Ένας από τους πλέον ευπώλητους συγγραφείς της Βρετανίας ο Φίλιπ Πούλμαν κινδυνεύει να προκαλέσει την μήνιν των χριστιανών με το νέο του βιβλίο, μια φανταστική εκτίμηση για τον "καλό άνθρωπο Ιησού" και τον "αχρείο Χριστό".
Ο 63χρονος συγγραφέας, γνωστός αθεϊστής, προκάλεσε την οργή μελών της Καθολικής Εκκλησίας με μια ελαφρά καλυμένη επίθεση εναντίον της οργανωμένης θρησκείας με την εξαιρετικά επιτυχημένη τριλογία του " His Dark Materials" (σσ. Η τριλογία του Κόσμου - που αποτελείται από το Αστέρι του Βορρά, τον Αρχοντα των Δύο Κόσμων και το Κεχριμπαρένιο Τηλεσκόπιο) και το πρώτο βιβλίο " Το Αστέρι του Βορρά" μεταφέρθηκε στην οθόνη και αναδείχθηκε σε εμπορική επιτυχία.
Ωστόσο το νέο του εγχείρημα με τον τίτλο " The Good Man Jesus and the Scoundrel Christ" είναι σαφώς μια πιο σε βάθος εξερεύνηση των θεσμών του χριστιανισμού και της εκκλησίας καθώς επίσης και ένας έλεγχος του πόσο συναρπαστική και δυναμική μπορεί είναι η αφήγηση.
Στο νέου του μυθιστόρημα ο Πούλμαν γράφει ότι ο Ιησούς είχε ένα δίδυμο αδελφό τον Χριστό που μυστικά κατέγραφε και διάνθιζε το λόγο του αδελφού του.
Μιλώντας χθες για το βιβλίο του ενώπιον κοινού στην Οξφόρδη ο Πούλμαν δήλωσε ότι γνωρίζει πως είναι πολύ πιθανόν το βιβλίο του να προκαλέσει αναταραχή καθώς κάποιος χριστιανός μπορεί να θορυβηθεί ακούγοντας να αποκαλείται "αχρείος" ο Χριστός.
"Το ξέρω ότι προκαλεί σοκ να λες κάτι τέτοιο, αλλά κανείς δεν έχει το δικαιώμα να ζει χωρίς να έχει σοκαριστεί. Κανείς δεν υποχρεούται να διαβάσει αυτό το βιβλίο...αλλά και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να μου απαγορεύσει να γράψω ένα τέτοιο βιβλίο".
Στο βιβλίο ο Χριστός ωθείται να προδώσει τον Ιησού από έναν μυστηριώδη ξένο που θέλει να χρησιμοποιήσει τα πολυσυζητημένα κηρύγματα του και τα διδάγματα πίστης ως το εστιακό σημείο για μια νέα θρησκεία που θα συντηρείται και θα ελέγχεται από ένα ισχυρό και πάμπλουτο οργανισμό που αποκαλείται εκκλησία.
Ο Χριστός έλκεται από την ιδέα να διανθίσει και να χειραγωγήσει την αλήθεια, παρά το γεγονός ότι αντιλαμβάνεται πως λειτουργώντας έτσι υπονομεύει τις θελεμελιώδεις αρχές του Ιησού.
"Αυτή είναι η τραγωδία" τονίζει ο Πούλμαν στο τέλος του βιβλίου του και προσθέτει "χωρίς την ιστορία δεν θα υπήρχε εκκλησία και χωρίς την εκκλήσια ο Ιησούς θα είχε λησμονηθεί".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.