30.12.09

Οι Καραμπινιέροι ανέκτησαν την χαμένη μικρή κιθάρα του Πικάσο



Οι ιταλοί Καραμπινιέροι επανέκτησαν χθες μία μικρή ξύλινη κιθάρα που είχε φιλοτεχνήσει ο μεγάλος ζωγράφος Πάμπλο Πικάσο για την κόρη του Παλόμα και την οποία έκρυβε σε ένα κουτί παπουτσιών ένας έμπορος στην Πομέτσια, κοντά στη Ρώμη, μεταδίδουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.
Το ξύλινο παιχνίδι, βαμμένο σε κίτρινο, γκρι και μαύρο χρώμα, είχε χαρίσει προ πολλών ετών ο ισπανός καλλιτέχνης στον ιταλό φίλο και ομότεχνό του Τζουζέπε Βιτόριο Παρίζι.

Χρόνια αργότερα, ο 92χρονος τότε ιταλός καλλιτέχνης είχε πεισθεί από έναν φίλο του, έμπορο και θαυμαστή της τέχνης της δεκαετίας του ’50, να του εμπιστευθεί την ξύλινη κιθάρα: «Δώσε μου την κιθάρα και θα της φτιάξω μία βιτρίνα, μέσα στην οποία θα την διατηρείς κανονικά», τον είχε διαβεβαιώσει ο «φίλος» του.

Από την ημέρα εκείνη το πολύτιμο αντικείμενο εξαφανίσθηκε.

Μετά τον θάνατο του Παρίζι, τον Ιανουάριο, η χήρα του Βάντα κατέφυγε στους Καραμπινιέρους για να προσπαθήσουν να ανακαλύψουν την διάσημη κιθάρα: αφού ανασύστησαν την πορεία του αντικειμένου, οι επιθεωρητές κατόρθωσαν να ανακαλύψουν την κιθάρα στο πολυτελές διαμέρισμα του ανενδοίαστου εμπόρου.

Βέβαια η πορεία της pequena guitarra (μικρής κιθάρας) δεν έχει τελειώσει εδώ: τελικός προορισμός της είναι θα είναι πλέον το μουσείο Μοντέρνας Τέχνης του Μακάνιο, στη Λίμνη Ματζόρε (κοντά στα σύνορα με την Ελβετία) όπου θα εκτίθεται για το ευρύ κοινό, σύμφωνα με τη θέληση του νομίμου ιδιοκτήτη της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.