21.6.10

Μουντιάλ 2010: Ελλάδα-Αργεντινή - Προϊστορία της Αργεντινής και του Μαραντόνα απέναντι στα ελληνικά χρώματα

Στο πλαίσιο της 3ης αγωνιστικής της πρώτης φάσης του Μουντιάλ της Νότιας Αφρικής, η ελληνική ομάδα αντιμετωπίζει αύριο την Αργεντινή, για δεύτερη φορά στην ιστορία της, έπειτα από 16 χρόνια.


Τη μοναδική φορά που έχουν συναντηθεί οι δύο ομάδες ήταν και πάλι σε Μουντιάλ, όταν στις 21/6/1994 στη Βοστόνη, οι Αργεντίνοι είχαν επικρατήσει με το επιβλητικό 4-0.

Το ένα από εκείνα τα γκολ, (τα άλλα τρία είχε σημειώσει με χατ τρικ ο Μπατιστούτα), το είχε πετύχει στο 60' ο σημερινός προπονητής της ομάδας ο Ντιέγκο Μαραντόνα και έμελλε να είναι το τελευταίο του διάσημου παίκτη με την εθνική του ομάδα (μετά βρέθηκε ντοπαρισμένος και είχε αποκλειστεί από τη συνέχεια της διοργάνωσης).

Ο Μαραντόνα έχει βρεθεί ως ποδοσφαιριστής απέναντι στα ελληνικά χρώματα άλλες δύο φορές, όταν το 1988 έπαιζε στη Νάπολι και αντιμετώπισε τον ΠΑΟΚ με απολογισμό μία νίκη στο «Σαν Πάολο» με 1-0 με πέναλτι που είχε εκτελέσει ο ίδιος και μία ισοπαλία στην Τούμπα. Όμως, ο «πίμπε ντε όρο» έχει -πικρό αυτή τη φορά- παρελθόν και με τον προπονητή της Ελλάδας, αφού το 1989 η Βέρντερ Βρέμης με τον Ότο Ρεχάγκελ στον πάγκο της κέρδισε δύο φορές τη Νάπολι στη φάση των «16» του Κυπέλλου UEFA, με 3-2 στο Σαν Πάολο και 5-1 στη Βρέμη. Η συντριβή με 5-1 ήταν η μεγαλύτερη ήττα της Νάπολι στα ευρωπαϊκά Κύπελλα και σήμανε την αρχή της πτώσης της ένδοξης καριέρας του Ντιέγκο Μαραντόνα.

Αύριο, το ελληνικό συγκρότημα πρέπει να αποσπάσει έστω και έναν βαθμό για να ελπίζει να προκριθεί στην επόμενη φάση και αν το καταφέρει, θα αποτελέσει μεγάλη επιτυχία, αφού αγωνίζεται για δεύτερη μόλις φορά σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου απέναντι σε μια ομάδα που έχει δεκατέσσερις συμμετοχές και έχει κατακτήσει δύο φορές το τρόπαιο.

Όσον αφορά την προϊστορία, η ελληνική ομάδα έχει αντιμετωπίσει συνολικά από το 1971 -όταν απέσπασε 1-1 σε εκτός έδρας φιλικό ματς εναντίον του Μεξικού- δεκατρείς φορές λατινοαμερικανική ομάδα με απολογισμό τέσσερις νίκες, τέσσερις ισοπαλίες και πέντε ήττες (σύνολο τερμάτων 11 υπέρ-13 κατά).

Την αυριανή αναμέτρηση που θα διεξαχθεί στο γήπεδο «Πίτερ Μοκάμπα» του Πολοκουάνε θα διευθύνει ο 32χρονος Ουζμπέκος, Ραβσάν Ιρμάτοφ, ο οποίος στις 11 Ιουνίου έγινε ο πιο νέος ρέφερι από το 1934 που σφύριξε σε πρεμιέρα Μουντιάλ, αφού διηύθυνε το ματς της γηπεδούχου Νότιας Αφρικής κόντρα στο Μεξικό που έληξε 1-1.

Ο Ιρμάτοφ που έχει αναδειχθεί τα τελευταία δύο χρόνια καλύτερος διαιτητής της Ασίας δεν έχει «παρελθόν» με ελληνικές ομάδες.



προϊστορία:


7/9/1988 Νάπολι-ΠΑΟΚ 1-0 Κύπελλο UEFA

(Μαραντόνα 59' πεν.)


6/10/1988 ΠΑΟΚ-Νάπολι 1-1 Κύπελλο UEFA

(Σκαρτάδος 64' - Καρέκα 17')


21/6/1994 Αργεντινή- Ελλάδα 4-0 Μουντιάλ ΗΠΑ

(Μπατιστούτα 2',44',90', Μαραντόνα 60')

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.