15.1.10

Η βρετανική κυβέρνηση απολογείται στα θύματα της θαλιδομίδης


Η βρετανική κυβέρνηση ζήτησε χθες συγγνώμη από τα θύματα της θαλιδομίδης, μισό αιώνα αφότου χιλιάδες νεογνά γεννήθηκαν με παραμορφώσεις εξαιτίας της λήψης του σκευάσματος από τις εγκύους μητέρες τους, για την καταπολέμηση της πρωινής ναυτίας. Το φάρμακο κυκλοφορούσε στην αγορά από το 1958 μέχρι το 1961, όταν και αποσύρθηκε.
"Η κυβέρνηση εκφράζει την ειλικρινή της λύπη και συμπάθεια προς τα θύματα, για τα δεινά στα οποία υποβλήθηκαν. Αναγνωρίζουμε τις σωματικές δυσκολίες και την ψυχική ταλαιπωρία που υπέστησαν τόσο τα παιδιά, όσο και οι οικογένειές τους. Αναγνωρίζουμε επίσης ότι πολλοί από τους επιζήσαντες περίμεναν για μεγάλο χρονικό διάστημα αυτή την απολογία", δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Υγείας, Μάικ Ο' Μπράιεν, μιλώντας ενώπιον του κοινοβουλίου.
Το σκάνδαλο της θαλιδομίδης πυροδότησε μία παγκόσμια και εκ βάθρων αναθεώρηση του συστήματος δοκιμής και έγκρισης των φαρμάκων, ενώ ενίσχυσε το κύρος του αμερικανικού Οργανισμού Φαρμάκων και Τροφίμων, που ήταν ο μόνος ο οποίος είχε αρνηθεί να εγκρίνει το σκεύασμα.
Περίπου 10.000 βρέφη σε όλο τον κόσμο γεννήθηκαν με παραμορφωμένα ή χωρίς καθόλου άκρα. Στην Βρετανία, το Ίδρυμα Θαλιδομίδης παρέχει βοήθεια σε 466 άτομα, που λαμβάνουν λιγότερες από 20.000 στερλίνες ετησίως ως αποζημίωση από την εταιρεία που παρασκεύασε το φάρμακο.
Ο υπουργός ανακοίνωσε πως η κυβέρνηση θα χρηματοδοτήσει τριετές πιλοτικό πρόγραμμα με το ποσόν των 20 εκατ. στερλινών για την υποστήριξη των θυμάτων. (REUTERS, BBC)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.