμα αλληλεγγύης και υπευθυνότητας".
Οι αυστηροί όροι που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα με αντάλλαγμα μια οικονομική βοήθεια, θα παρακινήσουν και άλλες χώρες στη ζώνη ευρώ που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, να καταβάλουν τις μέγιστες των προσπαθειών για ν΄αποφύγουν μια παρόμοια κατάσταση", εκτιμά η γερμανίδα καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ σε συνέντευξή της, η οποία δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Bild am Sonntag.
"Ολοι οι εμπειρογνώμονες εκτιμούν ότι η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ιρλανδία είναι σε καλύτερη κατάσταση από την Ελλάδα", υποστηρίζει η Μέρκελ.
"Οι χώρες αυτές μπορούν να δουν ότι το δρόμος που ακολούθησε η Ελλάδα στο πλευρό του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δεν είναι εύκολος. Συνεπώς, θα κάνουν ό,τι είναι δυνατό για να μη βρεθούν σε μια τέτοια κατάσταση και ήδη έχουν ανακοινώσει οικονομικά προγράμματα", σύμφωνα με την Μέρκελ.
Αντίθετα, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Μπερνάρ Κουσνέρ δήλωσε ότι το σχέδιο σωτηρίας της Ελλάδας που ανακοινώθηκε σήμερα στην Αθήνα δεν "μπορεί να εγγυηθεί τίποτα" μπροστά στον κίνδυνο της "μετάδοσης" της κρίσης σε άλλες χώρες.
"Κανένας δεν μπορεί να εγγυηθεί τίποτα, ειδικά σε αυτήν την κατάσταση όπου οι αγορές επιτίθενται συνεχώς" σημείωσε ο Μπερνάρ Κουσνέρ, απαντώντας σε ερώτηση για τον κίνδυνο μετάδοσης της οικονομικής κρίσης και σε άλλες χώρες όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία.
"Αλλά αναφέρατε χώρες που δεν έχουν τα ίδια προβλήματα με την Ελλάδα. Οι θεμελιώδεις αρχές, όπως λένε, δεν είναι συγκρίσιμες" πρόσθεσε ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών, μιλώντας στο ραδιόφωνο Europe 1 και στην εφημερίδα Le Parisien Aujourd'hui στην Γαλλία.
"Υπάρχει μία επείγουσα ανάγκη και μία ευρωπαϊκή ηθική υποχρέωση και αυτή είναι η διάσωση της Ελλάδας" κατέληξε ο Μπερνάρ Κουσνέρ, ζητώντας να σταματήσει η "ευρωαπαισιοδοξία".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.