Τα στελέχη των μεγάλων αμερικανικών τραπεζών θα αρχίσουν σύντομα να εισπράττουν τα ετήσια μπόνους τους, παρά την αποδοκιμασία τους από τους συμπολίτες τους - αρχής γενομένης από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα- που θεωρούν ότι η καταβολή αυτού του είδους των αποδοχών τροφοδότησε την παγκόσμια οικονομική κρίση.
Βροχή δολαρίων θα πέσει στα στελέχη της Ουόλ Στριτ , καθώς ορισμένοι θα λάβουν "εξαψήφια, επταψήφια ή και οκταψήφια" ποσά, έγραφε την Κυριακή η εφημερίδα New York Times, πιθανόν υπό μορφήν μετοχών και όχι ρευστού.
Οικονομικοί αναλυτές θεωρούν ότι απέναντι στη δυσαρέσκεια της Ουάσινγκτον, οι μεγάλες τράπεζες θα διανείμουν τα μπόνους προσπαθώντας να ελαχιστοποιήσουν τις πολιτικές συνέπειες.
Ωστόσο, οι κινήσεις αυτές δεν θα αμβλύνουν την οργή των αμερικανών πολιτών, οι οποίοι εκλήθησαν να χρηματοδοτήσουν με 700 δισεκατομμύρια δολάρια τα προγράμματα διάσωσης των αμερικανικών τραπεζών οι οποίες επλήγησαν από την κρίση των ενυπόθηκων δανείων υψηλού κινδύνου (subprimes).
"Η σεζόν των μεγάλων πριμ, τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες, θα εξοργίσει τον αμερικανικό λαό", προέβλεψε η Κριστίνα Ρομέρ, πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Συμβούλων του Μπαράκ Ομπάμα.
Πολλά τραπεζικά στελέχη "απλώς συνεχίζουν να μην αντιλαμβάνονται την κατάσταση", δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του αμερικανού προέδρου, ο οποίος δήλωσε πρόσφατα ότι δεν έθεσε υποψηφιότητα για την προεδρία των ΗΠΑ για να βοηθήσει ένα τσούρμο καλοθρεμμένα στελέχη της Ουόλ Στριτ".
Αμερικανός αξιωματούχος προειδοποίησε χθες ότι ο αμερικανός πρόεδρος δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να επιβάλει επιπλέον φορολογία στις τράπεζες που διασώθηκαν από την πτώχευση με χρήματα των φορολογουμένων.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, το ζήτημα των μπόνους δεν είναι και τόσο απλό.
Ο περιορισμός του ύψους των μπόνους θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των μερισμάτων των μετόχων, ενώ η φορολόγηση των μπόνους εμπεριέχει τον κίνδυνο της εξόδου των καλύτερων στελεχών, προειδοποιεί ο Ντάγκλας Ελιοτ του Brookings Institution.
"Ορισμένες αποφάσεις που μπορεί να θεωρηθούν ικανοποιητικές σε συναισθηματικό επίπεδο θα έκαναν περισσότερο κακό παρά καλό", δήλωσε ο Ντάγκλας Ελιοτ, εκτιμώντας ότι η φιλολαϊκή λύση της αναβολής της καταβολής των μπόνους θα προκαλούσε έξοδο των καλύτερων στελεχών.
"Η Ουόλ Στριτ βρίσκεται σε αναταραχή για τα μπόνους των χρηματιστών. Δεν υπάρχει εύκολη λύση", προσθέτει.
Νέοι κανόνες έχουν ωστόσο θεσπισθεί, όπως αυτοί που εφαρμόσθηκαν από την κεντρική τράπεζα, ενώ ορισμένες από τις μεγάλες επενδυτικές τράπεζες, όπως η Goldman Sachs και η Morgan Stanley, επεξεργάζονται κανόνες που θέτουν πλαίσια στην καταβολή των μπόνους.
Ομως "η κουλτούρα δεν έχει αλλάξει: παρά τις κάποιες τροποποιήσεις εδώ και εκεί στον τρόπο λειτουργίας, οι μεγάλες τράπεζες εξακολουθούν να παρακινούν στην ανάληψη υψηλών κινδύνων προσφέροντας κολοσσιαία μπόνους", λέει ο Τζον Κόφι, καθηγητής του δικαίου στο Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης. Επιπλέον "ορισμένα στελέχη που δεν έλαβαν τα μπόνους τους για το 2009, θεωρούν ότι μετατέθηκαν για φέτος και περιμένουν τώρα την καταβολή τους".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.