15.1.10

Google εναντίον Πεκίνου


Ο όμιλος Google απειλεί να αποχωρήσει από την Κίνα αντιδρώντας στη λογοκρισία και στις επιθέσεις που δέχεται από χάκερς. Η υπουργός Χ. Κλίντον ζήτησε από το Πεκίνο να εξετάσει τις καταγγελίες. Η σχέση της Google με την Κίνα ήταν από την αρχή προβληματική. Ο αμερικανικός κολοσσός του ιντερνέτ αποδέχτηκε πολλούς συμβιβασμούς και αυτολογοκρισία όταν πριν τέσσερα χρόνια πάτησε πόδι στην κινεζική αγορά. Και το έκανε για να μη μείνει έξω από μία δυναμική αγορά 340 εκατομμυρίων χρηστών και με την κινεζική μηχανή αναζήτησης Baidu να εξελίσσεται σε ισχυρό ανταγωνιστή.
Η προβληματική αυτή σχέση όμως με την επίθεση χάκερς στα κεντρικά της Google δέχτηκε τώρα ένα σοβαρό πλήγμα που απειλεί να τη διαλύσει. Ο νομικός σύμβουλος της Google Ντέιβιντ Ντρουμόντ διευκρινίζει ότι δεν γνωρίζει αν ήταν οργανωμένη ενέργεια. «Γνωρίζουμε ότι η επίθεση ήρθε από την Κίνα. Και το ανοιχτό ερώτημα είναι αν πίσω από την επίθεση βρίσκεται η κυβέρνηση. Δεν κατηγορούμε κανέναν, διότι δεν έχουμε αδιάσειστα στοιχεία».
Η Google απειλεί να αποχωρήσει από την Κίνα, ενέργεια με πολιτικό υπόβαθρο. Το πρόβλημα δημιουργήθηκε όταν κάποιοι προσπάθησαν να σπάσουν τους κωδικούς της Google για την παροχή της υπηρεσίας ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και να μπουν στα e-mails Κινέζων χρηστών-πελατών της, που είναι γνωστοί για τις αντικαθεστωτικές πεποιθήσεις τους. «Θα μπορούσε να είναι μια συνηθισμένη κίνηση βιομηχανικής κατασκοπείας, αλλά εικάζουμε ότι έχει πολιτικό υπόβαθρο», λέει ο νομικός σύμβουλος της Google. Η αμερικανική εταιρία ζητά να τερματιστεί το φιλτράρισμα που επιβάλλουν οι κρατικές αρχές στην Κίνα σε περιεχόμενα που θεωρούν ευαίσθητα. Και αν η κυβέρνηση του Πεκίνου δεν υπαναχωρήσει, η Google απειλεί με πλήρη αποχώρησή της από την Κίνα. Η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ Χίλαρι Κλίντον δήλωσε ότι περιμένει διευκρινίσεις από την κινεζική κυβέρνηση. Με την υπόθεση της Google επιδεινώνονται οι αμερικανο-κινεζικές σχέσεις που μπαίνουν σε μια κρίσιμη φάση. Πριν από μερικές ημέρες η Κίνα έκανε δοκιμές για ένα δικό της αντιπυραυλικό σύστημα, που θεωρήθηκε απάντηση στην αναγγελία της Ουάσιγκτον να πουλήσει όπλα στην Ταϊβάν. Το Πεκίνο είναι επίσης δυσαρεστημένο για τη συνάντηση που προγραμματίζει στο Λευκό Οίκο ο Ομπάμα με το Δαλάι Λάμα, μια συνάντηση που είχε αποφύγει ο Ομπάμα στην επίσκεψή του πέρυσι στην Κίνα.
Στο επίπεδο των εμπορικών σχέσεων τα πράγματα δεν είναι καλύτερα μετά την απόφαση των ΗΠΑ να επιβάλλουν υψηλούς δασμούς για εισαγωγές από την Κίνα, όπως χαλυβδοσωλήνες και ελαστικά αυτοκινήτων. Στην Ουάσιγκτον Ποστ πάντως η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Χίλαρι Κλίντον δηλώνει ότι οι αμερικανο-κινεζικές διμερείς σχέσεις «είναι αρκετά ώριμες» για να αντέξουν την αντιπαράθεση απόψεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.