Με ψήφους του ΠΑΣΟΚ και μετά από πολύωρη συζήτηση, ψηφίστηκε στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο.
Στην ομιλία του, ο υπουργός Εργασίας, Ανδρέας Λοβέρδος, απάντησε στις κατηγορίες για αθέτηση των υποσχέσεων σχετικά με το Ασφαλιστικό , αντέλεξε στα κόμματα της αντιπολίτευσης πως δεν έχουν να παρουσιάσουν ολοκληρωμένη αντιπρόταση για ένα σύστημα που έχει αποδειχθεί αποτυχημένο, εξέφρασε την δυσφορία του για την υποτίμηση των θετικών όψεων του νομοσχεδίου, αλλά άφησε και ανοιχτό το ενδεχόμενο βελτίωσης των όρων εφαρμογής του Μνημονίου, σε περίπτωση που τα ελληνικά δικαστήρια καταδικάσουν συγκεκριμένες διατάξεις του νομοσχεδίου ως αντισυνταγματικές.
«Το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν ανακάλυψε κανένα θέμα συνταγματικότητας στο νομοσχέδιο. Αν όμως το Συμβούλιο της Επικρατείας βρει θέμα, γιατί να είναι κακό για την κυβέρνηση;» ανέφερε ο κος Λοβέρδος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ, Κώστα Τσιάρα.
«Όταν φτιάχναμε το Μνημόνιο, η Τρόικα άκουγε μονάχα δύο ειδών επιχειρήματα - δημοσιονομικής φύσεως και διεθνούς νομολογίας. Παρότι παρέκαμπτε επιχειρήματα εσωτερικού δικαίου, ενδιαφερόταν για επιχειρήματα που επικαλούνταν την νομολογία του δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Η Ελλάδα ωστόσο, δεν είναι τυχαία χώρα: Ανήκει στην Ευρωζώνη - και η νομολογία των ανωτάτων δικαστηρίων των χωρών της Ευρωζώνης, δημιουργεί δεδομένα. Είναι αποκούμπι για εμάς» ανέφερε ο κος Λοβέρδος.
Αντίστοιχη απάντηση επεφύλαξε και ο υπουργός Εργασίας κατά την πρωινή συνεδρίαση, απαντώντας στην εκπρόσωπο των δικηγορικών συλλόγων, Μαρία Τσίπρα που τον προειδοποίησε με προσφυγές των κοινωνικών φορέων ενάντια στο νομοσχέδιο: «Κάθε προσφυγή δεν είναι απειλητική για μας. Είναι ευπρόσδεκτη, γιατί κάθε απόφαση δικαστηρίου δημιουργεί συνηγορίες».
Κατά τα άλλα, ο υπουργός Εργασίας, αποδέχθηκε «εν μέρει» τις εναντίον του αιτιάσεις, για αθέτηση των κυβερνητικών δεσμεύσεων για το Ασφαλιστικό: «Οι εισφορές δεν αυξάνονται. Δεν αυξάνονται τα γενικά όρια ηλικίας, αλλά μόνον οι μέσοι όροι - και η αύξηση του μέσου όρου, είναι απαραίτητη. Για το τρίτο «δεν», υπάρχει όντως θέμα. Έχουμε διαρθρώσει ένα σύστημα που παράγει 7% μείωση των συντάξεων μεσοσταθμικά.
Το ποσοστό αναπλήρωσης κατεβαίνει στο 64% με τη λειτουργία του αναλογικού συστήματος, με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης. Δεν κρύβουμε πως κάποιος θα κρίνει και την περικοπή της 13ης και 14ης σύνταξης. Είναι δίκαιο να πείτε ότι υπάρχει θέμα. Έχουμε όμως τις δυνατότητες να φύγουμε απ' τις αξιώσεις των δανειστών μας; Δεν θα πηγαίναμε εκεί αν δεν υπήρχαν τα γεγονότα του Μαΐου και το Μνημόνιο - και είναι θέμα της κυβέρνησης, με μείωση της σπατάλης και αναπτυξιακή πολιτική, να αυξήσει την εισοδηματική της πολιτική» ανέφερε ο υπουργός Εργασίας.
Ο κος Λοβέρδος επίσης, υπενθύμισε πως το νομοσχέδιο, εκτός από τις δεδομένες αρνητικές του όψεις, έχει και θετικά στοιχεία, όπως είναι η ρύθμιση για την διαδοχική σύνταξη, το εργόσημο, ο διαχωρισμός των συντάξεων και των υπηρεσιών υγείας, ο προσδιορισμός των συντάξεων που θα προκύπτει από «ακλόνητα δεδομένα», στερώντας αρμοδιότητες «από τους Μαυρογιαλούρους».
«Πρέπει να έχουμε ανοιχτή την προσδοκία των πολιτών, ότι μετά την έξοδο από την κρίση, η 13η και 14η σύνταξη, σταδιακά θα επανέλθουν» επεσήμανε ο Χρήστος Πρωτόπαπας (ΠΑΣΟΚ). «Να επιδιώξουμε μία ακόμη μεταβατική περίοδο για τις μητέρες με ανήλικα τέκνα» πρότεινε.
Να μην καταργηθεί η 13η και 14η σύνταξη, ζήτησε και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Π. Κουρουμπλής, υποστηρίζοντας πως «αν εργαστούμε όλοι μαζί, θα βρεθεί το 1,8 δισ. ευρώ, ώστε να δοθούν στους συνταξιούχους». Ο κος Κουρουμπλής εμφανίστηκε και δύσπιστος στις διαβεβαιώσεις του υπουργού για βιωσιμότητα του νέου Ασφαλιστικού μέχρι το 2060, υπενθυμίζοντας πως τέτοιου είδους δηλώσεις έκανε και ο Δημήτρης Ρέππας για το αντίστοιχο δικό του νομοσχέδιο. «Εσείς λέτε σήμερα, ότι θα φθάσει μέχρι το 2060. Ποιος το εγγυάται αυτό;» αναρωτήθηκε.
Αντίστοιχη παρατήρηση επεφύλαξε και η βουλευτής της ΝΔ, Ευγενία Τζουμάνη για την επικουρική ασφάλιση, ζητώντας «κανόνες που να την εξασφαλίζουν».
«Η εγγύηση, δεν σημαίνει πάντα χρηματοδότηση» απάντησε ο κος Λοβέρδος. «Σημαίνει και κανόνες λειτουργίας, έλεγχο της πορείας των πόρων, διαρκή εποπτεία. Δεν είναι η εγγύηση ένα θέμα μιας παρέμβασης και τέρμα».
Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Έκτωρ Νασιώκας δήλωσε πως ο ίδιος δεν πρόκειται να υπερψηφίσει διάταξη που να νομιμοποιεί παράνομες συμβάσεις της Νέας Δημοκρατίας στα νοσοκομεία.
Έντονα επικριτική για το νομοσχέδιο, υπήρξε τέλος, η ανεξάρτητη, πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Σοφία Σακοράφα, η οποία υποστήριξε ότι ο υπουργικός ισχυρισμός ότι «δεν υπάρχει σάλιο», υπήρξε ο προάγγελος μιας πολιτικής που αποσκοπεί στο να αλλάξει την αρχιτεκτονική του Ασφαλιστικού και να το καταστήσει κεφαλοποιητικό: «Όχι απλά καταργείται η τριμερής χρηματοδότηση, αλλά παρουσιάζεται και ως συμβολή του κράτους, η καταβολή ενός προνοιακού επιδόματος, για να θολώσει το πεντακάθαρο μήνυμα, ότι η σύνταξη επαφίεται στους νόμους της αγοράς, και μάλιστα στην ανθρωποφάγο αυτή εποχή» ανέφερε η βουλευτής.
Αντιδρούν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ
Την έντονη επίκριση της ΑΔΕΔΥ και της ΓΣΕΕ, συνάντησε στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, όσο και ο υπουργός Εργασίας, Ανδρέας Λοβέρδος για τους χειρισμούς του.
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, δεσμεύθηκε πως η επικείμενη εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας, "δεν θα συμβασιοποιήσει το Μνημόνιο" και κατηγόρησε τον υπουργό ότι με τα Προεδρικά Διατάγματα που παρουσίασε για τα εργασιακά, δυναμίτισε τον κοινωνικό διάλογο υιοθετώντας τις θέσεις του ΣΕΒ - και ειδικά σε ό,τι αφορά το ζήτημα της Διαιτησίας των εργασιακών διαφορών, διαστρέβλωσε και το ίδιο το γράμμα του Μνημονίου.
Ο κος Παναγόπουλος, τόνισε πως το Μνημόνιο προβλέπει την "ισοτιμία" εργοδοτών και εργαζομένων στο δικαίωμα προσφυγής στην Διαιτησία, για όποια πλευρά δεν έχει απορρίψει προηγουμένως, την συμβιβαστική πρόταση του διαμεσολαβητή - και "αντ' αυτού, ο υπουργός Εργασίας, θεσπίζει ως μοναδική δυνατότητα προσφυγής στη Διαιτησία, την από κοινού προσφυγή". Ο Ανδρέας Λοβέρδος, απάντησε πως οι εκπρόσωποι της "Τρόικας", δίνουν στο Μνημόνιο, ακριβώς την ερμηνεία που περιέχουν τα δημοσιοποιηθέντα Προεδρικά Διατάγματα. "Δεν με ενδιαφέρει τι λένε οι συνομιλητές σας. Εγώ μιλώ καλά ελληνικά και διαβάζω τι αναφέρει το Μνημόνιο" ανταπάντησε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ. "Τα Προεδρικά Διατάγματα, συνιστούν λεόντεια παρέμβαση υπέρ των μεγάλων εργοδοτικών συμφερόντων, την ώρα που βρισκόμαστε σε έναν δρόμο συνεννόησης, τουλάχιστον με τους εκπροσώπους των μικρών επιχειρήσεων" προσέθεσε.
Οι εκπρόσωποι των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, εμφανίστηκαν στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, με αισιοδοξία για την επίτευξη υπογραφής συλλογικής σύμβασης και με ρητή αντίθεση στην κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης. Ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, Β. Κορκίδης, δεσμεύθηκε για τον κλάδο του, ότι θα κάνει ό,τι δυνατόν να μην αυξηθούν οι απολύσεις συνεπεία της ευελιξίας που επιτάσσει το Μνημόνιο και σημείωσε πως "ουσιαστικά βρισκόμαστε εδώ, επειδή το θέλουν οι δανειστές μας" - σε αντίθεση με τον πρόεδρο του ΣΕΒ, Δημήτρη Δασκαλόπουλο, που θεώρησε λίαν επώδυνα τα μέτρα επειδή λαμβάνονται καθυστερημένα.
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Δ. Ασημακόπουλος, υπογράμμισε την αναγκαιότητα συνεργασίας μεταξύ εργαζομένων και επιχειρηματιών προκειμένου να υπάρξει υγιής επιχειρηματικότητα, καθώς "δεν πρόκειται να πιάσουμε κορόιδα τους ξένους επενδυτές να έρθουν να επενδύσουν εδώ, αν θα έχει αποδομηθεί η ελληνική οικονομία".
Σε ό,τι ωστόσο αφορά την ερμηνεία του Μνημονίου, ο κος Ασημακόπουλος ανέφερε χαρακτηριστικά, πως "θα το ακολουθήσουμε και θα το ερμηνεύσουμε όπως πρέπει. Γιατί και με τη βοήθειά σας κε υπουργέ, μπήκαν κάποια πράγματα στο Μνημόνιο όπως θέλαμε. Θέματα που είναι στα όρια ερμηνειών και εννοιών του Μνημονίου, μπορεί ο Πρωθυπουργός, ή οι επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου να τα επιλύσουν και να δώσουν πράσινα ή κόκκινα φώτα".
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, κατέθεσε επίσης εναλλακτική πρόταση, με την οποία συμφώνησε και ο Β. Κορκίδης, για προσφυγή στην Διαιτησία μία φορά την τριετία, διορισμό "προσώπων εμπιστοσύνης" ως διαιτητών και περιορισμό των αρμοδιοτήτων τους, μονάχα στις οικονομικές και όχι θεσμικές διεκδικήσεις.
Περισσότερο απαισιόδοξος εμφανίστηκε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημ. Δασκαλόπουλος, ο οποίος κατηγόρησε τη ΓΣΕΕ, για πλήρη αντίθεση σε όσες προτάσεις κατά καιρούς έχει διατυπώσει ο ΣΕΒ, προς την κατεύθυνση των αλλαγών στο εργασιακό καθεστώς, για απογείωση της επιχειρηματικότητας.
Ο υπουργός Εργασίας, Ανδρέας Λοβέρδος, επανέλαβε την παλαιότερη έκκλησή του προς τους κοινωνικούς εταίρους "να βρουν κοινή συνισταμένη": "Είπαμε επανειλημμένα, πως αν εσείς συμφωνήσετε, το υπουργείο δεν χρειάζεται να είναι παρόν. Και αυτό αφορά όλα τα θέματα που ο 3845 περιλαμβάνει (διαιτησία, απολύσεις κλπ)…" ανέφερε.
Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, εμφανίστηκαν "εχθρικοί" προς το περιεχόμενο του νέου ασφαλιστικού. Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Σπύρος Παπασπύρος, διέκρινε "μείζον δημοκρατικό ζήτημα" στην εφαρμογή μέτρων που κινούνται στην αντίθετη κατεύθυνση εκείνων που επέλεξε ο ελληνικός λαός στις πρόσφατες εκλογές - και κάλεσε τη Βουλή, "αφού η κυβέρνηση δεν απέσυρε το νομοσχέδιο, να της δοθεί το περιθώριο να φέρει νέο". Όσο για τις ρυθμίσεις στην επικουρική ασφάλιση, κατόπιν αναλογιστικών μελετών, τόνισε πως "οι αναλογιστικές μελέτες έχουν και τις παραδοχές τους.
Η οικονομία και η κοινωνία, δεν μπορεί να έχει προβλέψεις για το 2040 και το 2060 σε συνθήκες εργαστηρίου. Κι εκεί είναι και η διαφωνία μας με πολλούς ειδικούς, που θέλουν να εκφράζουν απόψεις ως θεϊκή δύναμη ανώτερη απ' τις κοινωνίες".
"Προφανώς υπάρχει απαξίωση της Πολιτείας για τις επικουρικές συντάξεις" παρατήρησε ο Σταύρος Κούκος (ΟΤΟΕ). "Το Σύνταγμα επιτάσσει προστασία της κοινωνικής ασφάλισης και υπάρχει πληθώρα αποφάσεων του ΣτΕ, που λένε ότι η προστασία της κοινωνικής ασφάλισης είναι υποχρέωση του κράτους, τόσο στο μέρος της κύριας, όσο και της επικούρησης. Τίθεται συνταγματικό ζήτημα" ανέφερε ο κος Κούκος.
"Θυμάμαι αναφορές του ΠΑΣΟΚ και του κου Λοβέρδου, που έλεγαν ότι σε καμία περίπτωση το πρόβλημα του Ασφαλιστικού δεν είναι θέμα παροχών, αλλά εισροών. Εδώ δεν βλέπουμε κάτι που να δίνει εγγυήσεις για το χτύπημα της σπατάλης και της εισφοροδιαφυγής, που στον κλάδο μας αγγίζει το 64%" ανέφερε ο Λεωνίδας Καραθανάσης, εκπρόσωπος των υπαλλήλων Επισιτισμού και Τουριστικών Επαγγελμάτων. "Για να χτυπηθεί η εισφοροδιαφυγή θα πρέπει να μειωθεί το εργατικό κόστος - ειδικά στις σημερινές συνθήκες κρίσης" υποστήριξε από πλευράς του, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, Σταύρος Ανδρεάδης.
Τέλος, ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, Κώστας Ζιώγας, έκανε λόγο για "αντιασφαλιστικό τερατούργημα", εντάσσοντας το νομοσχέδιο στους "σχεδιασμούς των Ευρωσυνθηκών για μείωση του κόστους εργασίας". Ιδιαίτερα ο κος Ζιώγας στάθηκε στην κατάργηση του συντελεστή υπολογισμού των ελάχιστων ενσήμων - "κάτι που ήταν ανάχωμα στην εργοδοτική αυθαιρεσία" - και υποστήριξε πως γενικότερα, το κράτος με το νομοσχέδιο, "αποσκοπεί να απαλλαγεί από τις υποχρεώσεις του στο χώρο της ασφάλισης".
Δηλώσεις Γ.Πεταλωτή
«Εμείς λαμβάνουμε υπόψη όλες τις παρατηρήσεις, είναι γνωμοδότηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, υπάρχει όμως ένα συγκεκριμένο πλαίσιο, στο οποίο είμαστε υποχρεωμένοι να κινηθούμε και αυτό κάνουμε», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής, ερωτηθείς σχετικά με τη γνωμοδότηση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, σύμφωνα με την οποία κρίθηκαν αντισυνταγματικές ορισμένες διατάξεις του ασφαλιστικού του δημοσίου.
«Ας μην ξεχνάμε ότι τα ζητήματα που βάζει αυτό το ασφαλιστικό νομοσχέδιο είναι δεκάδες αν όχι εκατοντάδες. Άρα όταν τα υπόλοιπα ζητήματα έχουν κριθεί ότι είναι συμβατά με το Σύνταγμα, το να υπάρχει μια αντισυνταγματικότητα σε ένα συγκεκριμένο σημείο είναι κάτι που αντιμετωπίζεται και μάλιστα εύκολα», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.