15.6.10

Κιργιστάν: Στο δρόμο της προσφυγιάς



   Ο αριθμός των προσφύγων από το νότιο Κιργιστάν μπορεί να ξεπεράσει τους 100.000, ανακοίνωσε ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στην περιοχή Μίροσλαβ Γένκα.


    "Οι πληροφορίες που έχουμε από τις αρχές του Ουζμπεκιστάν κάνουν λόγο για 75.000 ανθρώπους που έχουν περάσει τα σύνορα. Όμως ο αριθμός αυτός μπορεί πολύ σύντομα να ξεπεράσει τους 100.000", τόνισε ο ίδιος σε συνέντευξη Τύπου.

    Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ διευκρίνισε ότι η κατάσταση που επικρατεί στα σύνορα του Κιργιστάν δεν επιτρέπει την επιβεβαίωση του αριθμού των προσφύγων.

    Στο μεταξύ, με αργούς ρυθμούς σταθεροποιείται η κατάσταση στο νότιο Κιργιστάν, δήλωσε αξιωματούχος της περιοχής του Ος, όπου τουλάχιστον 170 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στις συγκρούσεις ανάμεσα σε Κιργίζιους και Ουζμπέκους.

    Η βία στο Κιργιστάν φαίνεται ότι άρχισε με πέντε συντονισμένες επιθέσεις, έλαβε εθνοτικό χαρακτήρα και υπάρχει κίνδυνος να βγει εκτός ελέγχου, προειδοποίησε σήμερα το γραφείο του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

    Το γραφείο της Υπάτης Αρμοστού του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νάβι Πιλάι συγκέντρωσε αφηγήσεις αυτοπτών μαρτύρων, περιλαμβανομένων μελών του προσωπικού του ΟΗΕ, στην Ος και την Τζαλαλαμπάντ, δήλωσε ο Ρούπερτ Κόλβιλ, εκπρόσωπος της Αρμοστού.

    Για απόπειρα εθνοκάθαρσης μιλάει και ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ). Η διατύπωση αυτή περιέχεται σε μία έκθεση του Επιτρόπου του ΟΑΣΕ για θέματα Μειονοτήτων Κνουτ Φόλεμπεκ, ο οποίος δήλωσε επίσης ότι η προσωρινή κυβέρνηση της Ρόζας Οτουνμπάγεβα, παρά τις καλές της προθέσεις, δεν έχει πλέον τον έλεγχο της κατάστασης.

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών καταδίκασε τις ταραχές στο Κιργιστάν και ζήτησε την αποκατάσταση του κράτους δικαίου στη χώρα καθώς και την ειρηνική επίλυση του προβλήματος.

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στις "κατεπείγουσες" ανθρωπιστικές ανάγκες του Κιργιστάν και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να ανακοινώσει τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας στη χώρα αυτή, ανέφεραν από το Λουξεμβούργο οι υπουργοί Εξωτερικών των "27".

    Η ΕΕ απηύθυνε έκκληση για την αποκατάσταση της τάξης και ζήτησε "να σταματήσουν άμεσα οι ταραχές και οι προκλήσεις".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.