14.6.10

Βέλγιο: Απίστευτο εκλογικό αποτέλεσμα


   Οι γενικές εκλογές της Κυριακής στο Βέλγιο ολοκληρώθηκαν με τον θρίαμβο των Φλαμανδών αυτονομιστών με το κόμμα Ν-VΑ (Νέα Φλαμανδική Συμμαχία) του 39χρονου Μπαρτ ντε Βέβερ να καταλαμβάνει το 28,3% των ψήφων με καταμετρημένο το 96,5% .

    Το αποτέλεσμα αυτό κατέπληξε τους πάντες ως μη αναμενόμενο αφού ποτέ στην ιστορία ένα κόμμα που ζητά την ανεξαρτησία της Φλάνδρας δεν κατάφερε να φτάσει μέχρι τις κάλπες.

    "Είναι ένα εκπληκτικό αποτέλεσμα" δήλωσε ο 39χρονος ηγέτης του Ν-VA που έγινε δεκτός ως ήρωας από τους υποστηρικτές του μόλις ανακοινώθηκαν τα μερικά αποτελέσματα.

    Κάλεσε για μια "αλλαγή" στο Βέλγιο με μια μεταρρύθμιση που θα δόσει μια αυξημένη αυτονομία στην Φλάνδρα στον οικονομικό τομέα αλλά και στον κοινωνικό, σπεύδοντας να καθησυχάσει όσους ανησυχούσαν για το πρόγραμμά του εντός και εκτός Βελγίου. Και πρόσθεσε ότι η ανεξαρτησία της Φλάνδρας δεν είναι κάτι άμεσο.

    Απο την πλευρά του ο ηγέτης του γαλλόφωνου Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΡS) Ελιο ντι Ρούπο, που το κόμμα του συγκέντρωσε ποσοστό 36,5% δήλωσε ότι είναι πρόθυμος να προχωρήσει σε μια ισορορπημένη συμφωνία με τους Φλαμανδούς για να προχωρήσουν μεταρρυθμίσεις στη χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.