«Τo Ταμείο μας μήνυσε τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, επειδή οι βαθμολογίες που έδιναν μας παρέσυραν σε επισφαλείς επενδύσεις. Στη μήνυση αναφέρεται πως είχαν δώσει ιδιαίτερα ευνοϊκές εκτιμήσεις σε μια σειρά από τοξικά προϊόντα που προκάλεσαν τεράστια ζημιά στους συνταξιοδοτικούς οργανισμούς», λέει στα «ΝΕΑ» ο ομογενής Γιάννης Γεωργίου Τζόρτζιτον, που λαμβάνει τη σύνταξή του από το Ταμείο Δημοσίων Υπαλλήλων του Οχάιο των ΗΠΑ.
Την εγκυρότητα των αξιολογήσεων των διεθνών οίκων που υποβίβασαν πρόσφατα την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας θέτουν υπό αμφισβήτηση δεκάδες μηνύσεις που υποβάλλονται τους τελευταίους μήνες στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού. Από τις μηνύσεις των συνταξιοδοτικών ταμείων του Οχάιο, της Καλιφόρνιας και της Επαρχίας του Κινγκ αποκαλύπτονται οι σχέσεις των οίκων με συγκεκριμένη τοξική επένδυση που συνδεόταν και με ελληνικό αμοιβαίο κεφάλαιο. Μάλιστα, όπως δείχνουν τα στοιχεία των εσόδων τους, είναι από τους λίγους που βγήκαν κερδισμένοι από την κρίση.
Η τελευταία από τις περίπου 50 μηνύσεις εναντίον των Standard & Ρoor΄s, Μoody΄s και Fitch υποβλήθηκε στις 20 Νοεμβρίου 2009 και ήταν αυτή των πολιτειακών συνταξιοδοτικών ταμείων του Οχάιο. Όπως ισχυρίζονται οι μηνυτές, τα Ταμεία τους έχασαν 457 εκατομμύρια δολάρια λόγω των επενδύσεών τους σε τοξικά προϊόντα, στα οποία οι οίκοι είχαν «άμεσα εμπλακεί στη δόμησή τους».
«Οι συντάξεις μας δεν κινδύνευσαν από τη ζημιά, καθώς τα αποθεματικά μας φτάνουν τα 80 δισεκατομμύρια. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν οφείλουμε να διεκδικήσουμε τα χρήματά μας», συμπληρώνει ο κ. Γεωργίου.
Ζημιά 1 δισ. δολάρια! Της μήνυσης των συνταξιοδοτικών ταμείων του Οχάιο είχαν προηγηθεί αυτές του Ταμείου των Δημοσίων Υπαλλήλων της Καλιφόρνιας, του οποίου η ζημιά υπολογίζεται στο 1 δισεκατομμύριο δολάρια, και της Επαρχίας του Κινγκ με εκτιμώμενες απώλειες ανάμεσα στα 70 και τα 100 εκατομμύρια.
«Η μήνυση κατά των Standard and Ρoor΄s και Μoody΄s υποβλήθηκε τον Ιούλιο του 2009 και ακολούθησαν άλλες. Πιστεύω ότι οποιοσδήποτε στον κόσμο παρασύρθηκε από τις βαθμολογήσεις που έδιναν στα τοξικά προϊόντα θα μπορούσε να τους μηνύσει», λέει ο συνταξιούχος του Ταμείου Δημοσίων Υπαλλήλων της Καλιφόρνιας κ. Αντώνης Πάπας.
Μέχρι σήμερα οι οίκοι δεν μετρούν ούτε μία ήττα στα αμερικανικά δικαστήρια. Οι προαναφερθείσες μηνύσεις- ιδίως αυτή του Οχάιο, σύμφωνα με τους «Νιου Γιορκ Τάιμς», και της Επαρχίας του Κινγκ, σύμφωνα με την «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ» - μπορεί να είναι οι σταθμοί ώστε οι Standard & Ρoor΄s, Μoody΄s και Fitch να αρχίσουν να πληρώνουν αυτούς που έχασαν επειδή πίστεψαν στις αξιολογήσεις τους.
Τα συγκεκριμένα Ταμεία είχαν επενδύσει στο τοξικά προϊόντα του «δομημένου επενδυτικού οχήματος» Cheyne Finance που κατέρρευσε τον Σεπτέμβριο του 2007. Με το ίδιο τοξικό προϊόν σχετιζόταν και το ελληνικό αμοιβαίο κεφάλαιο Δήλος Τραπεζικών Ομολόγων Ομολογιακό Εξωτερικού, το οποίο- σύμφωνα με την έκθεση ελέγχου της απορρόφησής του από άλλο αμοιβαίο - εμφανίζει στις 20 Φεβρουαρίου 2009 απαίτηση ύψους 708.359 ευρώ από το Cheyne Finance «με ταυτόχρονη δημιουργία ισόποσης επισφαλούς πρόβλεψης».
• Το χρονικό του σκανδάλου.
Ήταν αρχές του 2005 όταν η Cheyne Capital Μanagement Ltd με έδρα το Λονδίνο δημιούργησε χαρτοφυλάκιο- κυρίως ενυπόθηκων- αξιόγραφων ύψους 8 δισεκατομμυρίων ευρώ για να προσφέρει σε επενδυτές. Έτσι στράφηκε στους οίκους Standard & Ρoor΄s και Μoody΄s, ώστε να αξιολογήσουν το προϊόν της που ονομάστηκε Cheyne Finance και να αρχίσει να πουλάει κομμάτια του. «Για να προσελκύσει μεγάλους επενδυτές ήθελαν το κομμάτι του προϊόντος που περιελάμβανε τα σημαντικότερα περιουσιακά στοιχεία (σ.σ. το «φιλέτο») να βαθμολογηθεί με ΑΑΑ», αναφέρεται στη μήνυση της επαρχίας Κινγκ κατά των οίκων αξιολόγησης.
Έτσι, στις 17 Μαΐου 2005, προτού διατεθεί το προϊόν στους επενδυτές, η Standard & Ρoor΄s εξέδωσε έγγραφο με τίτλο «Ρresale», το οποίο βαθμολογούσε προκαταρκτικά το «φιλέτο» του Cheyne Finance με ΑΑΑ, ενώ ταυτόχρονα περιέγραφε τα βήματα που θα έπρεπε να γίνουν ώστε να διατηρήσει επαρκές κεφάλαιο και ως εκ τούτου τον βαθμό του που ήταν άριστα. «Εξετάστηκε ποικιλία διαφορετικών σεναρίων ώστε να προσδιοριστεί το απαιτούμενο ύψος κεφαλαίων για το Cheyne Finance. Η Standard & Ρoor΄s νιώθει άνετα με το γεγονός ότι οι ελάχιστες απαιτήσεις κεφαλαίων εξασφαλίζουν υπό αυτά τα σενάρια πως τα μεγαλύτερα παθητικά θα αποπληρωθούν πλήρως», ανέφερε το έγγραφο «Ρresale», το οποίο μοιράστηκε σε επενδυτές μαζί με προσπέκτους που διαφήμιζε την προκαταρκτική βαθμολογία. Σύμφωνα μάλιστα με τη μήνυση του Ταμείου Δημοσίων Υπαλλήλων της Καλιφόρνιας, οι οίκοι αξιολόγησης είχαν τηλεφωνικές συνδιασκέψεις με τους εκδότες του Cheyne Finance «για να βοηθήσουν στη διαμόρφωση της γλώσσας» των προσπέκτους, που έκαναν το συγκεκριμένο προϊόν να μοιάζει ιδιαίτερα ασφαλές. Τον Οκτώβριο του 2006 πραγματοποιείται η επένδυση από το Δήλος Τραπεζικών Ομολόγων και ακολουθούν του Ταμείου της Καλιφόρνιας και της Επαρχίας του Κινγκ στις αρχές του 2007.
«Όαση ηρεμίας». Και ενώ η φούσκα των ακινήτων είχε σκάσει, οι διεθνείς οίκοι επιβεβαίωναν τους επενδυτές ότι το «ωστικό κύμα» από την κατάρρευση των ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων υψηλού ρίσκου δεν πρόκειται να ακουμπήσει τα «δομημένα επενδυτικά οχήματα» όπως το Cheyne Finance. Στις 20 Ιουλίου 2007- δέκα ημέρες αφού είχε υποβαθμίσει επενδύσεις ύψους 5,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων που συνδέονταν με ενυπόθηκα δάνεια - ο οίκος Μoody΄s δημοσιοποίησε αναφορά με τίτλο «Δομημένα επενδυτικά οχήματα: μία όαση ηρεμίας στον ανεμοστρόβιλο των ενυπόθηκων». Σχεδόν έναν μήνα μετά, στις 15 Αυγούστου 2007, η Standard & Ρoor΄s εξέδωσε παρόμοια έκθεση που επισήμανε πως τα «δομημένα επενδυτικά οχήματα ξεπερνούν την κρίση της αγοράς». Στα τέλη του ίδιου μήνα οι εκδότες του Cheyne Finance ενημέρωσαν τους οίκους πως το προϊόν τους καταρρέει.
• Περίεργες αξιολογήσεις
Το παράδοξο των βαθμολογήσεων των διεθνών οίκων αξιολόγησης συνοψίζεται σε πρόσφατη δήλωση της απερχόμενης Ευρωπαίας επιτρόπου Ανταγωνισμού κ. Νίλι Κρόες: «Έπρεπε να ερευνήσουμε και τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης. Σοκαρίστηκα όταν έμαθα ότι αυτοί οι οίκοι το 2008 έδωσαν ΑΑΑ βαθμό σε 12 μόλις εταιρείες και την ίδια ώρα αξιολογούσαν με ΑΑΑ 64.000 οικονομικά προϊόντα», είπε η κ. Κρόες σε συνέδριο στις 3 Δεκεμβρίου 2009. Χαρακτηριστικό πάντως είναι το γεγονός ότι την ίδια περίοδο πέρα από τις 12 εταιρείες, μόνο 20 χώρες ανά την υφήλιο ελάμβαναν αξιολόγηση ΑΑΑ από τους οίκους.
Πηγή: Τα Νέα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.