"Είναι λάθος να νομίζει κανείς ότι το ΔΝΤ έρχεται εδώ, για να επιβάλει σκληρότερους ή διαφορετικούς όρους από αυτούς τους οποίους κουβεντιάζουμε με τους Ευρωπαίους εταίρους μας", δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων.
Ο υπουργός ανέφερε ότι δεν κρίνει το σύνολο της πορείας του ΔΝΤ, την οποία χαρακτήρισε ως μη μονοδιάστατη με επιτυχίες και αποτυχίες, αλλά κρίνει τις προτάσεις που κάνει για την Ελλάδα οι οποίες δεν διαφοροποιούνται ιδιαίτερα από τη στάση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου στη συζήτηση μεταξύ κυβέρνησης και ΔΝΤ υπάρχει μια απλή κοινή προσέγγιση ότι η Ελλάδα πρέπει τα επόμενα χρόνια να μειώσει δραστικά το έλλειμμα, να ελέγξει το δημόσιο χρέος και να κάνει όλες τις διαρθρωτικές προσαρμογές ώστε να υπάρξει μια πιο ανταγωνιστική οικονομία.
Ο υπουργός καταλήγει στη δήλωσή του ότι αυτή η κοινή προσέγγιση είναι μια κατεύθυνση στην οποία παρατάσσεται και η κυβέρνηση και μεταφράζεται με συγκεκριμένα μέτρα και πολιτικές που θα ανακοινωθούν μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία των συναντήσεων με τους αξιωματούχους του ΔΝΤ.
Συνάντηση με Πρωθυπουργό
Ο Υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Γ. Α. Παπανδρέου και τον ενημέρωσε για τις επαφές που είχε στην Ουάσιγκτον, στο πλασίο των εργασιών του ΔΝΤ, τις διμερείς συναντήσεις του, καθώς και για την πορεία των διαπραγματεύσεων - στην Αθήνα - με το μικτό κλιμάκιο της ΕΚΤ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΔΝΤ.
Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου πρόσθεσε, σε δηλώσεις του, ότι "οι διαπραγματεύσεις προχωρούν καλά. Ελπίζουμε να ολοκληρωθούν σύντομα και να έχουμε, συνεπώς, ένα τριετές πλαίσιο οικονομικής πολιτικής και τους όρους χρηματοδότησης, ώστε να συνεχιστεί - και είμαι απόλυτα σίγουρος γι΄αυτό - ο απρόσκοπτος δανεισμός της Ελλάδας".
Ερωτηθείς αν τα μέτρα θα αγγίξουν τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα, ο υπουργός απάντησε ότι "υπάρχει μια συζήτηση εν εξελίξει. Εμείς έχουμε πει ότι το ζήτημα ανταγωνιστικότητας της χωρας έχει να κάνει με διαρθρωτικά θέματα και θέματα τιμών και όχι με το ύψος των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, που, όπως όλοι ξέρουμε, είναι πολύ χαμηλό".
Η Μέρκελ έχει εμπιστοσύνη στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ και το ΔΝΤ
Η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ δήλωσε σήμερα ότι έχει "εμπιστοσύνη" στις διαπραγματεύσεις που γίνονται μεταξύ της Ελλάδας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), οι οποίες πρόκειται να καταλήξουν στο πρόγραμμα οικονομικών μέτρων που απαιτεί το Βερολίνο για την αποδέσμευση της βοήθειας για την Αθήνα.
"Έχω εμπιστοσύνη" στην έκβαση των διαπραγματεύσεων που γίνονται μεταξύ του ΔΝΤ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ελληνικής κυβέρνησης, δήλωσε η Μέρκελ σε μικρή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, η οποία αποσκοπούσε ολοφάνερα στο να θέσει σε νέο πλαίσιο τη συζήτηση γύρω από το θέμα αυτό στη Γερμανία και στην Ευρώπη.
"Το λέω ξεκάθαρα, η Γερμανία θα βοηθήσει (την Ελλάδα) αν πληρούνται οι προϋποθέσεις", σημείωσε επίσης η καγκελάριος.
Ταυτοχρόνως η Μέρκελ υπογράμμισε ότι "κατανοεί πολύ καλά τις ανησυχίες των ανθρώπων στη Γερμανία" και προσέθεσε ότι γι' αυτό επιμένει "σε ένα πλήρες, καλά προετοιμασμένο πρόγραμμα".
Η Μέρκελ απέκλεισε τέλος την υπόθεση για μια έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, σημειώνοντας ότι αυτό το ενδεχόμενο, στο οποίο αναφέρθηκαν διάφοροι στη Γερμανία τις τελευταίες ημέρες, "δεν αποτελεί επιλογή" και υπογράμμισε ότι το μόνο αποτέλεσμα που έχει είναι να προκαλεί ανησυχία στις αγορές.
Επείγουσα έγκριση του ν/σ για βοήθεια προς Ελλάδα επιδιώκει ο Σόιμπλε
Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε συναντήθηκε σήμερα με τους ηγέτες των πολιτικών κομμάτων της χώρας για να συζητήσει την ταχεία κατάρτιση ενός νομοσχεδίου βάσει του οποίου θα χορηγηθεί βοήθεια προς την Ελλάδα πριν από τις 19 Μαΐου.
Ολα τα κοινοβουλευτικά κόμματα είναι "ουσιαστικά έτοιμα να βοηθήσουν την οικονομικά δοκιμαζόμενη Ελλάδα", δήλωσε ο Σόιμπλε μετά τη σύσκεψη.
Ο γερμανός αξιωματούχος πρόσθεσε ότι το νομοσχέδιο μπορεί τώρα να είναι έτοιμο μέσα στην επόμενη εβδομάδα, πράγμα που θα ανοίξει το δρόμο για τη χορήγηση περίπου 8,4 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ελλάδα, μέσω κρατικής τράπεζας.
"Ανέφερα στους κοινοβουλευτικούς ηγέτες τις ανάγκες της Ελλάδας και ζήτησα να πραγματοποιήσουμε τη συζήτηση και τη διαδικασία λήψης αποφάσεων στη Βουλή, ώστε να είμαστε σε θέση - όπως και άλλες χώρες - να κάνουμε διαθέσιμα στην Ελλάδα τα αναγκαία δάνεια πριν από τις 19 Μαΐου, αν χρειαστεί", δήλωσε ο Σόιμπλε στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση.
Οπως είπε, ενδεχόμενη αποτυχία της Ελλάδας να αναχρηματοδοτήσει στις 19 Μαΐου το ευρω-ομόλογο ύψους 8,5 δισ. ευρώ θα είχε "απρόβλεπτες συνέπειες".
Ο Σόιμπλε υπογράμμισε ακόμα ότι το Βερολίνο είναι έτοιμο να υπερασπιστεί τη σταθερότητα του ευρώ και επιθυμεί να ολοκληρωθούν οι συνομιλίες ανάμεσα στην Ελλάδα, την ΕΕ και το ΔΝΤ ως το Σαββατοκύριακο.
"Το θέμα είναι να προστατεύσουμε τη σταθερότητα του κοινού νομίσματος", είπε.
Ο Σόιμπλε είπε ότι τόσο ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν όσο και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν- Κλοντ Τρισέ θα βρίσκονται μεθαύριο Τετάρτη στο Βερολίνο όπου θα έχουν συνομιλίες με τους ηγέτες των κομμάτων, πολλοί από τους οποίους αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό το θέμα της οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα.
Αντίθετα ο ηγέτης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της αντιπολίτευσης Ζίγκμαρ Γκάμπριελ κατηγόρησε τη γερμανική κυβέρνηση ότι προσπαθεί να καθυστερήσει τη λήψη απόφασης για τη βοήθεια προς την Ελλάδα ως τις κρίσιμες εκλογές στο ομόσπονδο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας στις 9 Μαΐου.
"Σύντομα και καλά" θα ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις Ελλάδας-ΔΝΤ/ΕΕ/Επιτροπής, προέβλεψε ο κ. Τρισέ
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ζαν-Κλοντ Τρισέ με δηλώσεις του στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, που έδωσε σήμερα στη Νέα Υόρκη, εκτίμησε ότι οι διαπραγματεύσεις Ελλάδας-Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ΕΚΤ, με θέμα το ελληνικό εξωτερικό χρέος, θα ολοκληρωθούν "σύντομα και καλά".
"Δεν μπορώ να σχολιάσω περισσότερο τώρα, επειδή οι διαπραγματεύσεις αυτές συνεχίζονται τούτην την ώρα", δήλωσε ο κ. Τρισέ, που απαντούσε σε μία ερώτηση ενός πρώην αιρετού, ελληνο-αμερικανικής καταγωγής, αλλά γενικώς έδωσε στους παριστάμενους την εντύπωση, ότι προσπάθησε να αποφύγει το θέμα της ελληνικής (δημοσιονομικής) κρίσης.
"Δεν θέλω να κάνω σχόλια, δεν θα μπορούσα, τώρα, να κάνω σχόλια" (...) "για διαπραγματεύσεις οι οποίες συνεχίζονται" μεταξύ Αθηνάς και ΕΚΤ/ΔΝΤ/Επιτροπής των Βρυξελλών, υπογράμμισε ο κ. Τρισέ.
"Όμως, έχω εμπιστοσύνη ότι (αυτές οι διαπραγματεύσεις) θα ολοκληρωθούν σύντομα και καλά", υπογράμμισε αμέσως μετά, αναδεικνύοντας στο σημείο αυτό της συνέντευξης Τύπου την παρουσία της ΕΚΤ σε αυτές τις διαπραγματεύσεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.