Ο Ερυθρός Σταυρός εκτιμά ότι 45.000-50.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στον καταστροφικό σεισμό που συγκλόνισε την Αϊτή, ενώ οι ομάδες διάσωσης δίνουν μάχη με το χρόνο για να βρουν επιζώντες κάτω από τα ερείπια.
Οι ΗΠΑ θα στείλουν πάνω από 3.500 στρατιώτες και 2.200 πεζοναύτες, αλλά ανταποκριτές μεταδίδουν ότι η βοήθεια καθυστερεί. Ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, υποσχέθηκε ότι η χώρα του θα καταβάλει μια από τις μεγαλύτερες ανθρωπιστικές προσπάθειες στην πρόσφατη ιστορία των ΗΠΑ και πρόσθεσε ότι η Αϊτή «δεν πρέπει να ξεχαστεί» στην ώρα της ανάγκης.
Ο πρόεδρος Ομπάμα και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, συνεργαζόμενοι με την Βραζιλία, τον Καναδά και άλλες χώρες, θα διοργανώσουν διάσκεψη για την ανοικοδόμηση της Αϊτής, ανακοίνωσαν τα Ηλύσια Πεδία.
Ανταποκριτές στο Πορτ-ο-Πρενς μεταδίδουν ότι πτώματα στοιβάζονται στους δρόμους και δεν υπάρχει ακόμη ένδειξη συντονισμένης προσπάθειας για την ανακούφιση των πληγέντων. Οι ίδιοι οι κάτοικοι σκάβουν με τα χέρια για να απεγκλωβίσουν τυχόν επιζώντες.
Η πρώτη ομάδα 100 ατόμων της 82ης Αερομεταφερόμενης Μονάδας του αμερικανικού στρατού αναμενόταν να φθάσει στην Αϊτή μέχρι το τέλος της χθεσινής ημέρας, και εκατοντάδες άλλοι σήμερα.
Η αμερικανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας σταμάτησε, νωρίτερα, τις πολιτικές πτήσεις βοήθειας προς την Αϊτή, μετά από αίτημα της κυβέρνησης της χώρας, καθώς δεν υπάρχει αρκετός χώρος στο αεροδρόμιο για περισσότερα αεροσκάφη.
Ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών στην Αϊτή, Ντέιβιντ Γουίμχαρστ, δήλωσε ότι 188 άτομα από το προσωπικό του ΟΗΕ εξακολουθούν να αγνοούνται μετά την κατάρρευση του κτιρίου όπου στεγαζόταν ο Οργανισμός στο Πορτ-ο-Πρενς και ότι 36 άτομα από το στρατιωτικό και αστυνομικό προσωπικό του Οργανισμού έχουν χάσει τη ζωή τους.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι –Μουν, δήλωσε ότι θα περάσουν μέρες πριν υπάρξει ένας ακριβής απολογισμός για τα θύματα του σεισμού, αλλά εξέφρασε τους φόβους του ότι ο αριθμός αυτός θα είναι «πολύ υψηλός».
Βρετανική ομάδα διάσωσης με βαριά μηχανήματα και σκύλους έφθασε στην Αϊτή, ενώ καθ' οδόν βρίσκονται και συνεργεία διάσωσης και ανθρωπιστικής βοήθειας από την Κίνα, την Ε.Ε., τον Καναδά, τη Ρωσία και τις χώρες της Λατινικής Αμερικής.
Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, η οποία ματαίωσε ταξίδι της στην Ασία για να ασχοληθεί με την κρίση, δήλωσε ότι η Αϊτή θα αργήσει πολύ να ξεπεράσει την καταστροφή.
Η Παγκόσμια Τράπεζα θα προσφέρει 100 εκατομμύρια δολάρια έκτακτης βοήθειας, ενώ το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα καταβάλλει προσπάθειες ώστε να εφοδιάσει τη χώρα με 15.000 τόνους τροφίμων. (BBC, AFP, ASSOCIATED PRESS, REUTERS)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.