22.6.10

Αυστηρός προϋπολογισμός από την Κυβέρνηση της Βρετανίας

    Ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Τζορτζ Όσμπορν έχει στόχο να επαναφέρει την ισορροπία στα δημοσια οικονομικά της χώρας μέσα σε πέντε χρόνια, ανακοίνωσε σήμερα ένας εκπρόσωπος Τύπου της κυβέρνησης λίγο πριν την παρουσίαση στο κοινοβούλιο του πρώτου προϋπολογισμού της νέας κυβέρνησης συνασπισμού.


    "Ο προϋπολογισμός μου είναι αυστηρός όμως θα είναι δίκαιος, είναι ένας προϋπολογισμός αναπόφευκτος με δεδομένη της ακαταστασία που έχουμε να τακτοποιήσουμε", δήλωσε ο Όσμπορν, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον.

    Λίγο αργότερα, ο Όσμπορν ανακοίνωσε ενώπιον του βρετανικού κοινοβουλίου ότι ελπίζει να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας από τα 149 δισεκατομμύρια λίρες (179 δισεκατομμύρια ευρώ) που είναι τώρα στα 20 δισεκατομμύρια λίρες μέχρι το 2015/6, δηλαδή από το 10,1% του ΑΕΠ στο 1,1%.

    Παράλληλα μείωσε προς τα κάτω την πρόβλεψη για ανάπτυξη της οικονομίας στη Βρετανία από το 2,6% που είχε ανακοινώσει την προηγούμενη εβδαμάδα το νεοσυσταθέν Συμβούλιο Δημοσιονομικής Πολιτικής (OBR) στο 2,3% για το 2011.

    Ο Όσμπορν δήλωσε επίσης ότι θα επιβάλλει από τον Ιανουάριο του 2011 ένα φόρο στον κύκλο εργασιών των τραπεζών που λειτουργούν στη Βρετανία που αναμένεται να αποφέρει στο κράτος 2 δισεκατομμύρια λίρες (2,4 δισεκατομμύρια ευρώ) το χρόνο. Σύμφωνα με τον υπουργό η Γαλλία, η Βρετανία και η Γερμανία εξέδωσαν σήμερα μία κοινή ανακοίνωση με την οποία επισημαίνουν ότι συμφωνούν με την επιβολή του φόρου στις τράπεζες των τριών αυτών χωρών.

    Επιπλέον αναμένεται από τον Ιανουάριο του 2011 να αυξηθεί και ο ΦΠΑ από το 17,5% στο 20%. Τα αναμενόμενα έσοδα από αυτό το μέτρο εκτιμάται ότι θα φτάσουν τα 13 δισεκατομμύρια λίρες (15,6 δισεκατομμύρια ευρώ).

    Αντίθετα, ο Όσμπορν σκοπεύει να μειώνει κατά ένα βαθμό τα επόμενα τέσσερα χρόνια τον φόρο των εταιρειών με στόχο να φτάσει στο 24% από το 28% που είναι τώρα και να αυξήσει κατά 1.000 λίρες τη φορολογική ελάφρυνση για 23 εκατομμύρια φορολογούμενους που πληρώνουν με βάση τον χαμηλότερο συντελεστή (20%), γεγονός που θα τους επιτρέψει να εξοικονομήσουν 170 λίρες ο καθένας.

    Ο Όσμπορν θεωρεί ότι με αυτά τα μέτρα "το βάρος θα κατανεμηθεί δίκαια".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.