15.6.10

"Περίεργη" υποβάθμιση της Ελλάδας από τον οίκο "Moody's"


    Ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές Υποθέσεις Ολι Ρεν χαρακτήρισε σήμερα "περίεργη και ατυχή" τη χρονική στιγμή που επέλεξε ο οίκος αξιολόγησης Moody's για να υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, τονίζοντας ότι η χώρα έχει λάβει μέτρα για την ανάταξη των δημοσίων οικονομικών της.


    "Η απόφαση αυτή έρχεται σε μια χρονική στιγμή αρκετά περίεργη και ατυχή, έπειτα από τη συμφωνία που επιτεύχθηκε επί ενός προγράμματος μακροοικονομικής ανάταξης ανάμεσα στην Ελλάδα, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο", δήλωσε ο Ολι Ρεν ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    "Τα μέτρα που υιοθετήθηκαν από την ελληνική κυβέρνηση απεικονίζουν τη δέσμευσή της για τη μεταρρύθμιση του συστήματος στατικής ανάλυσης, τη σταθεροποίηση των δημοσίων οικονομικών της και την αποκατάσταση διαρκούς μακροπρόθεσμης οικονομικής ανάπτυξης", πρόσθεσε ο ευρωπαίος επίτροπος.

    Η απόφαση του οίκου Moody's "δεν αντιστοιχεί καθόλου στην απόδοση των ελληνικών ομολόγων και στις ποικίλες αρνητικές επιπτώσεις, οι οποίες έχουν περιορισθεί σημαντικά μετά την υιοθέτηση του προγράμματος αυτού", είπε.

    Για "παράλογη" υποβάθμιση έκανε λόγο και ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ λέγοντας ότι οι χρηματοπιστωτικές αγορές "θα δουν μέσα σε μερικούς μήνες ότι είχαν άδικο".

    "Οι χρηματοπιστωτικές αγορές ερμηνεύουν με εσφαλμένο τρόπο τις αποφάσεις που ελήφθησαν", σημείωσε ο Γιούνκερ απευθυνόμενος σε μερικούς δημοσιογράφους έπειτα από ένα σεμινάριο για την Ευρώπη που έγινε στο Όσλο..

    Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου υπογράμμισε πως η Ελλάδα συμμορφώθηκε προς "αυστηρούς" όρους εξυγίανσης των δημόσιων οικονομικών της για να λάβει τη βοήθεια άλλων χωρών της ζώνης του ευρώ και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

    "Αυτές οι υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας δεν είναι, σε καθεμιά περίπτωση, κατανοητές και ορθολογικές", δήλωσε ο Γιούνκερ κατά την παρέμβασή του. "Προσωπικά πιστεύω ότι οι χρηματοπιστωτικές αγορές ενεργούν μερικές φορές με παράλογο τρόπο".

    Ο Γιούνκερ υπογράμμισε επίσης πως είναι δύσκολο να βρεθεί "η σωστή ισορροπία" ανάμεσα στον αγώνα κατά της υπερβολικής αύξησης του δημοσίου χρέους και την ανάγκη να υποστηριχθεί η ανάκαμψη της ανάπτυξης.

    "Τα βασικά δεδομένα μας είναι στην παραγματικότητα πολύ καλύτερα απ' αυτά των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας", δήλωσε υπογραμμίζοντας ότι το χρέος και τα δημόσια ελλείμματα στην Ευρώπη είναι λιγότερο υψηλά απ' ό,τι σ' αυτές τις δύο χώρες.

    "Όμως εμείς είμαστε ο στόχος των χρηματοπιστωτικών αγορών επειδή υπήρξαμε ανίκανοι να (...) μειώσουμε τις ανισορροπίες" μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, στους κόλπους των οποίων η δημοσιονομική κατάσταση των χωρών ποικίλλει πολύ, πρόσθεσε ο Γιούνκερ.

    Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης "Moody's" προχώρησε χθες σε υποβάθμιση - από την κατηγορία Α3 στην κατηγορία BΑ1 - της πιστοληπτικής ικανότητας των ελληνικών κρατικών ομολόγων, αν ακι σε σχετική ανακοίνωσή του αναγνωρίζει ότι το πακέτο μέτρων περιορισμού του ελλείμματος που έχει ληφθεί σε συνδυασμό με την χρηματοοικονομική βοήθεια ύψους 110 δισ. ευρώ της ελληνικής οικονομίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ περιορίζουν τους κινδύνους για την ελληνική οικονομία και μπορούν με μεγάλη πιθανότητα να συμβάλλουν στη σταθεροποίηση του χρέους. Εν τούτοις θεωρεί ότι υπάρχει ρίσκο που σχετίζεται με το μακροοικονομικό περιβάλλον, αλλά και την υλοποίηση των συγκεκριμένων μέτρων.

    Άμεση ήταν η αντίδραση του υπουργείου Οικονομικών στην είδηση για την υποβάθμιση από τον διεθνή Οίκο.

    "Η υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Moody’s κατά κανένα τρόπο δεν αντανακλά ούτε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί τους τελευταίους μήνες ούτε τις προοπτικές που διανοίγονται από τη δημοσιονομική εξυγίανση και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της χώρας» αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση και σημειώνει ότι τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού δείχνουν με μεγάλη σαφήνεια ότι το πρόγραμμα το οποίο έχει συμφωνήσει η Ελλάδα με την τρόικα εκτελείται κανονικά.

    "Η Ελληνική Κυβέρνηση παραμένει απολύτως προσηλωμένη στο έργο της δημοσιονομικής προσαρμογής και της βελτίωσης των αναπτυξιακών προοπτικών της χώρας" καταλήγει η ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών.

    Απαράδεκτη χαρακτήρισε την απόφαση του οίκου "Moody's" και ο εκπρόσωπος της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος και είπε πως είναι παντελώς αδικαιολόγητη και αδικεί τη χώρα μας.

    "Είναι χτύπημα κάτω από τη μέση, που εξυπηρετεί στόχους διεθνώς κερδοσκόπων",συνέχισε ο εκπρόσωπος, αναφέροντας ότι αυτή η εξέλιξη αναδεικνύει για μια ακόμη φορά την αναγκαιότητα εφαρμογής της πρότασης του Προέδρου της ΝΔ ο οποίος έχει ζητήσει να υπάρξουν ευρωπαϊκοί οίκοι αξιολόγησης οι οποίοι να ελέγχονται από την ΕΚΤ.

    «Η "Moody's", όπως και οι υπόλοιπες εταιρείες αξιολόγησης, είναι όργανα που εξυπηρετούν το Διεθνές κεφάλαιο» αναφέρει ο ΛΑΟΣ και τονίζει: «Κάποιοι που είχαν επενδύσει στην πτώχευση της Ελλάδος ενοχλούνται που πάμε να σταθούμε στα πόδια μας».

    Η παρουσία και έρευνα των ελεγκτών της τρόικας δημιουργούν "συνθήκες απαξίωσης του ελληνικού κράτους" με αποτέλεσμα η Moody's "να κερδοσκοπεί με τον πλέον άθλιο τρόπο σε βάρος των ομολόγων του δημοσίου, δίνοντας τους τη χαριστική βολή αλλά και τη χαριστική βολή στην καταλήστευση του ελληνικού λαού" δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης και τόνισε: «Η κυβέρνηση είναι ανεπανόρθωτα έκθετη, ιστορικά υπόλογη και ακραία υποτελής γιατί, προκειμένου να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα του εγχώριου και ξένου χρηματιστικού κεφαλαίου, έχει μετατρέψει τη χώρα σε "μισο-αποικία" και "προτεκτοράτο" των τραπεζών, των κερδοσκόπων και των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων».

    Τέλος, αδικαιολόγητη χαρακτηρίζουν και από την πλευρά τους, κύκλοι της Τράπεζας της Ελλάδος την σημερινή υποβάθμιση. Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, η υποβάθμιση αυτή δεν δικαιολογείται σε μια περίοδο που παρατηρείται πρόοδος στην εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος για τη μείωση του ελλείμματος και του χρέους της ελληνικής οικονομίας, και η οποία αναγνωρίζεται και από διεθνείς παράγοντες.

    Fitch: «Δεν θα υποβαθμίσουμε στο άμεσο μέλλον την Ελλάδα»

    Ο οίκος αξιολόγησης Fitch δεν προτίθεται στο άμεσο μέλλον να υποβαθμίσει περαιτέρω την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, δήλωσε κορυφαίος αναλυτής της εταιρίας, ερωτηθείς σχετικά, μετά την απόφαση του οίκου Moody's να υποβαθμίσει την Ελλάδα από τη θέση Α1 στη θέση Ba1.

    Ερωτηθείς, εάν ο οίκος Fitch σχεδιάζει να υποβαθμίσει την Ελλάδα, ο αναλυτής της εταιρίας, Κρις Πράις απάντησε: "όχι στο άμεσο μέλλον".

    "Έχουμε ήδη δηλώσει ότι--εκτός εάν υπάρξει μία μείζων, απρόβλεπτη εξέλιξη--θα περιμένουμε τους τελευταίους μήνες του έτους για να εξετάσουμε πόσο επιτυχημένη θα είναι η ελληνική κυβέρνηση ως προς την υλοποίηση των πολιτικών που έχουν συμφωνηθεί", δήλωσε ο αναλυτής του οίκου Fitch στο Ρόιτερ. "Αυτή εξακολουθεί να είναι η άποψή μας. Αισθανόμαστε άνετα να έχουμε (την Ελλάδα) στο όριο του επενδυτικού επιπέδου", πρόσθεσε.

    Ο οίκος Fitch έχει κατατάξει την Ελλάδα στο επίπεδο ΒΒΒ-μείον, στο χαμηλότερο επίπεδο από πλευράς επενδυτικού ενδιαφέροντος, όπου θεωρητικά μία χώρα έχει άνω του 50% πιθανότητες για υποβάθμιση.

    Ο οίκος Moody's υποβάθμισε τις κύριες ελληνικές τράπεζες

    Στην υποβάθμιση έξι ελληνικών τραπεζών προχώρησε σήμερα ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Moody's Investors Service, ως συνέπεια της χθεσινής υποβάθμισης του χρέους του ελληνικού Δημοσίου στο Ba1 από A3.

    Ειδικότερα, η Moody΄s υποβάθμισε την αξιολόγηση των καταθέσεων και του χρέους της Εθνικής Τράπεζας σε Ba1/Not-Prime από Baa2/Prime-2), της EFG Eurobank Ergasias SA σε Ba1/Not-Prime από Baa3/Prime-3, της Alpha Bank AE σε Ba1/Not-Prime από Baa3/Prime-3), της Αγροτικής Τράπεζας σε Ba2/Not-Prime από Baa3/Prime-3, της Emporiki Bank σε Baa3/Prime-3 από Baa2/Prime-2 και της General Bank (Γενικής Τράπεζας ) σε Baa3/Prime-3 από Baa2/Prime-2. Ταυτόχρονα, η Moody΄s επιβεβαίωσε την αξιολόγηση του μακροπρόθεσμου χρέους και των καταθέσεων της Τράπεζας Πειραιώς σε Ba1 και της Attica Bank SA σε Ba2.

    Επιπλέον, η Moody΄s τοποθετεί τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση Baa2 της Marfin Egnatia Bank σε αναθεώρηση με αβέβαιη κατεύθυνση, ενώ τοποθετεί τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση Prime-2 σε αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση. Η Moody's τόνισε ότι η υποβάθμιση δεν σχετίζεται με τις δυνατότητες των ίδιων των τραπεζών αλλά με το γεγονός ότι μειώνεται η αξιολόγησή της όσον αφορά τη δυνατότητα της Κυβέρνησης να στηρίξει το τραπεζικό σύστημα λόγω της υποβάθμισης του χρέους του ελληνικού Δημοσίου, στην οποία προχώρησε χθες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.