16.1.10

Πέθανε ο γηραιότερος σκύλος στον κόσμο


Ο βρετανικός Ότο, ο γηραιότερος σκύλος στον κόσμο, μια διασταύρωση ντάτσχουντ με τεριέ, πέθανε ένα μόλις μήνα πριν συμπληρώσει τα 21 του χρόνια, μετέδωσαν χθες τα βρετανικά MME.

Η ιδιοκτήτριά του Λιν Τζόουνς είπε ότι ο Ότο, ο οποίος τον περασμένο Οκτώβριο καταγράφηκε στο Βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες ως ο γηραιότερος σκύλος στον κόσμο, υπέφερε από καρκίνο του στομάχου και υποβλήθηκε σε ευθανασία προχθές Πέμπτη και θα αποτεφρωθεί.

Η ηλικία του μεταφραζόταν σε 147 ανθρώπινα χρόνια.

Ο επίδοξος δολοφόνος του αείμνηστου Πάπα Ιωάννη Παύλου του ΄Β προσβλέπει σε κερδοφόρες συμφωνίες μετά την αποφυλάκισή του



  Η απόπειρα δολοφονίας κατά του Πάπα Ιωάννη Παύλου του 'Β στην πλατεία του Αγίου Πέτρου μπορεί να σημειώθηκε πριν από περίπου 30 χρόνια, αλλά το γεγονός παραμένει ζωντανό στη μνήμη πολλών ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο.15/01/2010 Αυτό, τουλάχιστον, ελπίζει ο επίδοξος δολοφόνος του αείμνηστου ποντίφηκα Μεχμέτ Αλί Αγκτσά, ο οποίος πρόκειται να αποφυλακιστεί από τουρκική φυλακή στις 18 Ιανουαρίου.
Όταν αποφυλακιστεί ο Αγκτσά προφανώς προσβλέπει στο να εξασφαλίσει κερδοφόρες συμφωνίες για την έκδοση βιβλίων και μεγάλα χρηματικά ποσά από συνεντεύξεις.
Φέρεται, μάλιστα, ότι έχει στείλει επιστολή στον Νταν Μπράουν, συγγραφέα του μπεστ-σέλερ "Ο Κώδικας Ντα Βίντσι" στον οποίον ανέφερε την ιδέα του για την έκδοση βιβλίου υπό τον τίτλο "Ο Κώδικας Του Βατικανού".
Ο Πάπας αργότερα συγχώρεσε τον Αγκτσά, ο οποίος είναι σήμερα 52 ετών, στη διάρκεια επίσκεψής του το 1983 στην ιταλική φυλακή όπου κρατείτο.

Άσεμνο βιντεο-κλιπ σε γιγαντο-οθόνη προκάλεσε μποτιλιάρισμα στη Μόσχα



  Μποτιλιάρισμα σημειώθηκε χθες το βράδυ σε μία από τις κεντρικές οδικές αρτηρίες της Μόσχας, όταν μία διαφημιστική γιγαντο-οθόνη άρχισε αίφνης να προβάλλει ένα βίντεο πορνογραφικού περιεχομένου, μεταδίδουν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων. Η εταιρεία Panno.ru, ιδιοκτήτρια της γιγαντο-οθόνης, απολογήθηκε λέγοντας ότι έπεσε θύμα πειρατείας.
"Επρόκειτο για επίθεση χάκερ εναντίον των υπολογιστών μας. Μία διαφημιστική ταινία αντικαταστάθηκε από ένα άσεμνο βίντεο", δήλωσε στο πρακτορείο Ria Novosti ο εμπορικός διευθυντής της εταιρείας Βίκτορ Λάπτεφ.
Όπως διηγούνται αυτόπτες μάρτυρες, αμέσως μόλις άρχισε η επίμαχη προβολή σχηματίστηκε μεγάλη κυκλοφοριακή συμφόρηση, καθώς οι οδηγοί σταμάτησαν για να απολαύσουν το θέαμα, το οποίο διήρκεσε περί τα είκοσι λεπτά της ώρας, μέχρι να επέμβουν οι υπεύθυνοι και να αποκαταστήσουν την τάξη και την κυκλοφορία.

Η διεξαγωγή των πρώτων καλλιστείων στην Κίνα ομοφυλοφίλων εμποδίστηκε από την αστυνομία



  Η αστυνομία του Πεκίνου εμπόδισε χθες τη διεξαγωγή των πρώτων καλλιστείων γκέι στην Κίνα, η πραγματοποίηση των οποίων είχε χαιρετιστεί ως ένα άνοιγμα σε μια χώρα όπου η ομοφυλοφιλία παραμένει ταμπού, έγινε γνωστό από έναν από τους οργανωτές.15/01/2010 "Η εκδήλωση ματαιώθηκε", δήλωσε ο Ουέι Σιαογκάνγκ, ο οποίος επρόκειτο να είναι μέλος της κριτικής επιτροπής των καλλιστείων.
"Πιστεύω ότι η ματαίωση συνδέεται με το ζήτημα της ομοφυλοφιλίας", πρόσθεσε.
Για πρώτη φορά στην Κίνα, οκτώ άνδρες επρόκειτο να διαγωνιστούν χθες για τον τίτλο του "Μίστερ Γκέι". Ο νικητής των καλλιστείων επρόκειτο να εκπροσωπήσει την Κίνα στον παγκόσμιο διαγωνισμό Μίστερ Γκέι που θα διεξαχθεί την ερχόμενη εβδομάδα στη Νορβηγία.

Το σκουλαρίκι του Μαραντόνα πουλήθηκε σε δημοπρασία


  Ένα χρυσό σκουλαρίκι με διαμαντάκι, το οποίο είχε κατασχεθεί από τον Ντιέγκο Μαραντόνα για να πληρωθεί χρέος προς την εφορία στην Ιταλία, πουλήθηκε σε μία γυναίκα η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί, έναντι 25.000 ευρώ σε δημοπρασία που διεξήχθη την περασμένη Πέμπτη (14/01). Την τιμή πώλησης δημοσιοποίησε εκπρόσωπος του οίκου δημοπρασιών. Ο πλειστηριασμός διεξήχθη στο Μπολτζάνο της βόρειας Ιταλίας.
Η τιμή εκκίνησης για το διαμαντένιο σκουλαρίκι ήταν 4.000 ευρώ.
Το κόσμημα είχε κατασχεθεί από την αστυνομία, όταν ο Μαραντόνα βρισκόταν στην Ιταλία τον Σεπτέμβριο σε κλινική για την απώλεια βάρους.
Ο πρώην ποδοσφαιριστής χρωστάει στην ιταλική εφορία πάνω από 30 εκατομμύρια ευρώ από απλήρωτους φόρους την εποχή που έπαιζε στη Νάπολι, από το 1984 ως το 1991.
Η Ιταλία διεκδικεί την πληρωμή φόρων από τον αργεντινό σταρ από το 2005 και το επιδιώκει κάθε φορά που εκείνος επιστρέφει στη χώρα.
Πριν από τρία χρόνια, η αστυνομία προχώρησε στην κατάσχεση δύο ρολογιών Rolex αξίας περίπου 10.000 ευρώ από τον Μαραντόνα στη διάρκεια επίσκεψής του στη Νάπολι για φιλανθρωπικό αγώνα.

Ελληνική βοήθεια στην Αϊτή



     Το Υπουργείο των Εξωτερικών ανταποκρινόμενο στην ανάγκη άμεσης βοήθειας προς τον λαό της Αϊτής αποστέλλει την Τρίτη το πρωϊ και εφόσον οι συνθήκες στην Αϊτή το επιτρέψουν, ειδική ομάδα γιατρών και διασωστών καθώς και φαρμακευτικού υλικού με ειδική απ’ ευθείας πτήση Μπόινγκ 747, ανακοίνωσε το Υπουργείο.

    Κατά την επιστροφή του Μπόινγκ θα δοθεί η δυνατότητα επιστροφής στην Ελλάδα 400 πολιτών ευρωπαϊκών χωρών που βρίσκονται στην Αϊτή.

    Υπενθυμίζεται ότι αμέσως μετά το σεισμό, ο υφυπουργός των Εξωτερικών Σπύρος Κουβέλης κατόρθωσε ύστερα από επίμονες προσπάθειες να εξασφαλίσει τη χορηγία αεροσκάφους από την εταιρεία Hellenic Imperial Airways, η οποία θα προσφέρει περισσότερο και από το 50% του κόστους μετάβασης.

Επιδείνωση του καιρού



   Επιδείνωση παρουσιάζει ο καιρός από τα νοτιοδυτικά.

    Aναμένονται βροχές σε όλη τη χώρα και στα νότια καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Χιόνια στα ορεινά καθώς και σε περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας με χαμηλότερο υψόμετρο, ενώ οι άνεμοι πνέουν βόρειοι, βορειοανατολικοί μέχρι 8 μποφόρ και τοπικά 9 μποφόρ.

    Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα δυτικά και την ηπειρωτική χώρα από 0 έως 12 βαθμούς και στα νησιά του Αιγαίου από 6 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

    Στην Αττική, βροχές κατά τόπους ισχυρές, αλλά και πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στην Πάρνηθα. Οι άνεμοι πνέουν βορειοανατολικοί μέχρι 8 μποφόρ και η θερμοκρασία κυμαίνεται στην Αθήνα από 5 έως 12 βαθμούς.

    Στη Θεσσαλονίκη, υπάρχει συννεφιά, με πρόσκαιρες ασθενείς βροχές και ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά. Οι άνεμοι πνέουν βορειανατολικοί μέχρι 6 μποφόρ και η θερμοκρασία κυμαίνεται στην πόλη από 4 έως 8 βαθμούς Κελσίου.

    Σήμερα, Κυριακή, στη δυτική και κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την ανατολική Πελοπόννησο, τα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα αναμένονται νεφώσεις με τοπικές βροχές. Καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά καθώς και σε περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας με χαμηλότερο υψόμετρο. Στις υπόλοιπες περιοχές τοπικές νεφώσεις.

    Οι άνεμοι στα νοτιοανατολικά θα είναι ανατολικοί νοτιοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ. Στα υπόλοιπα βορειοανατολικοί 5 με 7 και τοπικά στα πελάγη 8 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα ίδια επίπεδα.

15.1.10

Google εναντίον Πεκίνου


Ο όμιλος Google απειλεί να αποχωρήσει από την Κίνα αντιδρώντας στη λογοκρισία και στις επιθέσεις που δέχεται από χάκερς. Η υπουργός Χ. Κλίντον ζήτησε από το Πεκίνο να εξετάσει τις καταγγελίες. Η σχέση της Google με την Κίνα ήταν από την αρχή προβληματική. Ο αμερικανικός κολοσσός του ιντερνέτ αποδέχτηκε πολλούς συμβιβασμούς και αυτολογοκρισία όταν πριν τέσσερα χρόνια πάτησε πόδι στην κινεζική αγορά. Και το έκανε για να μη μείνει έξω από μία δυναμική αγορά 340 εκατομμυρίων χρηστών και με την κινεζική μηχανή αναζήτησης Baidu να εξελίσσεται σε ισχυρό ανταγωνιστή.
Η προβληματική αυτή σχέση όμως με την επίθεση χάκερς στα κεντρικά της Google δέχτηκε τώρα ένα σοβαρό πλήγμα που απειλεί να τη διαλύσει. Ο νομικός σύμβουλος της Google Ντέιβιντ Ντρουμόντ διευκρινίζει ότι δεν γνωρίζει αν ήταν οργανωμένη ενέργεια. «Γνωρίζουμε ότι η επίθεση ήρθε από την Κίνα. Και το ανοιχτό ερώτημα είναι αν πίσω από την επίθεση βρίσκεται η κυβέρνηση. Δεν κατηγορούμε κανέναν, διότι δεν έχουμε αδιάσειστα στοιχεία».

Η βρετανική κυβέρνηση απολογείται στα θύματα της θαλιδομίδης


Η βρετανική κυβέρνηση ζήτησε χθες συγγνώμη από τα θύματα της θαλιδομίδης, μισό αιώνα αφότου χιλιάδες νεογνά γεννήθηκαν με παραμορφώσεις εξαιτίας της λήψης του σκευάσματος από τις εγκύους μητέρες τους, για την καταπολέμηση της πρωινής ναυτίας. Το φάρμακο κυκλοφορούσε στην αγορά από το 1958 μέχρι το 1961, όταν και αποσύρθηκε.
"Η κυβέρνηση εκφράζει την ειλικρινή της λύπη και συμπάθεια προς τα θύματα, για τα δεινά στα οποία υποβλήθηκαν. Αναγνωρίζουμε τις σωματικές δυσκολίες και την ψυχική ταλαιπωρία που υπέστησαν τόσο τα παιδιά, όσο και οι οικογένειές τους. Αναγνωρίζουμε επίσης ότι πολλοί από τους επιζήσαντες περίμεναν για μεγάλο χρονικό διάστημα αυτή την απολογία", δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Υγείας, Μάικ Ο' Μπράιεν, μιλώντας ενώπιον του κοινοβουλίου.
Το σκάνδαλο της θαλιδομίδης πυροδότησε μία παγκόσμια και εκ βάθρων αναθεώρηση του συστήματος δοκιμής και έγκρισης των φαρμάκων, ενώ ενίσχυσε το κύρος του αμερικανικού Οργανισμού Φαρμάκων και Τροφίμων, που ήταν ο μόνος ο οποίος είχε αρνηθεί να εγκρίνει το σκεύασμα.

Αϊτή: Ο Ερυθρός Σταυρός εκτιμά ότι τα θύματα του σεισμού φθάνουν τις 50.000

Ο Ερυθρός Σταυρός εκτιμά ότι 45.000-50.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στον καταστροφικό σεισμό που συγκλόνισε την Αϊτή, ενώ οι ομάδες διάσωσης δίνουν μάχη με το χρόνο για να βρουν επιζώντες κάτω από τα ερείπια.

Οι ΗΠΑ θα στείλουν πάνω από 3.500 στρατιώτες και 2.200 πεζοναύτες, αλλά ανταποκριτές μεταδίδουν ότι η βοήθεια καθυστερεί. Ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, υποσχέθηκε ότι η χώρα του θα καταβάλει μια από τις μεγαλύτερες ανθρωπιστικές προσπάθειες στην πρόσφατη ιστορία των ΗΠΑ και πρόσθεσε ότι η Αϊτή «δεν πρέπει να ξεχαστεί» στην ώρα της ανάγκης.
Ο πρόεδρος Ομπάμα και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, συνεργαζόμενοι με την Βραζιλία, τον Καναδά και άλλες χώρες, θα διοργανώσουν διάσκεψη για την ανοικοδόμηση της Αϊτής, ανακοίνωσαν τα Ηλύσια Πεδία.
Ανταποκριτές στο Πορτ-ο-Πρενς μεταδίδουν ότι πτώματα στοιβάζονται στους δρόμους και δεν υπάρχει ακόμη ένδειξη συντονισμένης προσπάθειας για την ανακούφιση των πληγέντων. Οι ίδιοι οι κάτοικοι σκάβουν με τα χέρια για να απεγκλωβίσουν τυχόν επιζώντες.

Οι παχύσαρκοι πρέπει να παίρνουν μεγαλύτερη δόση αντιβιοτικών, σύμφωνα με έρευνα Ελλήνων γιατρών


Δύο έλληνες γιατροί παρουσίασαν έρευνα στο έγκυρο ιατρικό περιοδικό “The Lancet”, σύμφωνα με την οποία πρέπει να καταργηθεί η ενιαία για όλους δοσολογία των αντιβιοτικών και να αυξηθεί για όσους είναι παχύσαρκοι, αλλιώς το φάρμακο δεν θα είναι αποτελεσματικό κατά της ασθένειας και επιπλέον αυξάνεται ο κίνδυνος αντίστασης των μικροβίων.

Σύμφωνα με κεντρικό σχόλιο του περιοδικού αναφορικά με την έρευνα, χρειάζονται και άλλες μελέτες για να αλλάξουν οι οδηγίες προς τους γιατρούς σχετικά με τη συνταγογραφούμενη δοσολογία, όπως αναφέρει το BBC. Η έρευνα έγινε από τον Ματθαίο Φαλάγγα (διευθυντή του Άλφα Ινστιτούτου Βιοϊατρικών Επιστημών, διευθυντή κλινικής του Νοσοκομείου Ερρίκος Ντινάν και βοηθό καθηγητή στην Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου Ταφτς των ΗΠΑ) και τον Δρόσο Καραγεωργόπουλο (ερευνητή του Άλφα Ινστιτούτου Βιοϊατρικών Επιστημών και γιατρό στο Νοσοκομείο «Υγεία»).

Το νομοσχέδιο για τη φορολογία γονικών παροχών, δωρεών και κληρονομιών


 Αυξάνεται στις 150.000 ευρώ αντικειμενικής αξίας το αφορολόγητο όριο για γονικές παροχές, δωρεές και κληρονομιές, σύμφωνα με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε  στη Βουλή και αφορά, το νέο καθεστώς που θα ισχύσει από 8.1.2010 για τη φορολογία κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών.
Στο νομοσχέδιο προβλέπεται μείωση φόρου για γονικές παροχές, δωρεές και κληρονομιές ακινήτων αντικειμενικής αξίας έως 310.000 ευρώ που αφορά την πλειοψηφία των ακινήτων, η οποία προκαλείται τόσο λόγω της αύξησης του αφορολόγητου ορίου στις 150.000 ευρώ από 95.000 που ήταν με το προηγούμενο καθεστώς αλλά και της αναπροσαρμογής των συντελεστών του φόρου.
Για ακίνητα πάνω από 310.000 ευρώ αντικειμενικής αξίας με το νέο καθεστώς προκύπτει αύξηση φόρου. Σημειώνεται ότι, η κλίμακα που θα ισχύει πλέον για τη φορολογία γονικών παροχών, κληρονομιών και δωρεών θα είναι η ακόλουθη:
Για αντικειμενική αξία από 150.000 ευρώ μέχρι 300.000 ευρώ ο φορολογικός συντελεστής είναι 1%, από 300.000 μέχρι 600.000 ευρώ ανέρχεται σε 5% και πάνω από το όριο αυτό στο 10%.
Στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου το υπουργείο Οικονομικών σημειώνει ότι η κατάργηση του παλιού καθεστώτος όπου φορολογούσε με συντελεστή 1% ανεξαρτήτως ύψους περιουσίας μεταβιβαζόμενης περιουσίας πάνω από τα 95.000 ευρώ ήταν αναγκαία, προκειμένου να θεσπιστεί ένα δικαιότερο σύστημα φορολόγησης των πολιτών, ανάλογα με τη φοροδοτική τους ικανότητα.
Η κατεπείγουσα κατάθεση του νομοσχεδίου αιτιολογείται από το υπουργείο Οικονομικών, στο γεγονός ότι από τις αρχές Δεκεμβρίου του 2009 παρατηρήθηκε τεράστια αύξηση στις διενεργούμενες γονικές παροχές και που αφορούσαν ιδιαίτερα σε ΔΟΥ που υπάγονται ακίνητα μεγάλης αντικειμενικής αξίας, προκειμένου να αποφευχθεί η αύξηση της φορολογίας για αυτά που είχε προαναγγελθεί.
Αναφέρεται συγκεκριμένα, ότι στη ΔΟΥ Κηφισιάς το Δεκέμβριο του 2009 ο αριθμός των γονικών παροχών αυξήθηκε από 437 το Δεκέμβριο του 2008 σε 2.240 και η αξία των μεταβιβασθέντων ακινήτων από 39,4 εκατ. ευρώ σε 538,79 εκατ. ευρώ. Ανάλογα αποτελέσματα αναφέρονται για τις ΔΟΥ Ψυχικού και Μυκόνου.
Με το ίδιο νομοσχέδιο ορίζεται η αύξηση που θα ισχύσει τελικά στη φορολογία των τσιγάρων, η οποία είναι: για τα φτηνά τσιγάρα η αύξηση τιμής λόγω του φόρου ανέρχεται σε 0,15 μέχρι 0,19 ευρώ και για ακριβά τσιγάρα από 0,20 μέχρι 0,34 ευρώ.

Έκλειψη Ηλίου



    Ορατή στην κεντρική και ανατολική Αφρική, αλλά και σε τμήματα της Ασίας είναι σήμερα η δακτυλιοειδής έκλειψη Ηλίου, η μεγαλύτερη σε διάρκεια της τρίτης χιλιετίας.

    Η έκλειψη άρχισε στις 07:41 (ώρα Ελλάδας) στην δυτική Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και στο νοτιοδυτικό Τσαντ. Η σκιά της Σελήνης θα περάσει από τον ΛΔ του Κονγκό, την Ουγκάντα, την Κένυα και τη νότια Σομαλία για να ακολουθήσει την πορεία της προς την Ινδία και την Κίνα.

    Τον Ιανουάριο ο Ήλιος βρίσκεται πιο κοντά στη Γη και η Σελήνη στο πιο μακρινό της σημείο, με αποτέλεσμα να μπορεί να καλύψει σχεδόν όλον τον ηλιακό δίσκο.

    Στη μεγαλύτερη διάρκειά της--11 λεπτά και 8 δευτερόλεπτα--η έκλειψη θα φτάσει πάνω από τον Ινδικό Ωκεανό.

    Σύμφωνα με τη NASA έκλειψη τόσο μεγάλης διάρκειας δεν θα σημειωθεί παρά μόνο μετά από χίλια χρόνια και περισσότερο, στις 23 Δεκεμβρίου 3043, επισημαίνει στην ιστοσελίδα της.

    Ολική έκλειψη Ηλίου προβλέπεται για τις 11 του επόμενου Ιουλίου πάνω από τον νότιο Ειρηνικό.

14.1.10

Παζάρι Βιβλίου στην πλατεία Κλαυθμώνος



   Από αύριο (Παρασκευή 15 Ιανουαρίου) και για δέκα ημέρες, έως και την Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2010, πραγματοποιείται στην πλατεία Κλαυθμώνος, το γνωστό και καθιερωμένο, πλέον, μεγάλο Παζάρι Βιβλίου, η μεγαλύτερη και ουσιαστικότερη εκποίηση βιβλίου στην Ελλάδα.

    Σε ένα τεράστιο, καλαίσθητο και λειτουργικό περίπτερο (1.000 τ.μ.), ενιαίο για όλους τους εκδότες, εκτίθενται 500.000 αξιόλογα και, εν πολλοίς, σπάνια βιβλία.

    Οι Έλληνες εκδότες, άνοιξαν, για μία ακόμη φορά, τις αποθήκες τους και προσφέρουν βιβλία όλων των ειδών, με έκπτωση πάνω από 70%.

    Στο Παζάρι Βιβλίου της Κλαυθμώνος, οι βιβλιόφιλοι, κάθε ηλικίας, μπορούν να προμηθευτούν φτηνά, αλλά αξιόλογα βιβλία.

    Το Παζάρι Βιβλίου 2010, που οργανώνεται από τον Σύνδεσμο Εκδοτών Βιβλίου, υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων, θα λειτουργεί καθημερινά από τις 10:00 το πρωί μέχρι τις 21:45 το βράδυ.

Εκπτώσεις από αύριο (οδηγίες προς τους καταναλωτές)



    Αρχίζουν αύριο οι χειμερινές εκπτώσεις οι οποίες θα διαρκέσουν εως τις 27 Φεβρουαρίου. Σε αναθέρμανση της αγοράς ελπίζουν οι έμποροι.

    Στην αναγραφή της διπλής τιμής δηλαδή της παλαιάς (διαγραμμένης) και της νέας τιμής όλων των ειδών που πωλούνται με έκπτωση πρέπει να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή οι εμπορικές επιχειρήσεις, όπως σημειώνει ο Εμπορικός Σύλλογος Αθήνας σε ανακοίνωσή του προς τα μέλη του.

    Η αναγραφή διπλής τιμής είναι υποχρεωτική σε εμφανή σημεία του καταστήματος και οπωσδήποτε στα σημεία όπου τα είδη εκτίθενται.

    Από την πλευρά της η ¨Ενωση Καταναλωτών Ποιότητα Ζωής σημειώνει: ''ευελπιστούμε ότι οι εκπτώσεις θα είναι πραγματικές , προς όφελος των καταναλωτών αλλά και των εμπόρων, οι οποίοι πρέπει να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και να πραγματοποιούν ουσιαστικές εκπτώσεις με ελκυστικά ποσοστά από 50% και πάνω''.

    Η Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ υπενθυμίζει στους καταναλωτές τα σημεία εκείνα που πρέπει να προσέξουν ώστε να είναι επιτυχημένες οι αγορές τους, και να μην ξεχνούν το τρίπτυχο: ελέγχω - συγκρίνω - επιλέγω ποιότητα και τιμή των προϊόντων

    Τι πρέπει να γνωρίζουν οι καταναλωτές:

Δολοφόνησε τον αδελφό του


Οικογενειακή τραγωδία στον Πειραιά. Αδελφός σκότωσε αδελφό μετά από ασήμαντο διαπληκτισμό, εξαφανίστηκε, επιχείρησε να αυτοκτονήσει, εντοπίστηκε από τον πατέρα του να περιπλανιέται στην πόλη και παραδόθηκε στην αστυνομία.

Η ιστορία άρχισε να αποκαλύπτεται χθες το πρωί, όταν οι γονείς των δύο παιδιών, που επιχειρούσαν να επικοινωνήσουν τηλεφωνικά μαζί τους, χωρίς αυτό να καταστεί δυνατό, έφτασαν από τις Σπέτσες στην Αθήνα για να δουν τι συμβαίνει.

Μπαίνοντας στο διαμέρισμα όπου διέμεναν τα δύο αγόρια, στον πρώτο όροφο της πολυκατοικίας που βρίσκεται στην οδό Ολίνθου 40-42 στα Καμίνια, βρήκαν τον μικρότερο γιο τους, μόλις 18 ετών, νεκρό, μέσα σε μία λίμνη αίματος. Έφερε μαχαιριές στην καρωτίδα και το στήθος. Στο πτώμα του άψυχου νέου υπήρχαν ίχνη πάλης και το διαμέρισμα ήταν αναστατωμένο.

Επιβεβαιώθηκε ο κίνδυνος για την καρδιά από τη χημική ουσία βισφενόλη Α που βρίσκεται σε πλαστικά μπουκάλια


Μια νέα επιστημονική μελέτη βρετανών ερευνητών έρχεται να επιβεβαιώσει τα ανησυχητικά συμπεράσματα μιας προηγούμενης έρευνας, διαπιστώνοντας ότι η χημική ουσία βισφενόλη Α (ΒΡΑ), που περιέχεται σε ορισμένα πλαστικά μπουκάλια, συνδέεται με καρδιοαγγειακά προβλήματα. Η νέα έρευνα έδειξε ότι οι άνθρωποι με υψηλότερα επίπεδα της ουσίας στα ούρα τους, είναι πιθανότερο να έχουν πρόβλημα με την καρδιά τους σε σχέση με όσους έχουν χαμηλά επίπεδα βισφενόλης Α στον οργανισμό τους.

Η μελέτη, υπό τον Ντέηβιντ Μέλτσερ της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Έξετερ, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PloS ONE, ανέλυσε δεδομένα από περίπου 1.500 ενηλίκους και επιβεβαίωσε τη σχέση μεταξύ ΒΡΑ και καρδιακών προβλημάτων, αλλά όχι μεταξύ ΒΡΑ και διαβήτη. Η βισφενόλη Α χρησιμοποιείται στην κατασκευή των πλαστικών συσκευασιών μερικών ποτών και στην εσωτερική επικάλυψη ορισμένων συσκευασιών τροφίμων. Η ουσία αυτή μπορεί να μιμηθεί τη δράση των οιστρογόνων και έχει επίσης συσχετισθεί με χαμηλή ποσότητα σπέρματος, καρκίνο του προστάτη και αναπτυξιακά προβλήματα του εμβρύου.

Γιατί κλαίμε


Οι άνθρωποι κλαίνε όταν αισθάνονται σωματικό ή ψυχικό πόνο, αλλά και για άλλους λόγους, ακόμα και από χαρά, όμως ποιόν εξελικτικό σκοπό εξυπηρετεί το κλάμα; Σύμφωνα με μια νέα επιστημονική θεωρία, το κλάμα αναπτύχθηκε στους ανθρώπους ως ένα σκόπιμο σημάδι μειονεκτήματος για να δείξουμε στους γύρω μας ότι ρίχνουμε τις άμυνές μας.

 "Το κλάμα είναι μια άκρως εξελιγμένη συμπεριφορά", σύμφωνα με τον εξελικτικό βιολόγο Όραν Χάσον του πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ στο Ισραήλ. Όπως υποστηρίζει, εκ των πραγμάτων το κλάμα θολώνει την όραση, άρα ο άνθρωπος δεν βλέπει καλά το περιβάλλον του και είναι πιο ευάλωτος σε κάθε πιθανό κίνδυνο, από ζώο, άλλο άνθρωπο, φυσικό φαινόμενο κλπ. Έτσι, το κλάμα δείχνει ότι ο οργανισμός έχει χαμηλώσει τις φυσικές άμυνες και το επίπεδο εγρήγορσης που του εξασφαλίζει την επιβίωσή του, συνεπώς εξαρτάται περισσότερο -ή και απόλυτα- από τη βοήθεια των συνανθρώπων του.

Η νέα θεωρία, που παρουσιάστηκε σε άρθρο στο περιοδικό "Evolutionary Psychology" (Εξελικτική Ψυχολογία), θεωρεί το κλάμα ένα σήμα υποταγής του εαυτού, μια κραυγή απόγνωσης για βοήθεια από τους γύρω, μια επίδειξη συναισθηματικής προσέγγισης και εξάρτησης από τους άλλους και, τελικά, μια ένδειξη κοινωνικής συνοχής, αφού αυτός που κλαίει, χρειάζεται υποστήριξη.

Νέες περιοχές στο κτηματολόγιο



    Τον κατάλογο με τους 43 Δήμους και Κοινότητες του Νομου Αττικης που κηρύσσονται υπό Κτηματογράφηση ανακοίνωσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος.

    Επίσης, ανατίθενται στο «Κτηματολόγιο Α.Ε.» οι εργασίες κατάρτισης δασικού χάρτη κατόπιν διαγωνισμών, στις υπό κτηματογράφηση περιοχές της Αττικής.

    Αναλυτικά, πρόκειται για τίς εξής περιοχές:

    1. Κοινότητα ΒΑΡΝΑΒΑ

    2. Κοινότητα ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΥ

    3. Δήμος ΚΑΛΑΜΟΥ

    4. Κοινότητα ΚΑΠΑΝΔΡΙΤΙΟΥ

Το νομοσχέδιο για την υπερχρέωση των νοικοκυριών


 Με βελτιωτικές τεχνικές αλλαγές για να αποτραπεί το ενδεχόμενο εκμετάλλευσης των ρυθμίσεων του νομοσχεδίου για την υπερχρέωση των νοικοκυριών από πολίτες που δεν πληρούν τα κριτήρια, κατατίθεται στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο.
   Σε ό,τι αφορά στο νομοσχέδιο, στα τρία σημεία στα οποία υπήρχε «διαφωνία» με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών δεν έγιναν αλλαγές. Δηλαδή δεν υπήρξε αλλαγή σε ότι αφορά στα στεγαστικά, στην τετραετία εξυπηρέτησης των οφειλών καθώς και στο 10% για το ελάχιστο ποσοστό αποπληρωμής των οφειλών.
   Ωστόσο έγιναν άλλες τροποποιήσεις, μεταξύ των οποίων, η «έξοδος» του οφειλέτη από τη ρύθμιση σε περίπτωση που αποκρύψει στοιχεία βελτίωσης του εισοδήματός του ενώ θα δεν θα μπορεί να καταθέσει αίτηση για επανένταξη για δύο έτη.
   Παράλληλα ορίζεται υποχρεωτική από τον οφειλέτη η ενημέρωση για την βελτίωση της περιουσιακής τους κατάστασης. Στο πλαίσιο αυτό ο οφειλέτης θα έχει την υποχρέωση να το γνωστοποιήσει στο δικαστήριο, κάτι το οποίο δεν προβλεπόταν πριν. Επίσης προβλέπεται ότι για τα δάνεια που υπάγονται στις ρυθμίσεις του νόμου θα πρέπει να έχει περάσει τουλάχιστον ένας χρόνος προκειμένου να κατατεθεί αίτηση. Σε ότι αφορά τα στεγαστικά δάνεια θα παραμένουν στη ρύθμιση αλλά οι τόκοι δεν θα παγώνουν με την υποβολή της αίτησης στο Ειρηνοδικείο, αλλά με την έκδοση της απόφασης, δηλαδή δύο μήνες αργότερα.

Αποσύρθηκε η τροπολογία για τις γονικές παροχές



   Την απόσυρση της τροπολογίας για τη ρύθμιση των γονικών παροχών και για την αύξηση της φορολογίας στα ποτά και τα τσιγάρα, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, διευκρινίζοντας ότι το θέμα θα επανέλθει σε νέο νομοσχέδιο, το οποίο θα ψηφιστεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

    Το υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωσή του σημειώνει ότι "με προφανή την ανάγκη να υπάρξει άμεση ρύθμιση των ζητημάτων αυτών αλλά και με δεδομένη τη βούληση της κυβέρνησης, συνολικά για την τήρηση των διαδικασιών που προάγουν τη διαφάνεια στη νομοθετική λειτουργία με το υπουργείο Οικονομικών, προτίθεται να αντικαταστήσει την πιο πάνω τροπολογία με την άμεση κατάθεση για συζήτηση κατά προτεραιότητα σχεδίου νόμου για την αύξηση του φόρου στα ποτά και τα τσιγάρα και τη ρύθμιση της φορολόγησης των γονικών παροχών".

    Σημειώνεται ότι η σχετική τροπολογία είχε κατατεθεί την περασμένη Πέμπτη στη Βουλή σε νομοσχέδιο που δεν σχετίζονταν με τη φορολογία. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών αυτό έγινε διότι όσο αφορά την αύξηση του φόρου στα ποτά και τα τσιγάρα η εξαιρετικά δυσμενής δημοσιονομική κατάσταση της χώρας επέβαλε την όσο το δυνατόν ταχύτερη ενεργοποίηση του μέτρου αυτού από την αρχή του 2010 και γι' αυτό επελέγη να ενταχθεί στο πρώτο νομοσχέδιο προς συζήτηση και ψήφιση, αφού κάθε εβδομάδα καθυστέρησης κοστίζει στα δημόσια έσοδα περίπου 13 εκατ. ευρώ.

    Για τις γονικές παροχές, σύμφωνα με το υπουργείο, επιχειρήθηκε να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της μαζικής μεταβίβασης μεγάλης ακίνητης περιουσίας που παρατηρήθηκε από το Δεκέμβριο σε επιλεγμένες περιοχές κυρίως της Αθήνας.

Χαοτική κατάσταση στην Αϊτή



   Σε χιλιάδες ανέρχονται πιθανόν οι νεκροί από το σεισμό που συγκλόνισε την Αϊτή. Το προεδρικό μέγαρο, παραγκουπόλεις σε πλαγιές λόφων, ένα πενταώροφο κτίριο του ΟΗΕ κατέρρευσαν από τον μεγέθους 7 βαθμών σεισμό, τον ισχυρότερο που έπληξε την Αϊτή εδώ και περισσότερα από 200 χρόνια.    Εκατοντάδες, πιθανώς χιλιάδες, άνθρωποι έχουν θαφτεί στα συντρίμμια, δήλωσε εργαζόμενος οργάνωσης αρωγής των ΗΠΑ. Πολλά πτώματα, αλλά και τραυματίες παραμένουν στους δρόμους στα βόρεια της πρωτεύουσας Πορτ ο Πρενς, επισήμανε η ίδια πηγή.
   Επίσης οι περισσότεροι δρόμοι της πόλης έχουν γεμίσει, καθώς πολλοί Αϊτινοί πέρασαν εκεί τη νύχτα, αφού τα σπίτια τους καταστράφηκαν.
   Ο πρωθυπουργός της Αϊτής Ζαν-Μαξ Μπελρίβ δήλωσε μιλώντας στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CΝΝ, ότι φοβάται πως ο αριθμός των θυμάτων του ισχυρότατου σεισμού που έπληξε τη χώρα τη νύχτα χθες μπορεί να φτάσει και τις εκατό χιλιάδες .
   "Είναι δύσκολο να εκτιμηθεί ακόμα ο αριθμός των θυμάτων. Πάρα πολλά κτίρια, πάρα πολλά οικήματα έχουν καταρρεύσει. Με πολίτες μέσα, γι αυτό πιστεύω ότι οι νεκροί μπορεί να φτάνουν και τις εκατό χιλιάδες", είπε φανερά σοκαρισμένος ο αϊτινός πρωθυπουργός.

13.1.10

Βρέθηκε το όπλο του Αστυνομικού διευθυντή Ζακύνθου


Θρίλερ με τον θάνατο του 51χρονου αστυνομικού διευθυντή Ζακύνθου Βασίλειου Πατσούρη, το πτώμα του οποίου εντοπίστηκε χθες στις 13.30στην παραλία Μπανάνα στα Βασιλικά Ζακύνθου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι φέρει τραύμα στο κεφάλι από σφαίρα, και επ΄ αυτού οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., βασιζόμενοι στην ιατροδικαστική έκθεση, εκτιμούσαν ότι μεγαλύτερες πιθανότητες συγκεντρώνει η εκδοχή της αυτοκτονίας, αν και ο Πατσούρης δεν άφησε κάποιο σημείωμα που να αναφέρει ότι επρόκειτο να αυτοκτονήσει. Ετσι οι λόγοι που ενδεχομένως τον οδήγησαν σε μια τέτοια ενέργεια παραμένουν άγνωστοι.

Ο πρωθυπουργός της Β. Ιρλανδίας εγκαταλείπει το αξίωμά του



Την απόφαση του πρωθυπουργού της Βόρειας Ιρλανδίας, Πίτερ Ρόμπινσον, να εγκαταλείψει προσωρινά το αξίωμά του για να αποκαταστήσει την υπόληψή του, που έχει τρωθεί λόγω των αποκαλύψεων για εξωσυζυγική σχέση της συζύγου του, ανακοίνωσε χθες ο πρόεδρος της περιφερειακής Εθνοσυνέλευσης, Ουίλιαμ Χέι.
Τον κ. Ρόμπινσον θα αντικαταστήσει για διάστημα έξι εβδομάδων η υπουργός Επιχειρήσεων, Αρλίν Φόστερ.
Επισημαίνεται, ότι νωρίτερα χθες, το Ενωτικό Δημοκρατικό Κόμμα, του οποίου ηγείται ο Ρόμπινσον, είχε ανανεώσει την εμπιστοσύνη του στο πρόσωπό του.
Ο Ρόμπινσον δεχόταν ισχυρές πιέσεις να παραιτηθεί λόγω των διαστάσεων που προσέλαβε το ερωτικό σκάνδαλο της συζύγου του μετά τις αποκαλύψεις ότι έκανε κατάχρηση εξουσίας προκειμένου να εξασφαλίσει οικονομικές απολαβές στον εραστή της.
Η προσωρινή αποχώρηση του πρωθυπουργού της Β. Ιρλανδίας σημειώθηκε σε μια στιγμή που το Ε.Δ.Κ. και ο εταίρος του στην κυβέρνηση, το Σιν Φέιν, διαφωνούν σχετικά με την μεταβίβαση των δικαστικών και αστυνομικών αρμοδιοτήτων από τη Βρετανία στην Εθνοσυνέλευση της Β. Ιρλανδίας. Το Σιν Φέιν ζητεί η μεταβίβαση να γίνει άμεσα, ενώ το Ε.Δ.Κ. υποστηρίζει πως πρέπει πρώτα να οικοδομηθεί κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων.
Σπεύδοντας να προλάβει τα χειρότερα, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Γκόρντον Μπράουν, κάλεσε τους Ιρλανδούς να "εστιάσουν την προσοχή τους" στα κρίσιμα πολιτικά ζητήματα. (BBC)

Το χριστουγεννιάτικο δέντρο αφορμή για οικολογική δράση

Τα Χριστούγεννα τελείωσαν και τα στολίδια, οι φωτισμοί, το χριστουγεννιάτικο δέντρο αποσύρονται.

Το 2010 μια ιδέα δράσης δίνει σε αυτή την επιστροφή στην καθημερινότητα μια νότα οικολογική.
Έτσι όσοι επέλεξαν για αυτά τα Χριστούγεννα ένα αληθινό έλατο σε γλάστρα μπορούν να συμμετάσχουν σε μια ομαδική δράση φύτευσης των δέντρων σε βουνά γύρω στην Αττική.
Από την άλλη μια νέα έρευνα δίνει μια διαφορετική οπτική γωνία στην αμφιταλάντευση μεταξύ ψεύτικου και αληθινού δέντρου.
Όσοι αγοράζουν ψεύτικα χριστουγεννιάτικα δέντρα αντί για αληθινά, θεωρούν συνήθως πως με τον τρόπο αυτό προστατεύουν το περιβάλλον.
Σύμφωνα όμως με Αυστραλούς ερευνητές, αυτό ισχύει μόνο αν στολίζουν κάθε χρόνο το ίδιο δέντρο για περίπου δύο δεκαετίες.
Όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, από την καλλιέργεια, τη μεταφορά και τη διάθεση ενός αληθινού δέντρου παράγονται 3 κιλά CΟ2, ενώ από την κατασκευή του μέσου ψεύτικου δέντρου παράγονται κατά μέσο όρο 48 κιλά.
«Για να έχει το ίδιο αποτύπωμα άνθρακα με ένα αληθινό δέντρο, το ψεύτικο πρέπει να χρησιμοποιηθεί για περίπου 20 χρόνια» δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος της Βικτόριας Γκάβιν Τζένινγκς, ο οποίος χρηματοδότησε την έρευνα.

ΗΠΑ: "χρυσά" μπόνους παρά την κρίση

Τα στελέχη των μεγάλων αμερικανικών τραπεζών θα αρχίσουν σύντομα να εισπράττουν τα ετήσια μπόνους τους, παρά την αποδοκιμασία τους από τους συμπολίτες τους - αρχής γενομένης από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα- που θεωρούν ότι η καταβολή αυτού του είδους των αποδοχών τροφοδότησε την παγκόσμια οικονομική κρίση.

Βροχή δολαρίων θα πέσει στα στελέχη της Ουόλ Στριτ , καθώς ορισμένοι θα λάβουν "εξαψήφια, επταψήφια ή και οκταψήφια" ποσά, έγραφε την Κυριακή η εφημερίδα New York Times, πιθανόν υπό μορφήν μετοχών και όχι ρευστού.

Οικονομικοί αναλυτές θεωρούν ότι απέναντι στη δυσαρέσκεια της Ουάσινγκτον, οι μεγάλες τράπεζες θα διανείμουν τα μπόνους προσπαθώντας να ελαχιστοποιήσουν τις πολιτικές συνέπειες.

Νέα κατηγορία "μίνι" υπολογιστών



  Μετά τα laptops, τα notebooks, τα netbooks και τα smartphones, φαίνεται πως έρχεται η σειρά των smartbooks και των tablets ή slates. Το 2010 θα είναι η χρονιά τους. Αυτή, τουλάχιστον, είναι η αίσθηση των αναλυτών που παρακολούθησαν τη διάσημη διεθνή έκθεση καταναλωτικών ηλεκτρονικών προϊόντων του Λας Βέγκας των ΗΠΑ, που ολοκληρώθηκε την περασμένη Κυριακή και η οποία θεωρείται το κατ' εξοχήν "βαρόμετρο" για τις μελλοντικές τάσεις στην αγορά πληροφορικής διεθνώς. Στους φορητούς υπολογιστές η τάση είναι σαφής εδώ και καιρό: να γίνουν ελαφρύτεροι, λεπτότεροι και ισχυρότεροι -και αυτό όντως κάνουν. Όμως αρκετοί κατασκευαστές ισχυρίζονται ότι οι καταναλωτές χρειάζονται πια μια διαφορετική κατηγορία συσκευών, τα smartbooks, που ξεφεύγουν από τη "συνομοταξία" του κλασικού φορητού Η/Υ, ενσωματώνοντας διαφορετικά στοιχεία.
Ουσιαστικά τα smartbooks (όπως φαίνεται και από το όνομα τους) αποτελούν μια "γέφυρα" ανάμεσα στα "έξυπνα" κινητά τηλέφωνα (smartphones) και στα μικρά φορητά (netbooks), δηλαδή κινούνται στον χώρο των προϊόντων με οθόνη ανάμεσα στις 5 και 15 ίντσες. Παράλληλα, ορισμένα smartbooks έρχονται σταδιακά να ενσωματώσουν μια άλλη συσκευή που τελευταία βρίσκεται σε φάση εκρηκτικής ανάπτυξης, τον e-reader (ψηφιακό αναγνώστη ηλεκτρονικών βιβλίων).

ΣτΕ: Αυστηρότερα κριτήρια για συνταξιοδότηση αγροτισσών


Προκειμένου να συνταξιοδοτηθούν οι αγρότισσες από τον ΟΓΑ, θα πρέπει πέραν των τυπικών προσόντων και να αποδεικνύουν το ύψος του εισοδήματός τους από την παραγωγή αγροτικών προϊόντων, το οποίο να επιτρέπει το βιοπορισμό τους, αλλά και να είναι μόνιμα εγκατεστημένες στην περιοχή της αγροτικής τους εκμετάλλευσης (κτήματα).

Αυτό προβλέπει απόφαση του πρώτου τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την οποία αναίρεσε απόφαση του Διοικητικού Εφετείου του Πειραιά, που είχε κρίνει νόμιμη τη συνταξιοδότηση αγρότισσας από τον ΟΓΑ (σ.σ. ο Οργανισμός είχε απορρίψει την αίτησή της επειδή δεν διέμενε μόνιμα στον τόπο της αγροτικής δραστηριότητας και επειδή ασχολείτο με αυτή ευκαιριακά).

Με την εν λόγω απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας τίθενται πλέον αυστηρότερα κριτήρια στη συνταξιοδότηση αγροτισσών (σύνταξη γήρατος) και συγκεκριμένα πρέπει να πληρούνται τα ακόλουθα:

• Η αγρότισσα να έχει συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας της.

• Να έχει απασχοληθεί κατά κύριο επάγγελμα στην αγροτική οικονομία για τουλάχιστον 25 χρόνια, μετά τη συμπλήρωση του 21ου έτους της ηλικίας της.

• Να είναι μόνιμα εγκατεστημένη στον τόπο της αγροτικής της δραστηριότητας και μόνο προσωρινά μπορεί να διαμένει σε άλλη κοντινή περιοχή.

• Το προερχόμενη από την αγροτική δραστηριότητα εισόδημά της, θα πρέπει να καλύπτει τις βιοποριστικές της ανάγκες.

Ολυμπιακός: Οι Ιταλοί για Ντάτολο


Έτοιμο να φορέσει τη φανέλα του Ολυμπιακού φέρνουν τον Χέσους Ντάτολο νέα ιταλικά δημοσιεύματα.
Συγκεκριμένα, η ιστοσελίδα napolisport.net, η οποία ασχολείται με τα θέματα της ιταλικής ομάδας, μεταφέρει δηλώσεις του δημοσιογράφου, Τζιανλούκα Ντι Μάρτζιο, σύμφωνα με τις οποίες ο Αργεντινός είναι πολύ κοντά στους «ερυθρόλευκους».
«Ο Ντάτολο είναι πολύ κοντά στον Ολυμπιακό, ο οποίος θα πάρει τον παίκτη με δανεισμό και με προοπτική αγοράς έναντι πέντε εκατομμυρίων ευρώ το καλοκαίρι», ήταν τα λόγια του ιταλού δημοσιογράφου, ο οποίος ασχολείται αποκλειστικά με τις μεταγραφές και θεωρείται ένας από τους πιο επιτυχημένους δημοσιογράφους στην γειτονική μας χώρα.
Στο δημοσίευμα, επικαλούνται τις δηλώσεις αυτές, με τις οποίες –ουσιαστικά- υποστηρίζουν ότι επιβεβαιώνονται και οι πληροφορίες της ιστοσελίδας.
Μέχρι στιγμής, από τον Ολυμπιακό δεν υπάρχει κάποια αντίδραση. Το ενδιαφέρον για την απόκτηση του παίκτη είναι δεδομένο και στηρίζονται πολύ στη θέληση του Ντάτολο να παλέψει για να συμμετάσχει στο Παγκόσμιο Κύπελλο το ερχόμενο καλοκαίρι.
Από την Νάπολι έχουν ξεκαθαρίσει στον Ντάτολο πως δεν θα έχει χρόνο συμμετοχής, κάτι που άλλαξε τις σκέψεις του παίκτη, ο οποίος πλέον σκέφτεται πολύ σοβαρά να αναζητήσει αλλού την… τύχη του.

Παναθηναϊκός: "Ασπίδα" Πατέρα στον Τζιόλη


Φαινόμενα όπως αυτά των αποδοκιμασιών προς το πρόσωπο ποδοσφαιριστών από τους φιλάθλους της ομάδας θέλει να εκλείψουν η διοίκηση της ΠΑΕ Παναθηναϊκός. Πρόσφατο παράδειγμα ήταν αυτό προς τον Αλέξανδρο Τζιόλη κι έτσι ο πρόεδρος των «πρασίνων», Νικόλας Πατέρας, έκανε έκκληση προς τον κόσμο του Παναθηναϊκού με την ακόλουθη δήλωση:
«Επειδή στους πρόσφατους αγώνες της ομάδας παρατηρήθηκε το φαινόμενο έντονων αποδοκιμασιών εις βάρος του ποδοσφαιριστή μας, Αλέξανδρου Τζιόλη, καλώ τους φιλάθλους μας να παραμείνουν στο πλευρό της ομάδας με το γνωστό τους πάθος, αποφεύγοντας τέτοιου είδους συμπεριφορές. Ασφαλώς, ο καθένας έχει δικαίωμα στη γνώμη του, είναι όμως αδιανόητο, την ώρα που η ομάδα καταβάλλει μια μεγάλη προσπάθεια για την επίτευξη των στόχων της, να παρατηρούνται φαινόμενα που αναμφίβολα την επηρεάζουν αρνητικά.
Ο Αλέξανδρος Τζιόλης είναι ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού και ο προπονητής μας θα τον χρησιμοποιεί, όποτε το κρίνει σκόπιμο για το καλό της ομάδας. Υποχρέωση όλων μας είναι να στηρίζουμε τον προπονητή της ομάδας και όλους τους ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται για την επιτυχία της. Οι φίλαθλοι του Παναθηναϊκού έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στις μέχρι τώρα επιτυχίες της ομάδας, αγκαλιάζοντάς την μαζικά, είτε αγωνίζεται εντός είτε εκτός έδρας. Αυτή τους η στήριξη είναι πολύτιμη και υπολογίζουμε σ’ αυτήν για τη δύσκολη συνέχεια στην πορεία προς την κατάκτηση του πρωταθλήματος».

ΑΕΚ: Απάντηση της ΠΑΕ στον μάνατζερ του Σκόκο


"Πόλεμος" ξέσπασε ανάμεσα στην ΠΑΕ ΑΕΚ και τον μάνατζερ του Νάτσο Σκόκο. Οι "κιτρινόμαυροι" ζήτησαν με εξώδικο από τον εκπρόσωπο του Αργεντινού, Παύλο Διαννή, να ανακαλέσει εντός 24 ωρών τις χθεσινές του δηλώσεις, τις οποίες χαρακτηρίζουν "απαράδεκτες και συκοφαντικές, που στόχο είχαν να πλήξουν το κύρος και τα συμφέροντα της ΠΑΕ ΑΕΚ και να της επιβάλλουν αποφάσεις που εξυπηρετούν ενδεχομένως τις δικές του επιδιώξεις».

Σε κείμενο που δημοσιεύεται στην επίσημη ιστοσελίδα της ΑΕΚ, αναφέρεται ότι: «ισχυριστήκατε αναληθώς ότι η ΠΑΕ ΑΕΚ οφείλει χρήματα στον πελάτη σας από την εργασιακή μας σχέση, όταν γνωρίζετε πολύ καλά ότι ουδεμία ληξιπρόθεσμη ανεξόφλητη απαίτηση υφίσταται από τη πλευρά της ΠΑΕ ΑΕΚ, επιχειρώντας με τον τρόπο αυτό να εμφανίζετε μια εικόνα οικονομικής ασυνέπειας της ΠΑΕ έναντι του ποδοσφαιριστή που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα».

Επιπλέον, τονίζεται ότι δεν έχει κανένα δικαίωμα να μειώνει και να απαξιώνει το κύρος ενός συλλόγου με τόσα χρόνια ιστορίας και προσφοράς στο ελληνικό ποδόσφαιρο, με αυθαίρετες εκτιμήσεις σε σχέση με το τι συνιστά πρόοδο στη καριέρα ενός ποδοσφαιριστή.

Τέλος, σε ότι αφορά τον υπαινιγμό του ότι η ΠΑΕ ΑΕΚ πιθανόν συζητά και διαπραγματεύεται με άλλες ελληνικές ομάδες για τη παραχώρηση του Νάτσο Σκόκο, τονίζουμε κατηγορηματικά ότι ο ποδοσφαιριστής δεν πωλείται σε καμία ελληνική ομάδα. Το έχουμε ξαναπεί και το επαναλαμβάνουμε για μια ακόμη φορά. Δεν έχουμε καμία πρόταση αλλά ακόμη κι αν είχαμε δεν το συζητάμε καν».

Εξελέγη ο νέος δήμαρχος Παγγαίου


Ο μέχρι πρόσφατα πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Απόστολος Τσιακίρης είναι ο νέος δήμαρχος Παγγαίου, που εξελέγη στη θέση του προσφάτως δολοφονηθέντος Τριαντάφυλλου Κουκούδη.

Σε βαριά ατμόσφαιρα, πραγματοποιήθηκε η διαδικασία για την ανάδειξη νέου δημάρχου στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, μετά από πρόσκληση του πρώτου σε ψήφους δημοτικού συμβούλου της πλειοψηφούσας ομάδας, Θανάση Τσολπαντίδη, ο οποίος μετά το τραγικό τέλος του Τριαντάφυλλου Κουκούδη ασκούσε χρέη δημάρχου.

Απευθυνόμενος στους δημοτικούς συμβούλους ο νέος δήμαρχος τόνισε ότι η ανάδειξη του στη διοίκηση του Δήμου Παγγαίου αποτελεί δείγμα αγάπης και εκτίμησης στο πρόσωπο του. Διαβεβαίωσε ότι θα προσπαθήσει με τη δική τους συμπαράσταση και αγάπη να θέσει και πάλι το Δήμο σε ομαλή λειτουργία επιτυγχάνοντας τους στόχους που είχε θέσει ο προκάτοχός του προς όφελος των κατοίκων της περιοχής.

Ο Τριαντάφυλλος Κουκούδης βρέθηκε δολοφονημένος μέσα στο αυτοκίνητό στις 30 Δεκεμβρίου 2009 και για το θάνατό του κατηγορούνται οι δυο ταμίες του Δήμου Παγγαίου, οι οποίοι μετά την ομολογία τους κρίθηκαν προφυλακιστέοι.

ΠΟΥ:Έρευνα για να αξιολογηθεί η αντιμετώπιση της νέας γρίπης Α (Η1Ν1)



 Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), που επικρίνεται όλο και περισσότερο για την αντιμετώπιση της νέας γρίπης Α (Η1Ν1), ανακοίνωσε  την πρόθεσή του να ζητήσει από ανεξάρτητους ειδικούς μία αξιολόγηση μόλις τελειώσει η πρώτη πανδημία του αιώνα. "Περιμένουμε τις κριτικές που είναι καλοδεχούμενες. Αργότερα θα κάνουμε μία αξιολόγηση της δουλειάς μας σε συνεργασία με ανεξάρτητους ειδικούς", επεσήμανε η εκπρόσωπος Τύπου του ΠΟΥ Φαντέλα Σαΐμπ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Γενεύη.
Αυτή η έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας θα "δημοσιοποιηθούν" θα διεξαχθεί όταν η γρίπη "έχει τελειώσει", διευκρίνισε. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ η πανδημία θα διαρκέσει "πολλές σεζόν".
Ενώ ο ΠΟΥ επικρίνεται από πολλούς ότι υπερέβαλε για την απειλή της νέας γρίπης Α χαρακτηρίζοντάς την "πανδημία" υπό την πίεση των φαρμακευτικών εργαστηρίων, τα μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης ζήτησαν την προηγούμενη Πέμπτη τη δημιουργία μίας επιτροπής διερεύνησης που θα εξετάσει "την απειλή των λανθασμένων πανδημιών για την υγεία". Το θέμα θα συζητηθεί στο τέλος Ιανουαρίου στο Στρασβούργο.
"Πρέπει να πάρουμε μαθήματα (από την πανδημία), να δούμε τί κάναμε σωστά, τί δεν κάναμε σωστά, πώς μπορούμε να βελτιωθούμε και πώς μπορούμε να εργαστούμε πιο γρήγορα", δήλωσε η Σαΐμπ.
Το θέμα θα συζητηθεί κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΠΟΥ από τις 18 Ιανουαρίου στη Γενεύη.
Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του ΠΟΥ η νέα γρίπη Α (Η1Ν1) έχει προκαλέσει τον θάνατο 12.799 ανθρώπων σε όλο τον κόσμο από τον Μάρτιο οπότε και πρωτοεμφανίστηκε.
Πηγή:(ΑΠΕ-ΜΠΕ - Γαλλ. Πρακτ. -Ρόιτερ)

Η πολλή τηλεόραση μπορεί να "κόψει" χρόνια ζωής



Όσοι ξεχνιούνται με τις ώρες μπροστά στην τηλεόραση κάθε μέρα, πιθανώς "κλέβουν" χρόνια από τη ζωή τους, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική αυστραλιανή έρευνα, η οποία διαπίστωσε ότι κάθε ώρα παραπάνω τηλεόρασης αυξάνει τον κίνδυνο για πρόωρο θάνατο. Αυτός ο αυξημένος κίνδυνος ισχύει όχι μόνο για τους παχύσαρκους, αλλά και για όσους έχουν φυσιολογικό βάρος.

Η έρευνα έγινε από ερευνητές του Καρδιολογικού και Διαβητολογικού Ινστιτούτου Μπέικερ της πολιτείας Βικτόρια και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Circulation" της Αμερικανικής Καρδιολογικής Ένωσης, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ.

Οι επιστήμονες μελέτησαν επί μια εξαετία τις συνήθειες και το στιλ ζωής 8.800 ενηλίκων άνω των 25 ετών και τους έκαναν παράλληλα μια σειρά από εξετάσεις αίματος για ζάχαρο, χοληστερίνη κ.α. Βρήκαν ότι κάθε ώρα μπροστά στην τηλεόραση σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο κατά 11% για θάνατο από όλες τις αιτίες, κατά 9% για θάνατο από καρκίνο και κατά 18% αυξημένο ρίσκο για θάνατο από καρδιαγγειακό νόσημα.

ΕΟΦ:41 σοβαρά περιστατικά παρενεγειών του εμβολίου της νέας γρίπης


Από την έναρξη των εμβολιασμών, μέχρι και την Κυριακή 03-01-2010 έχουν χορηγηθεί συνολικά 356.436 δόσεις εμβολίων (στοιχεία ΚΕΕΛΠΝΟ). Στο διάστημα αυτό οι αναφορές πιθανών ανεπιθύμητων ενεργειών που έλαβε ο ΕΟΦ ανέρχονται συνολικά σε 1024, εκ των οποίων 223 προέρχονται από επαγγελματίες υγείας και 801 από τους ίδιους τους εμβολιασθέντες ή συγγενείς τους. Οι περισσότερες από τις αναφορές αφορούν σε αναμενόμενες μη σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες σύμφωνα με τις πληροφορίες που περιέχονται στην Περίληψη Χαρακτηριστικών των δύο εμβολίων.
Στο σύνολο των αναφορών που έχει λάβει ο ΕΟΦ από την έναρξη των εμβολιασμών έως σήμερα οι 41 αφορούν σε ιατρικά επιβεβαιωμένες και σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες.

Από την προηγούμενη ανακοίνωση (14/12/2009) έως και τις 03/01/2010 κοινοποιήθηκαν στον ΕΟΦ 243 αναφορές περιστατικών από τις οποίες 81 προέρχονταν από επαγγελματίες υγείας. Από αυτές, οι 17 αναφορές κρίθηκαν ως σοβαρές.
Οι 15 είναι ιατρικώς τεκμηριωμένες αναφορές και αφορούν σε σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες οι οποίες ταξινομούνται ως εξής:

12.1.10

Εργα για τα Τέμπη



  Στόχος του Υπουργείου Υποδομών είναι πριν το Πάσχα να έχει ανοίξει με ασφάλεια ο δρόμος στα Τέμπη, δήλωσε σήμερα ο Υφυπουργός Γιάννης Μαγκριώτης.
    Όπως εξήγησε, το Υπουργείο περιμένει αυτήν την εβδομάδα από τη πλευρά του παραχωρησιούχου, όπως η Σύμβαση Παραχώρησης ορίζει, να καταθέσει τις μελέτες και το σχέδιο αποκατάστασης και ασφαλούς διέλευσης από τα Τέμπη.

    Τόσο ο ανεξάρτητος μηχανικός, όσο και η Εγνατία Α.Ε. που εποπτεύει εκ μέρους του δημοσίου τον παραχωρησιούχο, θα μπορέσει σε συνεργασία μαζί του, να δώσουν στο Υπουργείο τα τελικά χρονοδιαγράμματα.

ΝΤΟΥΜΠΑΙ: Το ψηλότερο κτίριο στον κόσμο (φωτογραφίες)


Πόσος χρόνος χρειάζεται για ν' ανεβεί κάποιος στον 124ο όροφο ενός κτιρίου; Αν πρόκειται για το ψηλότερο κτίριο στον κόσμο, το περίφημο Μπουρζ Χαλίφα (Πύργος Χαλίφα), τότε η διαδρομή διαρκεί μόλις ένα λεπτό. Εξήντα δευτερόλεπτα είναι αρκετά για να βρεθείς μια … ανάσα από τον ουρανό, να υψώσεις ψηλά το χέρι και να νομίζεις πως ακουμπάς το άπειρο.
Μόνο που, δυστυχώς, η αντίστροφη μέτρηση για την "εκτόξευση" στο παρατηρητήριο του ύψους 828 μέτρων κτιρίου, με τους περισσότερους από 160 ορόφους, μπορεί να εξελιχθεί σε "μικρή οδύσσεια", αφού θα πρέπει να προσπελάσεις τις τεράστιες ουρές που σχηματίζονται μπροστά από τα ταμεία για να αποκτήσεις το "μαγικό" χαρτάκι. Αυτό, που σου δίνει τη δυνατότητα να ατενίσεις -αν όχι τον κόσμο ολόκληρο-τουλάχιστον το Ντουμπάι, από … πολύ ψηλά και μέσα από υψηλής ευκρίνειας τηλεσκόπια να ανακαλύψεις γωνιές του εμιράτου που ούτε είχες φανταστεί, όταν περιδιάβαινες τους δρόμους και τις αγορές του.
Ο Μπουρζ Χαλίφα (Πύργος Χαλίφα) ή Μπουρζ Ντουμπάι -όπως έγινε γνωστός, προτού ο πρωθυπουργός και κυβερνήτης του Ντουμπάι, σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ρασίν αλ Μακτούμ, αποφασίσει να τού δώσει το όνομα του προέδρου της ομοσπονδίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και κυβερνήτη του Αμπού Ντάμπι, σεΐχη Χαλίφα μπιν Ζάγεντ αλ Ναχιάν- αποτελεί, από τις 4 Ιανουαρίου, οπότε έγιναν τα λαμπρά εγκαίνια, το ψηλότερο κτίριο στον κόσμο.

Γι' αυτό το κτίριο, ντόπιοι και ξένοι τουρίστες από χώρες της Ευρώπης, της Αμερικής και της Ασίας, αλλά και από το γειτονικό Ομάν, περίμεναν υπομονετικά -όπως κι εμείς- μία και πλέον ώρα στην ουρά για ένα εισιτήριο των 100 ντίρχαμ (σ.σ.: νόμισμα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, 1 ευρώ=5,2 ντίρχαμ), που θα τούς έδινε την ικανοποίηση να πουν: "ναι, ανέβηκα κι εγώ στο ψηλότερο κτίριο στον κόσμο!". Λίγοι ήταν οι τυχεροί και σαφώς ... πλουσιότεροι, που καταβάλλοντας το αντίτιμο των 400 ντίρχαμ, είχαν άμεση πρόσβαση στον Πύργο.

Το 2010 ενδεχομένως να είναι η θερμότερη χρονιά στην ιστορία



   Μπορεί αυτή τη στιγμή να φαίνεται απίστευτο, καθώς η βόρεια Ευρώπη, η Ασία και τμήματα της Αμερικής γνωρίζουν βαρύ ψύχος, αλλά το 2010 ενδεχομένως να είναι η θερμότερη χρονιά στην ιστορία.

    Οσοι αμφιβάλλουν ότι το πρόβλημα είναι τα αέρια του θερμοκηπίου έχουν πάρει θάρρος από την ανακοίνωση του Κέντρου Χάντλεϊ, το οποίο ανήκει στη Βρετανική Μετεωρολογική Υπηρεσία, σύμφωνα με την οποία η θερμότερη χρονιά από τότε που ξεκίνησαν οι μετρήσεις ήταν το 1998. Δώδεκα χρόνια χωρίς ένα νέο ρεκόρ, λένε οι σκεπτικιστές, είναι ένα μάλλον μεγάλο διάλειμμα σε μια υποτιθέμενη διαρκή αύξηση. Δυστυχώς γι'αυτούς, οι προβλέψεις της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας είναι ότι αυτό το διάλειμμα φέτος θα λάβει τέλος.

    Το γεγονός ότι δεν σημειώθηκε ρεκόρ τη δεκαετία του 2000, γράφει ο Εκόνομιστ, δεν σημαίνει ότι δεν υπήρξε θέρμανση του πλανήτη αυτή την περίοδο. Σύμφωνα με άλλες μετρήσεις, μάλιστα, τέτοια ρεκόρ στην πραγματικότητα υπήρξαν. Ούτε είναι πρωτοφανής η διάρκεια της περιόδου χωρίς ρεκόρ. Η θερμότητα αποθηκεύεται συχνά για ένα διάστημα σε άλλα μέρη του συστήματος, όπως οι ωκεανοί, και δεν εμφανίζεται στα θερμόμετρα των μετεωρολόγων.

11.1.10

Εκπτώσεις 2010 και οδηγίες ΕΣΕΕ στις επιχειρήσεις



Οδηγίες προς τις εμπορικές επιχειρήσεις μέλη της σε όλη τη χώρα απέστειλε η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου επ' ευκαιρία της διενέργειας των χειμερινών εκπτώσεων που θα αρχίσουν την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου και θα λήξουν το Σάββατο 27 Φεβρουαρίου. Υποχρέωση αναγραφής της παλαιάς και της νέας τιμής καθώς και του ποσοστού της έκπτωσης , περιλαμβάνονται στις οδηγίες πρός τις επιχειρήσεις , ενώ τα  παραβάτες για παραπλάνηση των καταναλωτών θα τιμωρούνται αυστηρά με πρόστιμα και φυλάκιση.Ειδικότερα, οι επιχειρήσεις θα πρέπει, σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή στα κάτωθι:
1. Η αναγραφή διπλής τιμής, δηλαδή της παλαιάς (συνήθως διαγραμμένης) και της νέας τιμής όλων των ειδών που πωλούνται με έκπτωση είναι υποχρεωτική σε εμφανή σημεία του καταστήματος και οπωσδήποτε στα σημεία όπου αυτά εκτίθενται.

Ο ΤΖΟΙ ΘΑ ΥΠΟΔΥΘΕΙ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥ

 Ο ηθοποιός Ματ ΛεΜπλανκ, γνωστός ως Τζόι από "Τα Φιλαράκια" επιστρέφει στην αμερικανική τηλεόραση μετά από τέσσερα χρόνια για να υποδυθεί τον... εαυτό του.

Ο 42χρονος ΛεΜπλανκ θα υποχρεωθεί να κάνει οντισιόν για τον ρόλο του... ΛεΜπλανκ στη νέα σειρά που θα τιτλοφορείται "Επεισόδια", δήλωσαν οι επικεφαλής του αμερικανικού δικτύου Showtime.
Πρόκειται για μία συμπαραγωγή με το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC 2 και το σενάριο θέλει μία φανταστική βρετανική κωμωδία να μεταφέρεται στην αμερικανική τηλεόραση και ο ΛεΜπλανκ να επιλέγεται για να πρωταγωνιστήσει στη θέση ενός βρετανού ηθοποιού.
Σκηνές από την κωμωδία που προβλήθηκαν στους τηλεοπτικούς δημοσιογράφους εμφανίζουν τον ΛεΜπλανκ, ο οποίος έχει γκριζάρει, να περνάει από οντισιόν για να υποδυθεί τον εαυτό του, ενώ η αίθουσα είναι γεμάτη από σωσίες του τηλεοπτικού Τζόι, που φοράνε δερμάτινα μπουφάν και τον μιμούνται.
"Χαίρομαι τόσο πολύ που πήρα το ρόλο. Θα ήταν φοβερό να δω κάποιον άλλον να παίζει τον Ματ ΛεΜπλανκ", αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ηθοποιός.

Η σειρά αναμένεται να ξεκινήσει να προβάλλεται αργότερα μέσα στο χρόνο.

EFSA : Προσοχή στα «καπνιστά»

Ορισμένες από τις ουσίες που χρησιμοποιούνται για να δίνουν τη χαρακτηριστική «καπνιστή» γεύση σε τυριά, αλλαντικά και ψάρια, ενδέχεται να χρησιμοποιούνται σε υπερβολικά υψηλές συγκεντρώσεις, με αντίκτυπο στην ανθρώπινη υγεία, εκτιμά η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας των Τροφίμων (EFSA).
Η επιτροπή της EFSA που ασχολείται με τα αρτύματα εξέφρασε ανησυχίες για την ασφάλεια αρκετών ουσιών που χρησιμοποιούνται στα «καπνιστά», καθώς τα επίπεδα πρόσληψης βρίσκονται σχετικά κοντά στα επίπεδα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν αρνητικές επιδράσεις στην υγεία των καταναλωτών τους. Πάντως, η επιτροπή διευκρινίζει ότι τα διαθέσιμα δεδομένα για την επικινδυνότητα των ουσιών αυτών είναι ακόμα περιορισμένα.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σκοπεύει τώρα να συντάξει λίστα με τα ενισχυτικά γεύσης για τα «καπνιστά»,  που μπορούν να χρησιμοποιούνται με ασφάλεια.

ΑΕΚ: Τάσεις φυγής από Σκόκο


Το ενδεχόμενο αποχώρησης του Νάτσο Σκόκο από την ΑΕΚ είναι ορατό όπως αποκάλυψε ο εκπρόσωπός του στην Ελλάδα, Παύλος Διαννής, με δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό “NovaΣπορ”.
«Ο παίκτης δεν αισθάνεται καλά κι αυτό οφείλεται σε μια σειρά από καταστάσεις που δεν μπορώ να σας εξηγήσω, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα. Ο Νάτσο δεν αισθάνεται καλά στην ΑΕΚ και θέλω να το κατανοήσουν οι μέτοχοι», είπε ο κ. Διαννής, ο οποίος αναφέρθηκε στις σχέσεις του παίκτη με τον Μπάγεβιτς αλλά και τις φημολογούμενες προτάσεις από Ελλάδα και εξωτερικό για την απόκτηση του πελάτη του.
«Σαν παίκτης και αθλητής κολακεύεται. Πάντα είναι ωραίο για έναν αθλητή να τραβάει την προσοχή επάνω του. Αυτό σημαίνει ότι κάνει καλά τη δουλειά του.

Νεκρός εντοπίστηκε ο Αστυνομικός Διευθυντής Ζακύνθου


Νεκρός εντοπίστηκε στις 13.30 στη παραλία Μπανάνα στα Βασιλικά Ζακύνθου ο Αστυνομικός Διευθυντής Ζακύνθου Βασίλειος Πατσούρης.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο 51χρονος αξιωματικός φορώντας πολιτικά ρούχα σήμερα το πρωί πήγε κανονικά στο γραφείο του και συνομίλησε με τους συνεργάτες του. Περίπου στις 9.30 το πρωί ανέφερε στους συναδέλφους του ότι τις τελευταίες ημέρες έχει κάποιες ενοχλήσεις στα οστά και θα έφευγε για να πάει να τον εξετάσει ορθοπαιδικός.

Περίπου 20 λεπτά αργότερα αστυνομικοί τον εντόπισαν να κινείται πεζός προς τη περιοχή Βασιλικά. Η τελευταία φορά που συνομίλησε με αξιωματικό της ΕΛ. ΑΣ ήταν στις 11 το πρωί. Αρχικά ο αστυνομικός επιχείρησε να βρει τον 51χρονο μέσω του υπηρεσιακού του κινητού τηλεφώνου και επειδή δεν τον έβρισκε τον κάλεσε στο προσωπικό οπότε ο Πατσούρης απάντησε και ο αξιωματικός του ανέφερε πως τον ζητούσε ο Εισαγγελέας Ζακύνθου για να τον ενημερώσει για τρέχοντα ζητήματα. Ο Αστυνομικός Διευθυντής του απάντησε «έρχομαι» και έκτοτε χάθηκαν τα ίχνη του.

Το πρόγραμμα "Καλλικράτης"-Η νέα αρχιτεκτονική των δήμων


"Καλλικράτης", το όνομα ενός εκ των δύο αρχιτεκτόνων του Παρθενώνα, είναι η κωδική ονομασία της νέας αρχιτεκτονικής των δήμων τις βασικές αρχές της οποίας παρουσίασε ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Ο κ.Ραγκούσης πρόσθεσε ότι το πρόγραμμα "Καλλικράτης" θα ψηφιστεί το αργότερο μέχρι το Μάιο και οι εκλογές της 14ης Νοεμβρίου 2010 θα γίνουν με τους νέους δήμους και περιφέρειες.

Επίσης, ο υπουργός Εσωτερικών διευκρίνισε ότι η χωροθέτηση θα πραγματοποιηθεί στη δεύτερη φάση της διαβούλευσης του νομοσχεδίου.

Όπως είπε ο κ. Ραγκούσης, η νέα αρχιτεκτονική αφορά και τα δύο επίπεδα αυτοδιοίκησης τα οποία προσεγγίζονται συνολικά και ενιαία.

Με το πρόγραμμα "Καλλικράτης" θεμελιώνεται η δευτεροβάθμια περιφερειακή αυτοδιοίκηση και στη θέση των 76 νομαρχιών δημιουργούνται δεκατρείς αιρετές περιφέρειες. Από τους 1034 δήμους που υπάρχουν σήμερα θα θεμελιωθούν λιγότεροι από 370, ενώ τα περίπου έξι χιλιάδες νομικά πρόσωπα και δημοτικές επιχειρήσεις θα περιοριστούν σε δύο χιλιάδες. Επιπλέον θα θεμελιωθούν επτά γενικές διοικήσεις που θα αντικαταστήσουν τις δεκατρείς σημερινές κρατικές περιφέρειες και τις αποκεντρωμένες κρατικές οντότητες την ύπαρξη των οποίων επιβάλλει στο Σύνταγμα.

«Εξυπνότερες» οι ηλεκτρονικές συσκευές μέσω του Perfect Stream

Ο γερμανός μηχανικός, που συμμετείχε ενεργά στη διαμόρφωση του λογισμικού MP3 για την τηλεμεταφορά μουσικής, έχει θέσει στον εαυτό του έναν δεύτερο στόχο: να κάνει πιο «έξυπνες» τις συνδεόμενες συσκευές.


Ο Καρλχάιντς Μπράντενμπουργκ, καθηγητής στο Τεχνικό Παν/μιο του Ιλμενάου στη Γερμανία, έχει δρομολογήσει την εφαρμογή της τεχνολογίας Perfect Stream, για την οποία αναζήτησε συνεργάτες κατά τη διάρκεια του Σαλονιού Ηλεκτρονικών CES, που έκλεισε τις πόρτες του χθες στο Λας Βέγκας τω ΗΠΑ.

«Στην αρχή όταν είχα συναντήσει εκείνους τους τύπους (που είχαν εφεύρει το Perfect Stream) μου είχαν δώσει μία εικόνα τρελλών. Αλλά εμένα μου αρέσουν τα παράξενα πράγματα, και άλλωστε όταν είχαμε ξεκινήσει το ΜΡ3 όλοι το έβρισκαν εξίσου τρελλό».

Η κεντρική ιδέα του Perfect Stream είναι η δημιουργία προγραμμάτων με βάση τις ορέξεις του καθενός και η μετάδοσή τους σε κάθε συσκευή που είναι συνδέσιμη στο Ιντερνέτ. Η υπηρεσία αυτή λειτουργεί ήδη στη Γερμανία και «πλέον προσπαθούμε να τη διεθνοποιήσουμε», τόνισε ο έτερος υπεύθυνος του Perfect Stream Νικόλας Σάμιος.

Ένας χρήστης του Ιντερνέτ μπορεί να επιλέξει τις αγαπημένες του εκπομπές, τα προγράμματα πληροφόρησης, ή μουσικής, τον λογαριασμό του στο Facebook, ή το Twitter κλπ, και όλα αυτά να αναμεταδίδονται μέσω διαφόρων, ετερόκλητων, συσκευών, όπως κορνίζες ψηφιακών φωτογραφιών, GPS, τηλέφωνα, κονσόλες ηλεκτρονικών παιχνιδιών και πολλών άλλων, τονίζει ο Μπράντενμπουργκ. Χωρίς την τεχνολογία αυτή μία σειρά από συσκευές παραμένουν «μουγγές» και η γκάμα των λειτουργιών τους παραμένει περιορισμένη.

"Παγκόσμιοι πρωταθλητές" στο κάπνισμα είναι οι Αυστριακοί

  Δεν είναι τελικά η Ελλάδα εκείνη που κατέχει τα "πρωτεία" από άποψη καπνίσματος, αλλά η Αυστρία, στην οποία το ποσοστό των καπνιστών στον πληθυσμό της, είναι το μεγαλύτερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα, και αυτό σε παγκόσμια κλίμακα.

Οπως γράφει στο πρώτο θέμα του, στο σημερινό του τεύχος, το έγκυρο, αυστριακό εβδομαδιαίο περιοδικό "Προφίλ", με ένα ποσοστό καπνιστών 36,3% του πληθυσμού της - που σημαίνει ότι πάνω από ένας στους τρεις κατοίκους καπνίζει - η Αυστρία βρίσκεται στην πρώτη θέση του καταλόγου "Γκίνες παγκοσμίων ρεκόρ 2008", ακολουθούμενη από την Ελλάδα με 35% και την Ουγγαρία με 23,8%.
Βέβαια, η κατά κεφαλή κατανάλωση τσιγάρων είναι τόσο στην Κίνα όσο και σε ορισμένες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, μεγαλύτερη από την Αυστρία, όμως τα ποσοστά καπνιστών στον πληθυσμό τους, είναι χαμηλότερα από εκείνα στην Αυστρία ή την Ελλάδα.
Στην Κίνα, όπου ετησίως πωλούνται 1,69 τρισεκατομμύρια τσιγάρα, καταγράφεται το ένα τρίτο της παγκόσμιας κατανάλωσης τσιγάρων.
Σύμφωνα με τη μεγάλη έρευνα που δημοσιεύει το "Προφίλ", η ηλικία στην οποία οι νέοι αρχίζουν το κάπνισμα είναι στην Αυστρία πολύ χαμηλή, μόλις στα ένδεκά τους χρόνια. Επίσης, στην ίδια έρευνα αναφέρεται πως στους δεκαπεντάχρονους νέους το ποσοστό των κοριτσιών που καπνίζουν, 26%, είναι μεγαλύτερο του ποσοστού στα αγόρια, το οποίο ανέρχεται στο 24%.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τρισδιάστατες ταινίες, τρισδιάστατος πονοκέφαλος


Οι τρισδιάστατες ταινίες είναι μόδα πια (χάρη στο θεαματικό και άκρως πετυχημένο εμπορικά "Άβαταρ" του Τζέημς Κάμερον) και οι εταιρίες ετοιμάζουν το ένα μετά το άλλο νέα μοντέλα τρισδιάστατων τηλεοράσεων. Όμως, καλά θα κάνουν οι θεατές να είναι επιφυλακτικοί, επειδή η μακρόχρονη τρισδιάστατη παρακολούθηση επισείει τον κίνδυνο να εμφανιστούν πονοκέφαλοι, όπως προειδοποιούν αμερικανοί ειδικοί.
Η τάση ήταν εμφανής στην τελευταία διεθνή έκθεση καταναλωτικών ηλεκτρονικών προϊόντων, που ολοκληρώθηκε αυτή την Κυριακή στο Λας Βέγκας των ΗΠΑ: η 3-D ψηφιακή εμπειρία ήρθε για να μείνει. Η νέα τρισδιάστατη τεχνολογία έχει βελτιωθεί και η παρακολούθηση για πολλούς θεατές είναι πιο άνετη σε σχέση με το παρελθόν, όμως για ορισμένους θεατές που έχουν προβλήματα με τα μάτια τους, μια παρατεταμένη έκθεση σε τρισδιάστατο περιβάλλον μπορεί να φέρει πονοκεφάλους.

Επίθεση στην εθνική Τόγκο: Συλλήψεις



    Δύο άτομα συνελήφθησαν από την αστυνομία της Ανγκόλας στον θύλακα της Καμπίντα, έπειτα από την επίθεση εναντίον του λεωφορείου που μετέφερε την ποδοσφαιρική ομάδα του Τόγκο, η οποία είχε φθάσει για να συμμετάσχει στο Κόπα Αφρικα 2010, ανακοίνωσε σήμερα ο εισαγγελέας της επαρχίας.

    "Συνελήφθησαν δύο άτομα. Μόλις έχουμε νέα στοιχεία θα τα κοινοποιήσουμε", δήλωσε ο εισαγγελέας Αντόνιο Νίτο.

    Η φάλαγγα των οχημάτων της ομάδας του Τόγκο δέχθηκε καταιγισμό πυρών αυτονομιστών ανταρτών αμέσως μετά την είσοδό της στον θύλακα της Καμπίντα, περιοχή πλούσια σε πετρέλαιο, που αποτελεί θέατρο ταραχών έπειτα από την ανεξαρτησία της Ανγκόλας, της πρώην πορτογαλικής αποικίας το 1975.

    Οι Δυνάμεις για την Απελευθέρωση του Κράτους της Καμπίντα-Στρατιωτική Θέση, οργάνωση που ιδρύθηκε το 2003 με απόσχιση από το κύριο αυτονομιστικό κίνημα, του Μετώπου για την Απελευθέρωση του θύλακα της Καμπίντα, ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση και απείλησε με νέες επιθέσεις.

    Οι αρχές της Ανγκόλας έδωσαν εγγυήσεις για την ασφάλεια των ομάδων που συμμετέχουν στο Κόπα Αφρικα, τόσο στην πόλη της Καμπίντα, όσο και στη Λουάντα, τη Μπενγκέλα και το Λουμπάνγκο.

    Η ομάδα του Τόγκο αναχώρησε χθες το βράδυ από την Καμπίντα, μεταφέροντας και τις σορούς των δύο μελών της ομάδας, θυμάτων της επίθεσης, την ώρα της τελετής έναρξης της Κόπα Αφρικα.