26.4.10

Δηλώσεις του Κ.Σημίτη για το ΔΝΤ στο Βήμα



    Τη γνώμη του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη ότι «δεν ήταν σωστό να αποφασιστεί η συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στον ευρωπαϊκό μηχανισμό» καταγράφει η εφημερίδα Το Βήμα της Κυριακής. «Ωστόσο» προσθέτει «από τη στιγμή που αυτό αποφασίστηκε και δημιουργήθηκε ένας αξιόπιστος μηχανισμός οικονομικής στήριξης κρατών δεν πρέπει να υπάρχει αμφιβολία για τη χρησιμότητά του και ορθά η κυβέρνηση, υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων, προσέφυγε σε αυτόν».

    Στο δημοσίευμα το οποίο τιτλοφορείται "Η Ευρώπη θα μπορούσε να αποφύγει τη συμμετοχή του ΔΝΤ στον μηχανισμό" ο κ. Σημίτης υπογραμμίζει ότι «το ΔΝΤ είναι η αναπόφευκτη κατάληξη της πολιτικής των τελευταίων πέντε ετών, με το τέχνασμα μιας δήθεν απογραφής, τον διεθνή διασυρμό εξαιτίας αυτής της απογραφής και την κατηφόρα που ακολούθησε».

    Ο κ. Σημίτης εκτιμά επίσης ότι ενώ στις ανεπτυγμένες χώρες θα απαιτηθούν δύο ως τρία χρόνια για να αναπληρωθούν οι υποχωρήσεις των ρυθμών ανάπτυξης που προκάλεσε η κρίση, «στις χώρες του Νότου προβλέπεται ότι το διάστημα αυτό μπορεί να ξεπεράσει τα πέντε χρόνια».

    Ο κ. Σημίτης απορρίπτει την άποψη ότι η Ελλάδα βάδιζε εδώ και δεκαετίες στο ΔΝΤ: «Γιατί δεν πήγε το 1949 η Ελλάδα στο ΔΝΤ, αμέσως μετά τον Πόλεμο και τον Εμφύλιο; Γιατί δεν πήγε το 1985; Πήγε τώρα εξαιτίας του κατήφορου που ακολούθησε μετά το 2004 και εξαιτίας του εκτροχιασμού μετά το 2007.»

    Παρά τις συνθήκες, ο πρώην πρωθυπουργός δηλώνει αισιόδοξος τονίζοντας ότι "ο ελληνικός λαός έχει τη δυνατότητα να τα καταφέρει και το έχει αποδείξει πολλές φορές στο παρελθόν, όπως το 1985, όπως το 1996".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.