30.4.10

Οι απεργιακές συγκεντρώσεις την Πρωτομαγιά

 Με αφετηρία την Πρωτομαγιά τα συνδικάτα προαναγγέλουν νέες κινητοποιήσεις ενάντια στα σκληρά μέτρα που ανάμενεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση, μετά τις διαβουλεύσεις με την τρόικα ΔΝΤ-ΕΚΤ-ΕΕ για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης.

   «Η φετινή Πρωτομαγιά βρίσκει τους εργαζόμενους της χώρας μας σε θέση μάχης και αγώνα για την υπεράσπιση των βασικών και θεμελιακών εργασιακών τους δικαιωμάτων που έχουν μπει πλέον στη κλίνη του προκρούστη των περικοπών» αναφέρει ανακοίνωση της ΓΣΣΕ, ενώ η ΑΔΕΔΥ κάνει λόγο για «πρωτόγνωρη επίθεση στα βασικά και θεμελιώδη κοινωνικά δικαιώματά μας» καθώς «οι πολιτικές που ακολουθούνται οδηγούν τους εργαζόμενους και την κοινωνία στη φτώχεια, την εξαθλίωση, την ανασφάλεια, ενώ διατηρούν και αυξάνουν τα προνόμια των οικονομικά ισχυρών, των τραπεζών και των επιχειρήσεων».
   Η απεργιακή συγκέντρωση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ θα πραγματοποιηθεί στις 11 το πρωί στην πλατεία Κλαυθμώνος.
   Την ίδια ώρα, το ΠΑΜΕ καλεί σε συγκέντρωση στο Σύνταγμα.
   Στο μεταξύ, η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ έχουν κηρύξει 24ωρη πανελλαδική απεργία για την Τετάρτη 5 Μαΐου, ενώ οι Ομοσπονδίες δασκάλων (ΔΟΕ) και καθηγητών (ΟΛΜΕ) προχωρούν σε 48ωρη απεργία στις 4 και 5 Μαΐου και προσανατολίζονται σε απεργία κατά την ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου.
   «Βρισκόμαστε μπροστά στην πιο άγρια, απροκάλυπτη και άδικη επίθεση που εξαθλιώνει τη ζωή μισθωτών, συνταξιούχων και ανέργων. Η απάντηση θα δοθεί τώρα στο δρόμο. Η κυβέρνηση κάτω από τέτοιες εξελίξεις οφείλει άμεσα να αναλογιστεί τις ιστορικές της ευθύνες, για την χωρίς προηγούμενο αντικοινωνική πολιτική», δήλωσε ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος.
   Χθες το απόγευμα, πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών, συγκέντρωση των Πρωτοβάθμιων Σωματείων "για να δώσουν την πρώτη απάντηση".
   Την ίδια ώρα, οι ωρομίσθιοι και αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, μέλη της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ, που αντιδρούν κατά του νομοσχεδίου που αφορά τον τρόπο διορισμού των εκπαιδευτικών, έκαναν συλλαλητήριο που ξεκίνησε από τα Προπύλαια και κατέληξε έξω από την Βουλή, στο Σύνταγμα.
   Στο μεταξύ, προβληματισμό και ανησυχία εξέφρασαν οι εκπρόσωποι των συνδικάτων σε δηλώσεις τους μετά τη σύσκεψη του πρωθυπουργού με τους παραγωγικούς φορείς, που πραγματοποιήθηκε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου.
   «Εχουμε πάρει ήδη μια γεύση ενός πολύ σκληρού πακέτου μέτρων που θα οδηγήσουν στην ύφεση» δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος.
   «Αντιδρούμε γιατί οι πολιτικές είναι μονομερείς και άδικες και θα προσπαθήσουμε με τους αγώνες να περιορίσουμε την έκταση αυτής της επίθεσης» τόνισε, ενώ έκανε λόγο για δανειστές, που «εκβιάζουν και δεν επιδέχονται διαπραγματεύσεις», ενώ η χώρα βρίσκεται «στην πιο δύσκολη στιγμή της μεταπολεμικής της ιστορίας».
   Ερωτηθείς αν φοβάται κοινωνική αναταραχή, απάντησε ότι αυτή ήδη υπάρχει και πρόσθεσε ότι στις συνομιλίες του με την τρόικα τους ανέφερε την ελληνική παροιμία ότι "όποιος σπέρνει ανέμους θερίζει θύελλες".
   Ο κ. Παναγόπουλος επιβεβαίωσε ότι με επιστολή του στον πρωθυπουργό ζήτησε «να γίνει αυτοτελής συνάντηση με τη ΓΣΕΕ και όχι μόνο με τους Προέδρους των κοινωνικών οργανώσεων», σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν είναι βέβαιος αν θα έχει νόημα μια τέτοια συνάντηση, καθώς η εξέλιξη της κατάστασης είναι ραγδαία και ενδεχομένως τα μέτρα να ανακοινωθούν μέχρι την Κυριακή.
   Σε ό,τι αφορά την τύχη του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα είπε ότι θεωρεί πως «τις παρεμβάσεις μας και την αντίδραση που είχαμε, την εμμονή που δείξαμε, τεκμηριωμένη και με τα συντριπτικά στοιχεία που παρουσιάσαμε, πρέπει να έχουν υποχωρήσει απ' αυτή την απαίτησή».
   Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας της ΑΔΕΔΥ Ηλίας Ηλιόπουλος έκανε λόγο για «μια τελειωμένη ιστορία που συζητήθηκε ερήμην, τουλάχιστον των εργαζομένων του δημοσίου τομέα» και για «μια απόφαση, που έρχεται να επιδεινώσει τη ζωή των εργαζομένων και των συνταξιούχων».
   Η περικοπή του 13ου και 14ου μισθού και σύνταξης, το επί τρία χρόνια πάγωμα των μισθών, η αλλαγή των συντελεστών των έμμεσων φόρων και όλα όσα δεν έχουν ανακοινωθεί, έρχονται να επιβαρύνουν ακραία τη ζωή των πολιτών και μάλιστα μονόπλευρα, είπε ο κ. Ηλιόπουλος, ο οποίος εκπροσώπησε την ΑΔΕΔΥ, καθώς ο κ. Παπασπύρος βρισκόταν στις Βρυξέλλες.
   Ο κ. Ηλιόπουλος μίλησε για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων ενώ υπενθύμισε την απεργία της 5ης Μαΐου.
   Οι κοινωνικές και παραγωγικές δυνάμεις της χώρας δεν έχουν να αθροίσουν τις προσπάθειές τους για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της χώρας. Πρέπει να εργαστούμε έτσι, ώστε η παραγωγική και κοινωνική δραστηριότητα να συγκλίνουν στο στόχο, δήλωσε ο πρόεδρος της ΟΚΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος.
   Ερωτηθείς για τον ιδιωτικό τομέα, ο κ. Πολυζωγόπουλος είπε ότι αυτός έχει τους δικούς του κανόνες, όμως πρέπει να υπάρχει, να υποστηρίζεται και να αυξάνεται για να απορροφά και την ανεργία.
   Ενώ σε ό,τι αφορά τις "κόκκινες γραμμές", ο πρόεδρος της ΟΚΕ είπε ότι πρέπει να υπάρχει ένας ελάχιστος κοινωνικός παρονομαστής, ώστε να μην αυξάνεται η φτώχεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.