31.3.10

Το κοινοβούλιο της Σερβίας καταδίκασε τη σφαγή στη Σρεμπρένιτσα


   Το κοινοβούλιο της Σερβίας ψήφισε σήμερα μια απόφαση με την οποία καταδικάζει τη σφαγή περίπου 8.000 μουσουλμάνων στη Σρεμπρένιτσα τον Ιούλιο του 1995, μετά από πολλά χρόνια που οι Σέρβοι αρνούντο την ύπαρξη αυτού του γεγονότος.

    Η διακήρυξη με την οποία καταδικάζεται η σφαγή, αλλά δεν χαρακτηρίζεται γενοκτονία και ζητείται συγγνώμη από τις οικογένειες των θυμάτων υιοθετήθηκε κατά πλειοψηφία με 127 ψήφους στο σύνολο των 173 παρισταμένων βουλευτών.

    Η απόφαση υιοθετήθηκε μετά από μακρά συζήτηση, που διήρκεσε 13 ώρες και μεταδόθηκε απ' ευθείας από την τηλεόραση.


    "Κάναμε ένα πολιτισμένο βήμα για πολιτικά υπεύθυνους ανθρώπους, που βασίζεται στην πολιτική πεποίθηση για το έγκλημα πολέμου που τελέστηκε στη Σρεμπρένιτσα", δήλωσε ο Μπράνκο Ρούζιτς, στο κόμμα του οποίου στη δεκαετία του '90 ήταν επικεφαλής ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

    Περίπου 8.000 βόσνιοι μουσουλμάνοι άνδρες και αγόρια σκοτώθηκαν στη Σρεμπρένιτσα από σερβοβοσνιακά στρατεύματα κατά το τέλος του πολέμου στην Βοσνία (1992-1995).

    Αυτό το δράμα είναι το μόνο επεισόδιο του πολέμου στην Βοσνία που έχει χαρακτηριστεί γενοκτονία από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την Πρώην Γιουγκοσλαβία (ΔΠΔ) της Χάγης, και από το Διεθνές Δικαστήριο (CΙJ).

    Το κείμενο καταδικάζει τη σφαγή στη Σρεμπρένιτσα, χωρίς όμως να χρησιμοποιεί τη λέξη γενοκτονία για να περιγράψει αυτό το έγκλημα.

    "Το σερβικό κοινοβούλιο καταδικάζει με τη μεγαλύτερη δυνατή αυστηρότητα το έγκλημα που διαπράχθηκε κατά του βοσνιακού πληθυσμού στη Σρεμπρένιτσα τον Ιούλιο του 1995, όπως καθορίζεται από την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου", υπογραμμίζεται στο σχέδιο διακήρυξης.

    Το κείμενο καλεί τις άλλες δημοκρατίες της πρώην Γιουγκοσλαβίας, να καταδικάσουν από την πλευρά τους τα εγκλήματα που διεπράχθησαν εναντίον Σέρβων κατά τη διάρκεια των πολέμων που σάρωσαν τα Βαλκάνια στη διάρκεια της δεκαετίας του 1990.

    Αυτό το σχέδιο διακήρυξης έχει διχάσει βαθιά τη σερβική πολιτική τάξη για μήνες, καθώς η αντιπολίτευση θεωρεί ότι πρέπει να αναληφθεί η ευθύνη για την σφαγή αυτή από όλους τους Σέρβους.

    Το CIJ, είχε υπογραμμίσει στην απόφασή του ότι η Σερβία δεν ήταν η ίδια υπεύθυνη για τη σφαγή, αλλά ότι το Βελιγράδι ήταν ένοχο για το ότι δεν κατέβαλε καμιά προσπάθεια για να την αποτρέψει.

    Σύμφωνα με την διακήρυξη "το κοινοβούλιο υποστηρίζει πλήρως όλες τις δραστηριότητες συνεργασίας με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις έρευνες που θα πρέπει να οδηγήσουν στην σύλληψη του Ράτκο Μλάντιτς".

    Εναντίον του σερβοβόσνιου στρατηγού Ράτκο Μλάντιτς, φυγόδικου για χρόνια, έχουν απαγγελθεί κατηγορίες από το ΔΠΔ για γενοκτονία στη Σρεμπρένιτσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.